sourze.se
Artikelbild

Om en by som ska dö

Det här handlar om stämningen i Laisvall just nu. Malmen är slut och vi står inför nedläggningen av våran gruva.

Jag vill gärna kalla gruvan "våran" eftersom livet i Laisvall är uppbyggt kring gruvan. Fördelen med att bo i ett gruvsamhälle är att så länge gruvan går bra så är det inga problem leva här, men ju sämre ekonomi gruvan får ju svårare blir det att bo här. Företag, i detta fallet Boliden Mineral AB, som går dåligt måste spara på sina kostnader och ett sätt att spara är att dra ner på antalet anställda.

När gruvan gick som bäst var vi cirka 800 personer som bodde här i Laisvall. Då fanns det kafé, bageri, sportaffär, radioaffär, klädaffär, Konsum, post, Folkets Hus, kiosk med mera. Nu är vi nere på cirka 240 personer så Konsum går dåligt, kafé har vi inget, inte heller bageri, klädaffär, sportaffär eller hotell. Om antalet barn understiger 12 stycken så flyttas skolan in till Arjeplog 4 mil bort, dom är nu 18 stycken. Vi har fortfarande ett Folkets Hus, men ekonomin är så dålig att det bara finns kvar till slutet av året. Vi har även en inomhus ishockeyhall som står tom för det mesta, annat var det förr då hade vi A-lag, juniorlag, och även pojklag som spelade där. Det finns också en sporthall som är tom för det mesta.

Nu är det ju inte bara gruvföretagets ekonomi som påverkar möjligheten till ett bekvämt liv här i Laisvall utan även kommunens ekonomi. Vägar, lekplatser, skola och barnomsorg är deras ansvar men ekonomin för kommunen blir bara sämre och sämre på grund av sviktande befolkningsunderlag så dom är tvungna att spara, och tro mej det märks här i Laisvall för dom vill väl inte lägga ner kapital på ett samhälle som ska försvinna när gruvan läggs ner... eller?

Jag tycker att gruvföretaget har ställt upp otroligt bra på samhället genom tiderna så Laisvall har nog tillhört Boliden mer än Arjeplogs kommun. Men nu när inte företaget kommer att finnas ställer sig nog många frågan om vem som ska ta ansvaret över oss.

Nu ska man inte kritisera kommunen för mycket för dom har det inte så lätt, dom är ju en inlandskommun i Norrbotten och som ni vet så har alla kommuner ovanför dalälven stora ekonomiska svårigheter. Det beror nog på att folk och företag inte vill vara här uppe, dom drar sig neråt landet möjligen för att komma närmare EU, vad vet jag? Jag förstår inte varför alla ska samlas där nere, vad finns det där som kan konkurrera med det som finns här?

Än så länge har vi det vi behöver för att bo kvar här men när gruvan stänger så väljer nog många att flytta härifrån, för jobb måste man ju ha för att försörja sig, men en del väljer nog att stanna och se vilka åtgärder kommunen tillsammans Boliden har att erbjuda. Det finns redan nu lediga jobb i Arjeplog men det kan vara svårt för en som bara har jobbat med gruvbrytning att få ett jobb som till exempel tandläkare, lärare, vårdbiträde eller datatekniker.

Många funderar på att sätta sig på skolbänken och på så sätt gå vidare till ett annat yrke, det finns ett gymnasium i Arjeplog, medan andra kan tänka sig att jobba på annan ort och veckopendla. Lämna Laisvall gör nog inte många frivilligt för det är en otrolig fin plats att bo på.
Det är ett samhälle som kom till tack vare andra
världskrigets behov av bly, om ni vill läsa om samhällets historia så gå in på internet och sök på Laisvall eller på Boliden Mineral AB.

Kom gärna hit och besök oss, och har ni ett företag så ta med det hit.


Om författaren

Författare:
Tomas Höglin

Om artikeln

Publicerad: 26 jan 2001 12:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: