sourze.se

Attac attackerar PPM

Det finns god anledning att reflektera över Attacs angrepp mot det nya pensionssystemet.

"Att tvinga alla svenskar att bli aktieägare är att likna vid mental försurning" heter det i ett uttalande från Attac. "Det uppmuntrar till ett kortsiktigt spekulationstänkande", heter det vidare.

Detta ger anledning till några reflektioner:

För det första: Om placering i aktier är spekulation, så ägnar sig staten redan åt en omfattande spekulation med vara pensionspengar. En stor del av AP-fondspengarna är placerade i aktier. En av AP-fonderna ägnar sig till och med åt placeringar i så kallade utvecklingsbolag, vilket är betydligt mer riskabelt än att sätta pengar i börsnoterade aktier.

För det andra: Det är nog riktigt att säga att PPM-systemet kom till som en reaktion mot att privata pensionsförsäkringar utvecklats så mycket bättre än ATP-pensionerna. Hade SPP-systemet, istället för att i stort sett följa ATP-systemet, varit uppbyggt på samma sätt som PPM, hade pensionärerna fått betydligt mer i plånboken. Nu vet vi ju hur det gick med SPP:s överskott.

För det tredje: Och det är kanske det viktigaste. PPM-pengarna är den enskilde löntagarens egna och kan inte tas ifrån honom eller henne genom ett politiskt beslut. Glöm inte hur det gick med änkepensionerna!

Hemma-arbetande kvinnor som haft anledning att räkna med att få en efterlevande-pension blev berövade denna förmån genom ett riksdagsbeslut. Något liknande skulle inte kunna hända med PPM-pengarna.

För det fjärde: PPM-systemet tvingar inte någon att bli aktieägare. Man kan mycket väl välja att placera pengarna i obligationer. Visserligen kanske pensionen blir lägre, men den kan inte tas ifrån mig genom ett politiskt beslut.

Slutsatsen är att det nog finns mer angelägna måltavlor för Attacs kritik.


Om författaren

Författare:
Curt G. Olsson

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2001 13:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: