Bokmässan i Göteborg firar 40 år i år och är nordens största kulturevenemang går från klarhet till klarhet och lyckas ständigt förnya och utveckla sig vilket är en prestation i sig. Det fortsatta intresset för litteratur ökar stadigt och antalet besökare på bokmässan är ett konkret bevis på detta. Årets jubileumsmässa samlar 760 utställare, 110 författarbesök, 300 seminarier och över 3500 programpunkter, allt fördelat på 11 000 kvadratmeter utställningsyta. Mässan invigdes av kulturminister Parisa Liljestrand.
Bokmässan har alltid haft fingertoppskänsla och varit innovativa när det gäller att komma på olika teman som sedan bland annat speglar seminarieprogrammen som alltid håller yppersta klass och som i år uppgår till 300, arrangören kallar dessa för Bokmässans hjärta något jag står bakom. Årets två teman är dels huvudtemat Sámpi som sträcker sig över de nordiska gränserna samt även Ryssland. Frågor som varit aktuella har varit mark- och skogsexploateringar men även genreöverskridande litteratur där samisk kultur och speciellt då jojken tar stor plats. Årets andra tema är rymden ett intressant ämne som lockar ung som gammal. Fyra astronauter är inbjuda i år bland annat svenskarna Christer Fuglesang och Marcus Wandt. De kommer vara aktuella för seminarier och övriga samtal under alla dagar som sträcker sig fram till söndag 29 september. Samtalen om rymden kommer även att inkludera teknik, fantasy, science fiction och facklitteratur.
Årets främsta internationella författarbesök är Joyce Carol Oates, amerikanskan som även blir den första mottagare av Bokmässans nyinstiftade hederspris Sjöjungfrun. För att appellera till den yngre generationen så var även de norska artisterna Marcus & Martinus på plats för att signera deras nya bok vilket skapade stort intresse. Övriga nyheter för kommande bokmässor är att Litauen blev utvald till Guest of Honour till Bokmässan 2028, vilket blir landets andra gång, först var 2005. Åren fram till 2028 kommer ägnas åt att bygga relationer länderna emellan på det kulturella och litterära planet och introducera Litauens kultur och historia för Sverige.
Noterbart är att när man köper endagskort på söndagen, på mässans sista dag, så ingår söndagsseminarierna, som annars är för de besökare som betalt för seminariekortet. Som alltid är det först till kvar seminarier och det lönar sig därför att vara ute i god tid om det är någon särskild man vill gå på. Jag har hitintills passat på och besöka Matscenen och lärt mig att laga japansk comfort food, lyssnat på Stefan Löfven och Annie Lööf diskutera nuläget i demokratin, lyssnat på Jan Guillou som alltid är lika sevärd att lyssna på och mycket mer.
Bokmässan pågår en dag till och det är bara att bege sig hit och ta del av det fortsatta rika utbudet av seminarier, samtal och mängder av bokförlag och liknande som ställer ut sina böcker och har författarsamtal.
Av Mikael Björnfot 28 sep 2024 20:12 |
Författare:
Mikael Björnfot
Publicerad: 28 sep 20:12
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå