sourze.se

Unga lär sig att döda

Jakt och jaktutbildning för unga sponsras av oss skattebetalare.

Unga människor lär sig att jaga; dvs att döda. Unga människor, från 15 år, som inte anses mogna tillräckligt att rösta, anses mogna att skjuta ihjäl andra individer enligt rådande lagstiftning. Jaktverksamheten sponras med miljonbelopp av staten. Att lära barn och ungdomar att döda har alltså hög prioritet. Detta är absurt ur ett flertal synvinklar.

1. Att lära barn att dödande är ett bra sätt att lösa konfliker bådar inte gott inför framtiden. Varför inte lära barn att bli mer empatiska istället? Att lära dem samarbeta och tänka fritt, att granska sina våldstendenser och främja deras individualitet och empati? Varför främja de sämsta tendenserna hos människan?

2. De miljontals kronor som går till denna verksamhet skulle kunna gå till verksamheter som är i behov av ekonomiska resurser ex. miljövård, motarbetande svält eller till olika demokratiseringsprojekt.

3. Jakten symboliserar en stenåldersmentalitet. De flesta jägare får en kick av dödandet. Att säga att detta och övriga delar av jaktverksamheten är naturligt är bara att tillskriva naturlighetsbegreppet en absurdumdefinition. För visst har våldstendenser alltid funnits och visst har mänsklighetens historia präglats av dödande av bl.a. djur, men även dödande av människor är förekommande i historien. Och blotta existensen av en företeelse eller dess historiska existens, kan inte vara moraliskt legitimerande. Detta gäller all form av förtryck.

4. Empatin talar till djurens fördel. Med empati menar jag inte något flummigt som känslor, utan just dess rätta betydelse att sätta sig in i en annan individs känslor och upplevelser. Det bästa sättet att applicera empatin är att göra tankeexperimentet att man är eller kan tänkas bli den individ som man har en tänkbar moralisk relation till. Anta att du riskerar att bli älg själv. Skulle du då uppskatta att femtonåringar sprang runt i skogen och skjöt ned dig och dina nära? Skulle du gilla att bli nedskjuten överhuvudtaget? Vad skulle du tycka om skadeskjutningar? Om att det kallades ´nöje att skjuta ned dig och dina släktingar?

5. Att döda andra avtrubbar empatiförmågan samtidigt som det är ett uttryck för en redan utvecklad empatibrist. Detta gäller för dödande av djur såväl som för dödande av människor. Empati, logik och etik är tätt knutna till varandra. I jaktfrågan talar allt emot jakten. Befrämja empatin genom att hjälpa till att bekämpa jakten.


Om författaren

Författare:
Jon Andersson

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2001 09:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: