sourze.se

Kylskåpet - snart din mamma

Om kylskåpets betydelse för den moderna människan.

Kort historik

På 1920-talet visste man redan att man kunde frysa ned mat, och därefter tina upp den vid behov. Dock existerade ingen smidig anläggning för detta, utan man fyllde stora skåp med is i källaren och stuvade där undan sina fläskkotletter. Det var under dessa mörka tider, i elektricitetens ungdom som kylskåpets anfader kom till.

Hur denna exakt fungerade är irrelevant för denna skrift, allt vi behöver veta var att det var ett skåp som höll sig kallt under sommaren. Att den skulle bli ett stort steg mot en osynlig revolution inom den mänskliga civilisationen visste ju ingen då.

Variation i maten - kulturer sprids

I köket blev kylskåpet unikt. Ett stort skåp där man kunde förvara mat, grönsaker och dryck under längre perioder, vilket minskade antalet turer till mataffären avsevärt. Då städerna växte och den mesta maten kom från landet, blev kylskåpet mycket uppskattat då man nu kunde transportera mat från mycket långt bort. Även exotiska frukter som den böjda bananen kunde nu lättare ta vägen förbi Norden. Pizzan och kebaben kom också hit.

Ett stort steg för slöheten

Alla uppfinningar som förenklar livet gör oss latare. Om man var törstig kunde man bara öppna luckan, så stod där en väl avkyld ölflaska. I ett kallare fack i kylskåpet fanns det isglass åt barnen. Alla blev lyckliga och tjocka.

Kamouflage dödar charm

I det moderna köket söker de flesta designer gömma det mesta. Det allra senaste är att ha en träpanel för kylskåpet, bara för att göra det riktigt jobbigt att hitta det.
Allting sitter ihop med något annat i det moderna köket. Varför måste skafferiet dela vägg med porslinsskåpet? Är det för att vi är rädda för att förlägga spisen eller för att någon ska stjäla diskhon?

Kanske är det för att vi ska känna oss trygga: säg att en tjuv bryter sig in i ditt hem. Han kan stjäla värdesaker, smycken och kläder men inte den anläggning som förser dig med föda. Designers vet att man inte kan äta varken pengar eller sidenslipsar.

Även i denna djungel av enkelspårighet som kallas kök, är det trots allt fysiskt omöjligt att dölja ett kylskåp. När du stiger in i ett främmande kök tar det bara bråkdelen av en sekund för dig att lokalisera kylskåpet. Det utmärker sig på ett högst iögonfallande sätt, vilket leder oss vidare in på nästa kapitel.

Kylskåpet som kommunikationsmedel

I slutet av det förra årtusendet gick tekniken framåt med stormsteg. Du kan prata med hela världen från ditt vardagsrum, och slå upp adresser på mobiltelefonen. Fantastiskt säger vissa, ofattbart säger andra. Men vad vi inte tänker på är att dessa funktioner kunde kylskåpet utföra redan innan den första datorn uppfanns.

Med specialtillverkade magneter i form av dalahästar eller fotografier av ens barn sätter vi upp telefonnummer, räkningar, tvättscheman, adresser, taxikvitton, matrecept, teckningar, pengar, busskort och påminnelselappar av typen "Lisa ska på gympa ikväll" på kylskåpsdörren. Även klistermärken av typen "Spola kröken, förhindra lagningen" och "Städa Sverige" sitter på den svala porten.

Hur kan man missa en stor kladdig teckning med texten "Grattis Pappa!" i regnbågens alla färger där r:et är spegelvänt i ett - på det hela taget - tråkigt och sterilt rum?

Framtiden - vi går snabbt mot ett långsamt liv

Redan idag finns det "smarta hem". Kameror som kollar att ingen bryter sig in i huset, lampor som automatiskt släcks när du lämnar rummet och hembeställning av pizza på Internet dygnet runt. Kylskåpets uppgift och plats i detta sajberhem är högst pretentiöst.

Ständigt vakar den över sitt innehåll, och plingar till när tomaterna har ruttnat eller när mjölken är slut. Men genom att gå ett steg till, ringer kylskåpet själv att upp mataffären och beställer hem de varor som behövs. Du behöver inte göra ett jota, och inte heller de som jobbar i mataffären. Robotar packar ned varorna som därefter transporteras iväg med radiostyrda bilar. Du kan ta det lugnt, sitt ned och vila istället. Det kommer alla andra att göra.

Poängen är försvunnen

Vad är det för mening med att inte göra någonting själv? På kylskåpets dörr - om du kan hitta den - finns en skärm där du kan växla mellan din dotters teckningar när du vill, eller surfa hem en portion spaghetti och köttfärssås när det kurrar i magen.

Du sitter i en radiostyrd stol och åker omkring i ett hem utan trösklar, du arbetar hemifrån och behöver inte ens resa på dig när du ska på toaletten. Till slut kommer vi att ligga i sängen hela våra liv.

Något måste göras! Tag inte bort magnetismen på kylskåpsdörrarna!

Vi får inte dö i slöhet!


Om författaren

Författare:
Emil Jonason

Om artikeln

Publicerad: 12 jan 2001 09:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: