Inlägg #1: Postat: 2006-02-15 17:27:00
|
Jan E |
Själv målar jag när det behövs, dricker kaffe som smakar kaffe – inte den mjölkstinna vuxenvälling som kallas latte – och äter det jag gillar oavsett om det är modernt eller inte. Har heller inga problem med att ett cykelföretag sponsrar invandrarkvinnors cyklande. Snarare tvärtom.
|
|
Inlägg #2: Postat: 2006-02-15 17:34:00
|
Jan E |
Beträffande ämnet hund som föda så kan man väl säga att under förutsättning att hundar föds upp under acceptabla förhållanden, vilket förmodligen inte är fallet idag, så kan/bör man kanske inte ha andra invändningar än de man har om griskött. Rent objektivt alltså.
|
|
Inlägg #3: Postat: 2006-02-15 18:16:00
|
Janne B |
Vad hände förr med bondens bästa vän hästen. jag minns att det stod pensionerade hästar på vissa gårdar. Yngre hästar fick dra plogen. Men det bar enormt emot att skjuta en sjuk gammal häst, eller sända den till slakt. Blev de hamburgare eller Vad? Hur är det nu i dessa enorma hästtider?
|
|
Inlägg #4: Postat: 2006-02-15 18:57:00
|
CMO |
2/Instämmer, hundkött åt folket! Och varför stanna där? Marsvin uppföds för köttets skull i sydamerika och katt är säkert inte heller dumt, med rätt tillagning.
|
|
Inlägg #5: Postat: 2006-02-15 19:07:00
|
Sunny |
3 Hästar var länge tabu att äta i denna del av Sverige Stockholm Även när folk svalt. De fick inte dödas av slaktaren utan av stadens bödel.Årstafrun som skrev dagbok i 50 år 1790-1840 var otroligt fäst vid sina hästar: de var liksom en del av familjen. Särskilt fäst var hon vid Den lilla slädtraverskan som uppnåddde 25 års ålder o hade tillhört den älskade sonen som dränkt sig. Trots detta var hon inte ett dugg sentimental utan nästan ruskigt pragmatisk i våra ögon.
|
|
Inlägg #6: Postat: 2006-02-15 19:10:00
|
Sunny |
När en häst bröt benet här på Tussmötevägen där jag bor i dag hämtades bödeln Rackaren o Årstafrun. Hon skulle äta hästköttet inför allmogen o servera det på Årsta gård för att de fattiga skulle inse att detta var ok.
Dottern har ätit både insekter,larver o orm utomland: själv äter jag sniglar o grodlår.
|
|
Inlägg #7: Postat: 2006-02-15 19:12:00
|
Jan E |
3/ Klart de käkades upp. Folk var inte så sentimentala på den tiden. 4/ Tänk när man kommer hem till nån på middag och möter doften från köket med orden "här osar katt, mums!"
|
|
Inlägg #8: Postat: 2006-02-15 19:15:00
|
Sunny |
Man kan säkert äta människokött oxå ifall man kan frigöra sig ifrån tabun? Själv kan jag nog inte äta hund eller katt eftersom jag har sådana i familjen men vi har haft flera boende här som kommer ifrån trakter där hund är en delikatess o mycket dyrt.En kille från KIna bor här nu o lille Bellman är livrädd för just honom: han gömmer sig o morrar killen är jättegulligså att Bellman vet att du äter hund!
|
|
Inlägg #9: Postat: 2006-02-15 19:18:00
|
Jan E |
3/ Nu skojar du allt, Sunny!
|
|
Inlägg #10: Postat: 2006-02-15 19:19:00
|
Jan E |
Svar 5 menar jag.
|
|
Inlägg #11: Postat: 2006-02-15 19:19:00
|
Sunny |
Jan E: Du kan ju läsa min novell Sista måltiden från dec 04 om du vill. Jag funderade allavarligt på att göra ungefär så med min avlagde älskare o hans katt men kärleken till katten segrade: han fick den tillbaka. Men i novellform kan man ju leva ut sina lustar...
|
|
Inlägg #12: Postat: 2006-02-15 19:22:00
|
Sunny |
2 Ja uppfödande-förhållandena är viktigare än vilket djur köttet kommer ifrån.
|
|
Inlägg #13: Postat: 2006-02-15 19:23:00
|
Sunny |
Jan E 3 är Janne.
|
|
Inlägg #14: Postat: 2006-02-15 19:26:00
|
Sunny |
Jasså 5 nej då : Årstafrun som hette Märta Helena Renstierna förde en mycket utförlig dagbok varenda dag tills efter 1840 då hon var 80 o började bli blind.
Men jag bodde i småland som barn runt 49-50 o där åt ingen hästkött på den tiden. Utom stadsbor på semester.
|
|
Inlägg #15: Postat: 2006-02-15 19:28:00
|
Sunny |
I exets barndom ratades det även i Norrtälje o än i dag fnyser han "Solvalla" åt tanken att äta hästkött.
|
|
Inlägg #16: Postat: 2006-02-15 20:03:00
|
Janne B |
Det är lätt att förstå att det fanns aversion mot hästkött i det gamla bondesamhället. Men vilken inställning har några hundratusen ridande unga damer i dag? Jag tror att de blånekar till hästkött, trots att det är helt irrationellt. För sådana är vi människor.
|
|
Inlägg #17: Postat: 2006-02-15 20:05:00
|
steno |
Jag kände inte historien när jag började i kök. Hästbiff smakar och är mör som oxfilé möjligen något sötareHästfie är så mör att den nästan rinner ut i pannan.
|
|
Inlägg #18: Postat: 2006-02-15 20:05:00
|
Janne B |
Förr så fanns det i de flesta bygder så kallade "hästknäckarbackar" där äldre hästar dog av överansträngning. Från Småland har jag hört att dessa hästar begravdes hela på platsen.Har Ni hört något liknande??
|
|
Inlägg #19: Postat: 2006-02-15 20:07:00
|
steno |
De flesta har säkert ätit häst. I form av neutrala namn, som ragu, kallopps, Femöring, elefantöra, biff special, Hovfilé ! etc
|
|
Inlägg #20: Postat: 2006-02-15 20:10:00
|
steno |
Sverige är ett hästland. Tror ni gamla hästar bara försvinner?Jag tror att de är för exklusiva för hund- och kattmatsindustri
|
|