sourze.se
Artikelbild

Nothing beats cubic inches

Symptomen visar sig så fort jag går in på en bensinstation, en kiosk eller ännu värre - ett Presscenter.

I nio fall av tio kommer jag då ut med en hel kasse fylld av Deals on Wheels, Hemmings MotorNews eller deras svenska motsvarigheter som Power och Wheels. Vi talar alltså här om seriösa biltidningar som behandlar vinklar V8:or.

Det är en avdelning i dessa medier som fångar mitt intresse speciellt: Eftertextannonserna. Eller "Swapmeeten."

Jag kan ligga i timmar och titta på originalbilar, streetmachines, roddar, race cruiser och allt vad de nu heter. En närstående person brukar fråga "Om jag sökt för det där" när jag ligger i sängen med en hög oläst kvällslitteratur. Ärligt talat har jag inte vågat ännu.

De mest fascinerade i denna subkultur är ändå språket. Det tog mig lika lång tid att lösa koderna till eftertextannonsernas förkortningar som det tagit mig att förstå hur man läser listorna på börssidorna i de finare tidningarna.

Ta bara det här exemplet: Pro Street Camaro -69. Buck racing 632 nitro, 4-speed lenco, Trick Tit housing,L&T koppling, lamb struts, Don Ness CroMo chassis, Harwood fiberglas, RacePac etc. Bästa ET 7,38. Komplett eller endast motorn.

Lite skillnad mot att svänga in på Bilia och köpa Volvo - eller hur? Vad det här handlar om är en racing-trimmad Chevrolet Camaro som är ombyggd till att köra på strippen. Strippen? Ja, fullt ös på en Quarter Mile på så kort tid som möjligt. Uppenbarligen har den här bilen, som är fylld med speciella race prylar lyckats komma ner på 7 sekunder och 38 hundradelar som bäst.

Det som också fascinerar mig i dessa publikationer är mötena med alla fantastiska män tyvärr lyser det svaga könet med sin frånvaro här som har legat, under i och ovanpå sina ögonstenar och renoverat dem till nyskick under år av slit och motgångar. Bara för att få låta blydojan högerfoten gå i terapi hos gaspedalen.

En annan sida av läsningen är att den ibland är så spännande att ha-begäret bara måste se fordonet i verkligheten. Vilket också fört med sig att jag upplevt stora delar av vårt vackra land.

Mitt senaste förvärv är en Dodge Challenger - du vet huvudrollsinnehavaren i kultfilmen Vanishing Point eller Jakten mot nollpunkten som den hette på svenska. "Berra" som sålde hade haft denna grönbeiga varelse med svart vinyltak sedan han var 17 år. Nu var han en mogen man med fru och barn och skulle köpa hus. Först hade han haft bilen som Street Machine och kört 10:or på 70 talet. Runt 10 sekunder på strippen. Sedan i början av 80-talet hade han börjat plocka ner bilen i molekyler och originalrenoverat den. Så att den idag ser precis ut som när den lämnade fabriken i början av 70 talet. Till och med slangklämmorna är de exakt rätta. Vilket "Berra" var mycket noga med att påpeka när jag först tittade på den. Och jag var lika noggrann med att kontrollera när jag väl slog till, efter sedvanlig prutning.

"Glöm inte att polera undersidan" var det sista "Berra" sa till mig. Och det är just det som fascinerar mig så oerhört med männen bakom dessa bilar. De vårdar sina livsverk lika ömt som IT-miljonärer vårdar sina aktieportföljer.

Nästa gång du bläddrar i en biltidning värd namnet kan du således känna dig lite mer avslappnad. För nu vet du att matching numbers betyder att serietillverkningsnumret på chassi och motor överensstämmer dvs bilen har inte fått motorn utbytt. PS betyder Power Steering, PB - Power Breaks, PW - Power Windows, 4-speed - manuell låda, och så vidare. Men låt mig få ge ett råd i all vänlighet: Undvik att skryta med dina nyvunna kunskaper inför det motsatta könet. Hon kommer förmodligen tro att du förlorat förståndet. Vilket ju i och för sig stämmer.

Min egen vän brukar säga; "Tänk om du ändå kunde titta på mig på det där viset", när hon kommer på mig ute i garaget.

Det är bara att erkänna: Nothing Beats Cubic Inches!


Om författaren

Författare:
Thomas Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 04 jan 2001 17:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: