sourze.se
Artikelbild

Öst vill bli väst

Europa ber Europa om att få bli Europa...

Och medan miljontals människor på planeten Jorden endast märkte det nya millenniets ingång kalendariskt, har vi européer upplevt det med Berlinmurens fall. Och än idag besöker tusentals turister Berlin och köper stenbitar från muren som souvenirer.

Medvetet eller omedvetet blir de stenbitarna talande ikoner. Stenbitarna kommer att påminna oss länge om 1900-talets primitivism.

Muren finns inte kvar längre.

Världens demokratpolitiker har tagit åt sig äran för Berlinmurens fall, men de förstod snart att murens fall inte hade något särskilt ekonomiskt perspektiv som de skulle kunna dra någon nytta utav. Så de påbörjade bygganden av nya murar. Den här gången mycket starkare, djupare och längre.

Tjeckoslovakien delades genom en demokratisk mur i två självständiga stater, Slovakien och Tjeckien. För att inte nämna före detta Sovjetunionen. Det är tusentals kilometer långa murar byggda i verkligheten och i människornas psyke. Allt på ett demokratiskt sätt.

Låt oss flyga iväg med tankarna till den varma södern. Europeiska politiker var medvetna om att södra Europa är den vackraste delen av Europa och att en Berlinmur där hade varit för svag. Därför ville de bygga en kinesisk mur. Byggandet har påbörjats.

Från ett enda land, Jugoslavien, har de skapat fem nya, denna gång etnisk rena demokratiska stater. Medan byggnadsarbetarna framgångsrikt byggde sina murar, fylldes jorden med blod. Byggandet av den kinesiska muren på Balkan har bara fortsatt fram tills idag och bara fortsätter.
Vad lyckliga alla vi européer var när Berlinmuren föll. Vi hade bara en enda önskan. Att få leva tillsammans. Idag har vi samma önskan, men denna önskan kan inte uppfyllas av den europeiska demokratin. De har antagligen inga materiella intressen för tillfället.

Om europén, som den vanliga människan tänker ingen på.
Vad säger EU-demokratpolitikerna om att ta emot fler länder i unionen?

Tyvärr! Det går inte! Ni måste vänta! Vänta, vänta, vänta och vänta...

Politiker lever fortfarande under falsk förhoppning om att folket inte skulle vara medvetna om situationen.
Men är vi medvetna om tiden vi lever i? Tydligen inte, men...

Vi lever i början av det nya millenniet, i en tid då vi tillåter byggandet av nya demokratiska murar. Denna sort av demokrati har blivit mycket populärt.
Vem bygger de här murarna?

-De som envist försöker lära oss att leva tillsammans. Just det, politiker.

Vad kommer framtidens generationer säga om vår tid, i vilken vi lever nu?

De kommer att säga:
"Den svarta historien av den europeiska civilisationen när Europa bad Europa om att få bli Europa".

För länge, länge sedan, i paradiset, skämtade vår förfader Adam med Eva och sade: "Medvetet eller omedvetet har jag förlorat förnuftet".

Fortfarande har vi inte hittat det.


Om författaren

Författare:
Slava Nenadic

Om artikeln

Publicerad: 22 jan 2001 18:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: