sourze.se

Attac skrämmer

Kapitalisterna skräms av Attacs krav på rättvisa för fattiga länder och skatt på penningtransanktioner. Snart kommer Attac även skrämma den militanta vänstern.

Attacrörelsen har vuxit blixtsnabbt i styrka och sympati. Så även i Sverige trots att den nyligen bildades.

Kapitalintressena och borgerliga företrädare framställer Attac som en samling våldsverkare och extremister som är motståndare till framsteg och frihandel och som vill stoppa all handel mellan länder.

I själva verket vill Attac få ordning i den globala ekonomin genom att införa en skatt på 0,05 procent på penningtransanktioner, avskriva de fattigaste ländernas skulder samt stoppa användningen av våra pensionspengar i spekulationssyfte.

Egentligen måttfulla och rättvisa krav, vilket många människor uppenbarligen tycker att döma av anslutningen och intresset för Attac. Därför upplevs Attac som farliga av kapitalintressena. Farliga just därför att de krav som ställs får ett så stort gehör bland folk. Attac skrämmer därför att det inte är en extremistisk vänsterorganisation som förläst sig på Lenin och vill störta kapitalismen och hela samhället. Hade det varit en sådan extremistisk vänsterorganisation hade Attac aldrig upplevts som ett hot av kapitalintressena. En extrem vänsterorganisation hade nämligen aldrig fått en sådant folkligt stöd som Attac fått.

Jag är övertygad om att Attac snart kommer att angripas och svartmålas även av milianta och extremistiska vänster-organisationer. Anledningen är att Attac är en rörelse som ställer krav som en bred folklig opinion kan ställa upp på och att Attac inte vill använda våld och störta hela samhället i gruset.

Attac har nämligen redan lyckats få det stöd och uppmärksamhet som dagens och gårdagens militanta vänsterextremister aldrig fått. Därför känner extremisterna vanmakt och vrede inför en rörelse som Attac.

Vi kan hoppas att Attacs krav kan få ett så stort stöd så att kraven kan genomföras. Sedan blir ju inte saken sämre av att kapitalisterna och vänsterextremisterna skakar av vrede i sin kammare.


Om författaren

Författare:
Lennart Hallengren

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2001 18:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: