sourze.se

Boendeupplevelse, smaka på ordet!

Det är en upplevelse att ha vackra
krukväxter och en nöjd orm.

En av dagens första upplevelser är för mig att läsa morgontidningarna. Att vakna av dunsen i brevlådan, gå upp, duscha och brygga färskt kaffe. De dagar då tidningsbudet uteblir är förlorade dagar. Tidningar på webben, TV-nyheter och radionyheter. Nej, det är inget för mig på morgonen. Den första upplevelsen på dagen måste vara helt analog och tyst, om jag skall må bra.

Men efter mitt analoga uppvaknande är jag redo för den nya tekniken. Kanske redan innan förresten, om jag inte själv behöver engagera mig. Eftersom jag tycker om att ha det kallt när jag sover, men ogärna sätter ned fötterna på ett kallt golv så kunde värmen få stiga sakta framåt morgontimmarna. Kaffet kunde gärna vara färdigbryggt när jag kliver upp och badrummet lagom tempererat.

Att betala för vad man förbrukar är en tilltalande idé som "Pay-per-wash. Jag har ingen lust att köpa en ny tvättmaskin, det finns roligare saker att göra för pengarna, men att kalla tvättning för en upplevelse?
Jag skulle gärna slippa att ha två nycklar till mitt hem, ytterligare några till källarförråd och en till tvättstugan. Att dessutom slippa kopiera upp dem till mina barn och komma ihåg att lämna dem till fastighetsskötaren eller hantverkaren när det är något som skall fixas vore ett lyft, men en upplevelse?

Att när jag är på semester kunna släppa in grannen, som lovat att vattna blommorna, mata ormen och ta hand om posten, via mobiltelefonen, att kunna få ett SMS om att det är läckage skulle kännas bra, men var ligger upplevelsen i detta? Jo, i och för sig. Det är en upplevelse att ha vackra krukväxter och en nöjd orm. Att kunna se vem som ringer på porttelefonen så att man vet om man kan öppna i sina noppiga joggingbrallor eller om jag snabbt måste dra på något anständigt vore bra.

Listan på bra saker som jag skulle vilja ha i mitt f.n. tämligen ointelligenta hem skulle kunna göras rätt lång. Jag vill ha tjänster som inte tränger sig på och som jag inte behöver engagera mig i, men som gör mitt liv bekvämare och säkrare. Tjänster som sparar tid och gärna ökar miljötänkandet. Jag vill ha teknik som syns så lite som möjligt, som diskret smyger sig in i miljön, men underhållning och engagemang vill jag söka själv, inte "push" utan "pull".

Jag rekommenderar en bok som heter "The Entertainment Economy" av Michael J. Wolf. Den ger en bra bild av utvecklingen mot allt mer upplevelser och underhållning. Man måste synas och dra uppmärksamhet till sin verksamhet för att lyckas. Ingen söker upp dig du måste agera för att få "attention". Företag som etablerar sig på nätet räknar "eye balls", dvs hur många par ögon som ser deras webbplats. Det blir allt svårare att göra sig hörd i den flod av information och underhållning som väller över oss. Det börjar bli dags att sätta upp en lapp - ingen reklam tack - på sin Internetanslutning, men vad är reklam och vad är underhållning och upplevelse? Gränsen har suddats ut.

Vi blir alltmer blasé. Det behövs allt häftigare effekter för att vi skall reagera. Som motpol till detta finns det minimalistiska, sparsmakade som gör sig gällande i boende och inredning. De nya intelligenta apparaterna och tjänsterna måste kunna ta plats i denna arkitektur utan att störa estetiken.

Boendeupplevelse, vill vi ha det?

Det viktiga är valfrihet. Det måste finnas möjlighet att få de delar av tekniken man önskar, men att kunna välja bort de oönskade upplevelserna, men har vi råd med den nya tekniken och det intelligenta boendet om vi inte låter det reklamfinansieras? ICA sätter in annonser i webbkylskåpet. Däckfirman köper reklamplats i trafikinformationen. Någon köper reklamplats till fastighetens gemensamma terminal som möter den boende i porten. Kommer det att bli en klassfråga om vi har råd att slippa reklam eller ej? Gratis telefoni om man accepterar reklamsnuttar mitt i samtalet är i dag en realitet.


Om författaren

Författare:
Wivi Olby

Om artikeln

Publicerad: 04 jan 2001 17:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: