sourze.se

Swedish Meats blundar för slakten

Förbundet Djurens Rätt kommentar till Lars Weden, Swedish Meats.

När Göran Persson uttrycker en olust inför köttätande, gör han det under premissen att det är själva dödandet av djur som är problemet, inte hur djuren behandlas på väg till
slakt.

Men köttbranschens försvar på statsministerns modiga uttalanden är att "vi har en god djurhållning i Sverige".
All djurhållning, i Sverige som i resten av världen, är problematisk. De svenska slakterierna har stängt sina dörrar för allmänheten. Den offentliga förklaringen är att skydda personal från trakasserier och hot från
djurrättsaktivister. Men det är en tunn förklaring.

Om den svenska djurhållningen är så god som köttbranschen säger, har de allt att vinna på att låta det svenska folket få se hur djuren behandlas på svenska slakterier. Men portarna förblir stängda. De svenska slakterierna är stängda för allmän insyn eftersom de ohyggliga scener som utspelar sig innanför väggarna skulle uppröra människor. Vi vet redan att det förekommer användande av elpådrivare inom svensk slakt, på ett sätt som inte är tillåtet.

Oavsett hur djuren behandlas på väg till slakt kommer vi aldrig ifrån problemet att deras liv tas ifrån dem. Och här ligger kärnan till djurrättsrörelsens kritik av djurindustrin.

Förbundet djurens rätt är Sveriges största djurrätts- organisation. Vi arbetar för ett samhälle som inte förtrycker djur. I detta framtidssamhälle förekommer inga slakterier. Istället ser vi framför oss ett samhälle som är ett vänligare samhälle, inte bara mot djur, utan också mot miljön, våra egna kroppar och mot alla människor. I detta samhälle äter vi livsmedel som kommer från växtriket.

Genom att äta vegetariskt säger du nej till att utnyttja och döda djur. Djur som, precis som vi, har känslor och tankar. Precis som vi idag anser det är fel att döda människor, kommer vi en dag att inse att dödandet av djur för mat är fel. I dagens svenska samhälle går det att leva ett friskt och framgångsrikt liv utan att äta vare sig kött eller andra djurprodukter.

Det är detta som Göran Persson har börjat fundera över. Men det är också detta som Swedish Meats blundar för. I sina desperata försök att försvara slakten av djur, kritiserar de statsministern för andra saker än vad han talar om. Denna brist hos köttbranschen i att se de etiska perspektiven av dödandet av djur, är precis det som gör att slakterierna en dag kommer att förpassas till historiens sophög.


Om författaren

Författare:
Lasse Janson

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2001 16:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: