sourze.se

Långt ner i Mumindalen del 1

Detta är ett bidrag i Sourze skrivtävling "Skriv dig hög" - Filmsynopsis.

Syfte: Långt ner i Mumindalen är en annorlunda kärlekshistoria som utgår ifrån tre killars helt olika synsätt på kärlek, tjejer och sex. Med filmen vill jag visa att även killar kan känna så kallad sexstress, hur media pressar ungdomar till sex och hur killar på något sätt får för sig att de måste vara gudar i sängen.

Filmen är ett episkt drama där huvudkonflikten egentligen aldrig löses, utan det sker snarare en förlikning med den. Filmen skall helt enkelt skildra ett stycke verklighet och spelar mycket på igenkänning och pinsamhet, där dialogen driver handlingen.

Form: Spelfilm/videofilm

Målgrupp: 15 år och uppåt

Längd: cirka 1 timme

Vi får möta två kompisar, Erik och Johnny, som är i 18 - 19-årsåldern. De tycker olika om nästan allt och är varandras motsatser i sina sätt att vara. Erik är blyg, tillbakadragen och lågmäld medan Johnny är väldigt burdus, rakt på sak men samtidigt väldigt osäker under ytan vilket han gör allt för att inte visa. Johnny är tillsammans med Lisa. De pratar sällan utan deras förhållande bygger mer eller mindre på sex. Erik däremot har inte haft en tjej på över ett och ett halvt år och har helt tappat självförtroendet. Han tror sig ha glömt av hur man pratar med tjejer, hur man kysser en tjej och tanken på att ha sex igen verkar alltför skrämmande.

I öppningsscenen ser vi Erik stå och onanera inne på toaletten. Johnny som sitter och spelar TV-spel anar oråd och lirkar utan att Erik märker det upp låset till toaletten och Erik tas på bar gärning. Johnny förstår inte hur Erik kan gå in och onanera medan de sitter och spelar TV-spel. Han förstår inte vad det är som får Erik att göra en sådan sak och därmed har presentationen i filmen gjorts: nämligen visat hur olika dessa två kompisar är varandra samt presenterat att filmen kommer att handla om sex, kärlek, vänskap och helt enkelt ungdomars synsätt på saker och ting.

Erik blir lite sur för att Johnny aldrig förstår honom och menar att Johnny också hade gjort så om han hade varit utan flickvän i ett och ett halvt år, men som vanligt förstår inte Johnny Erik.

Senare berättar Johnny om vad Erik gjort, för sin flickvän, Lisa, som förslår att de skall para ihop Erik med Lisas bästa kompis Sandra.

Sandra är ganska olik Lisa. Hon är liksom Erik också ganska tillbakadragen och blyg. Hon läser ofta Lisas dagböcker och förundras över hur ofta Lisa och Johnny har sex. Själv förstår hon inte hur sex verkligen kan vara så fantastiskt då hon fortfarande är oskuld. Lisa försöker övertala Sandra att sluta vänta på "den rätta" och istället göra det med första bästa för att inse hur enormt det faktiskt är. Men Sandra står på sig då hon vill att det skall vara fint.

Johnny går med på att göra ett försök med att para ihop Erik och Sandra. Johnny vet att Erik aldrig skulle följa med om han visste att det var en träff, så därför säger han att han, Lisa och hennes bästa kompis, Sandra, skall gå ut för att fira Lisas födelsedag och Erik följer med. Lisa däremot säger som det är till Sandra, som blir nervös men som tillslut ändå bestämmer sig för att gå.

Den femte och sista stora karaktären i filmen är Jens.
Jens ser oerhört bra ut och skulle inte ha några problem med att hitta en tjej, men han ser dem inte. För honom finns bara porrskådespelerskan Jenna Jameson. Han har alla porrfilmer, intervjuer och tidningar där hon har medverkat. Titeln på filmen har att göra med en porrfilm i vilken Jenna Jameson medverkar. Jens kommer nämligen titt som tätt, helt i extas, springande till Erik då det har kommit ut en ny film med Jenna. I första hälften av filmen kommer han andfådd med en film: "Långt ner i Mumindalen 17" det finns ingen film med denna titel, men enligt mig är det ett ganska karakteristiskt namn på en porrfilm Titeln på porrfilmen blir som en slags "punsch-line" i denna film med samma namn.

Johnny och Erik pratar om sex. Johnny kan inte förstå hur Erik kan vara rädd för att ha sex. Erik säger att han har glömt hur man gör. Johnny tycker att det finns väl inget att glömma, det är ju bara in och ut.

Men Erik tycker också att det har blivit äckligt. Han säger att i porrfilmer pratar de aldrig med varandra. De gör inget efteråt och det känns helt enkelt fel att ha sex.

Johnny, som inte förstår, försöker lirka ur Erik var roten till det onda verkligen ligger. Det framkommer då dels att Erik aldrig har haft sex med någon han tycker om. Att ha det med någon han tycker om skulle vara som att "smutsa ner" den personen och han skulle helt enkelt inte klara av att se den tjejen i ögonen efteråt. Johnny fortsätter att lirka och får då ett svar som han kan förstå sig på; Erik lider av "för tidig utlösning". Han berättar om gånger då han har varit riktigt full så full att han inte borde ha fått upp den och samtidigt har använt kondom vilket skall minska risken för: för tidig utlösning då lite av känseln försvinner och trots det fått utlösning på 30 sekunder. Johnny skrattar nästan ihjäl sig när han hör detta men råder samtidigt Erik att söka läkarhjälp för sitt problem. Johnny föreslår att Erik skall gå till ungdomsmottagningen och få någon salva som bedövar penisen, vilket Erik efter ett par dagars övervägande bestämmer sig för att göra.
Här följer scenen där Erik och Johnny diskuterar sex:

Scen 7. PÅ ETT GYM, FÖRMIDDAG

INT
Erik ligger i en benpress och Johnny står och tränar med hantlar.

Erik om Jens
Nej, nånting är fel med den snubben. Han tror på allvar att han kommer att gifta sig med Jenna Jameson.

Johnny
Jag vet. Han är fan patetisk. 20 jävla år och fortfarande oskuld.

Erik
Men det är ju hans eget fel. Han lever ju i sin jävla fantasivärld. Han vill ju inte ha vanliga brudar.

Johnny
Nej, både Malin och Lotta har ju varit kåta på honom men han bryr sig inte. Och alla vet ju hur de är.

Erik
Där sa du en sak som jag har tänkt på.

Erik byter till en bänkpress och Johnny tar över benpressen.

Johnny
Asså, vadå.

Erik
Jo, jag tror att porrfilm sabbar en. Jag menar jag har märkt att jag också blir skev i huvudet.

Johnny
Ska du gifta dig med Asia Carerra eller vadå?

Erik
Nej, men ju längre tid man inte haft en brud på och ju mer man kollar på porrfilm desto räddare blir man för att göra det igen. Och ja, fixa en brud för man kan liksom inte göra som man gör i p-rulle och man har glömt hur fan det funkar i vanliga fall.

Johnny
Vadå glömt hur det funkar? Det är la bara till att banga på.

Erik
Skit samma, ska vi ge oss, eller?

Johnny
Visst.

Scen 8. I DUSCHEN PÅ GYMMET, FÖRMIDDAG

INT
Erik och Johnny står i duschen.

Erik
Det funkar ju inte som de gör. Man träffar en brud på gatan och kilar hem och knullar liksom.

Johnny
Det är la klart att det inte gör men vad då, tror du att du kan flyga bara för att du ser på Stålmannen.

Erik
Du hajar aldrig sånt här. Du har Lisa som du kan ta när du vill men när man som mig har varit utan en brud i över ett och ett halvt år så känns saker lite annorlunda.

Johnny
Jag är fortfarande inte med dig.

Erik
Jag vet inte hur jag ska förklara det, men det är hela grejen med tjejer liksom. Först ska man träffa en, sedan ska man lära känna varandra och sedan ska man choka.

Johnny
Det är klart det är jobbigt och så men när fan kommer porrfilmer in i bilden och sabbar hela skiten.

Erik
Det är ju just det. I en porrfilm snackar de aldrig med varandra, de lär aldrig känna varandra utan det är bara pang på rödbetan.

Johnny
Och...

Erik
Det känns bara inte rätt att ligga med nån man gillar och göra så som de gör i porrfilmer, för det känns för äckligt.

Johnny
Du blir bara skummare och skummare för varje gång jag snackar med dig.

Erik
Fattar du inte vad jag menar då?

Johnny
Jag hör ju vad du säger men vad fan, glömma hur man snackar och lär känna en brud. Nu får du ge dig.

Erik
Nej men jag tror att det bästa är att choka henne på en gång så har man det gjort och att sedan lära känna henne.

Johnny
Vilka jävla teorier du har. Man gör ju bara vad som känns rätt och svårare en så är det inte.

Erik
Eller så får man taja resten av livet. Och det kanske inte är så fel det heller.

Johnny
Så du vill inte ha en brud.

Erik
Jag vet inte vad jag vill.

Johnny
Då kanske inte det jag tänkte säga passar så bra nu.

Erik
Vad fan snackar du om?

Johnny retsamt
Äh, skit samma. Du vill ju inte ha brudar.

Erik
Jobba dig inte nu, säg för helvete. Är det nån som gillar mig?

Johnny
Kanske...

Erik förvånat
Vaaa!

Johnny
Det är så här va: i dag så fyller Lisa år och vi hade tänkt gå ut och fira, men du är ju inte intresserad.

Erik
Ja, men vad fan har det med hon som gillar mig att göra?

Johnny
Nej, det var inte så, men det kommer att komma en massa brudar och de flesta är singel så chansen att få banga är ganska så stor.

Erik
Men fan säg det på en gång istället. Jag trodde ju det var nån som var kåt på mig.

Johnny
Man vet aldrig. Det finns en brud, Sandra, som är skitfräsch och singel. Dessutom tror jag att ni skulle passa bra ihop.

Erik
Vadå då?

Johnny
Du får la se.

Läs mer i del 2.


Om författaren

Författare:
Daniel Salim

Om artikeln

Publicerad: 05 feb 2001 11:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: