sourze.se

Attacker mot Attac

Efter helgens konstituerande av svenska Attac formerar sig nu motståndet. Lågvattenmärket står ledaren i Dagens Industri 8/1 för. Trots lågvattnet, drunknar den snabbt i sin märkliga retorik.

Jag var en av många som begav mig till ABF-huset i Stockholm i lördags för att få veta mer om Attac-rörelsen.
Där mötte jag 70-åriga damer och herrar, medelålders som jag själv, men företrädelsevis ungdomar. Alla tycktes ha ett gemensamt; intresset och nyfikenheten att få veta mer.

Hos många fann jag en uppriktig glädje i att äntligen få ett forum för diskussioner kring frågor som berör.
"Visst kan det tyckas nästintill orealistiskt med en Tobin-skatt, men det goda med Attac är väl om de här internationella frågorna som berör oss alla kan bli en folkrörelse", sa en dam jag talade med. Hennes enkla slutsats var att utsugningen av tredje världen knappast hejdas utan att gräsrötterna mobiliseras.

Medan ledarskribenten i Dagens Industri sätter sin lit till OECD, Världsbanken och EU när det gäller skuldeftergifter till u-länder, satsar Attac på att skapa en folklig opinion.

Det är detta Dagens Industri ledare reagerar så kraftigt emot! Varför ska vanligt folk blanda sig i sånt som de rika ländernas organisationer redan ställt på dagordningen? undrar Dagens Industri.

Med konstaterandet att 20 av 35 länder som är lågskatteparadis är u-länder kommer Dagens Industri fram till att Attac-rörelsens krav på att stoppa skatteparadisen är protektionistiskt. Men ledaren nämner inte ett ord om att ett förverkligande av Attacs krav skulle kunna leda till att u-ländernas ekonomier frigörs så att de kan idka handel med i-länderna på någorlunda jämlika villkor!

En rörelse som ställer sig på de svagas sida mot i-ländernas protektionism och regleringsiver att i-världens handelsblock tävlar om att suga ut tredje världens länder kan väl inte vara obekant ens för Dagens Industri? vänder ledarskribenten, med en märklig retorik, till slutsatsen:"En fördjupad dialog med just den här organisationen tjänar inte mycket till eftersom den bara legitimerar protektionism och regleringsiver".

Dagens Industri, Alf Svensson, med flera, som fräser föraktfullt åt ett folkligt engagemang mot världens orättvisor borde studera historien. När den svenska FNL-rörelsen startade en gång i tiden lät det likadant från det samlade etablissemanget. Men med tiden blev de små FNL-gruppernas arbete också det svenska folkets engagemang mot USA:s krigföring i Vietnam, och med folkrörelsen ett fantastiskt bidrag till ett fattigt lands befrielse från stormaktsförtryck.

Jag menar att Dagens Industris ledare den 8:e januari visar att de marknads- och frihandelsvänner tidningen vill göra sig till tolk för är förtvivlat rädda för folkligt engagemang kring de globala frågorna. Varför denna rädsla för folket?


Om författaren

Författare:
Gunnar Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2001 12:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: