Undertecknad tog sig en välbehövd semester i slutet av juli och hade noga planerat in olika slags aktiviteter, från att tidigare varit fokuserad på vad Göteborg stad har att erbjuda, fokuserade jag den här gången även på den vackra göteborgska skärgården, en pärla att upptäcka mer av, då man, trots närheten till stan, inte hinner med att uppsöka alla dess guldkorn.
Trogna läsare vet att jag sedan länge har en fäbless för att bo bra och ser boendet som en av resans viktigaste delar när man är på semester. Jag har vid något tidigare tillfälle testat så kallad ”Hotel Hopping”, ett begrepp hämtat från USA, som för vissa betyder en möjlighet att maximera lojalitetspoäng från olika kedjor medan andra, inklusive jag själv, ser det som en möjlighet att testa nya hotell och erhålla nya upplevelser.
Denna gång valde jag tre olika hotell från ESS Group. ESS har satsat stort på hotell inte bara i Göteborg, utan finns nu även på fler platser i Sverige och även i Norge och Danmark, och de levererar med den äran kan jag avslöja. Hotellen blev Bellora (Avenyns pärla - Hotel & Ristorante Bellora® (hotelbellora.se), Pigalle (Hotel Pigalle® | Not like home | Boutique hotel in Gothenburg) samt nytillskottet och fjädern i hatten nämligen det flärdfulla Jacy’s (27 floors of magic | Jacy'z Hotel & Resort® (jacyzhotel.com). Jag har tidigare bott på både Bellora och Pigalle och ville besöka dem åter men jag var väldigt nyfiken på Jacy’z som förutom att det är beläget i en ”skrapa”, där ett flertal våningsplan är hotell, även har pool och, som nu på sommaren, solbad.
Mitt första hotell i min ”trestegsraket” blev Bellora. Bellora ligger mycket centralt på avenyn med flertalet kulturinstitutioner inom krypavstånd, som Stadsbiblioteket, Konstmuseet, Konserthuset och mycket mer. Man känner sig hemma på Bellora, en känsla som förstärks när man checkar in och i samtalet med den trevliga receptionisten från Argentina, som kom från sitt hemlands världsberömda vindistrikt Mendoza kom jag in på vin. Jag tycker överlag att Bellora och alla hotell i koncernen har en särskild ”ESS-anda”, där gästen är i fokus och inte lämnas därhän, utan med en charm som bara göteborgare besitter, blir man mycket väl mottagen. Belloras stil är italiensk, vilket man upptäcker i form av den fina restaurangen på entréplanet, där riktiga italienare knådar degarna och där vissa till och med fått förtroendet och utforma en egen pizza till restaurangmenyn, vilket visar att här tänker man på detaljerna och det är just detaljerna jag uppskattar i mitt rum, som är funktionellt, bekvämt och chicka vackra tapeter. Känslan är att man lika gärna hade kunnat befinna sig på italienska Capri. Utsikten över den myllrande Avenyn gör att man känner att man verkligen befinner sig ”mitt i smeten”.
Efter en tidig incheckning bar det sedan iväg till mitt första utflyktsmål – Hönö i den göteborgska skärgården. Det är lätt att ta sig dit. Man tar en buss från hållplatsen bakom hotellet och 40 minuter senare är du vid färjan, som tar dig över på några minuter och redo att avnjuta vackra vyer. Jag upplever den göteborgska skärgården som mer genuin än den i Stockholm, kanske för att många här, till skillnad från skärgården i Stockholm, är permanent bosatta. Man kan antingen ta en längre promenad eller så tar man bussen till centrala delarna av Hönö. Väl på plats är möjligheterna till aktiviteter många och jag valde att promenera på klipporna och bland annat svepas in i de ljumma vindarna och insupa den härliga havsdoften. Trots många turister fanns det överraskande platser, exempelvis en bedårande liten vik, där man plötsligt var själv som vid en liten vik. I centrala Hönö finns det trevliga butiker, restauranger och barer och själv åt jag, förstås en ljuvligt tillagad torsk på Tullhuset . Man kan välja att sitta ute eller inomhus och utsikten är fantastisk en solig dag som min. Tillbaka i Göteborg igen och ”hemma” på Bellora, besökte jag hotellets underbara takbar. Om det är något som poppat upp de senaste åren så är det takbarer, synd bara att säsongen är så kort, men då får man göra det bästa att avnjuta den. Jag avslutade den fina kvällen på takbaren med ett glas av ESS-gruppens exklusiva champagne Lacroix Dunesse. Dunesse är en champagne gjord på en blend av 70 procent Pinot Noir, 20 procent Chardonnay och 10 procent Meunier, med andra ord den klassiska champagneblandningen. Smaken är fruktig och frisk med en smula krämighet som gör den perfekt som en aperitif och till förrätter. Finns även att beställa på Systembolaget via deras beställningssortiment.
Efter en vilsam natt i en superskön säng väntade således en italiensk frukost på mig. På Bellora består den av många härliga italienska charkuterier och om det är något som man behöver en varm dag, så är det sälta. Gott italienskt bröd till och en utmärkt dubbel espresso machiato gjorde mig redo för en ny dag. Efter att ha sagt Arriverdeci till Bellora blev det att säga Bon Jour när jag checkade in på mitt nästa hotell: Pigalle, som endast ligger cirka 10 minuters promenad från Bellora. Även här möts man av det varma och gästfria bemötandet som är så viktigt för det första intrycket. Den lilla check-in-disken möter dig omedelbart du stigit in från gatan. Incheckningen gick smidigt och till min glädje hade jag blivit uppgraderad till ett större rum med utsikt åt två håll, förutom gatan även mot torget. Det jag gillar med Pigalle är dess personliga inredning, inget rum har samma inredning, vilket jag tycker är kul. Det känns som om man förflyttar sig tillbaka i tiden till förra sekelskiftets dekadenta Paris. Rummet är rymligt med alla bekvämligheter och utrustad med skrivbord, soffa och fåtölj. Pigalles allmänna utrymmen är trivsamma. Hotellets takbar är ett stort plus i kanten med dess storlek och många bekväma soffor. Pigalle har en utmärkt vinlista om man uppskattar fina källarviner med tonvikt på det franska men även flera amerikanska vinproducenter som Kistler. I takbaren/restaurangen intog jag för övrigt min frukost nästföljande morgon, en frukost som var utsökt, med allt från läckra nygräddade våfflor, olika sorters juicer, ost och chark till perfekta surdegsfrallor som var to die for.
Min andra dag ägnade jag åt att flanera på stan och fikade på anrika konditoriet Ahlströms, etablerat 1901, och troligen ett av de få kondis i Sverige som fortfarande tillverkar hantverksmässigt mat- och fikabröd från grunden. När eftermiddagen sedan övergick till kväll tog jag mig även denna gång till fots, allt ligger ju så bra till i den promenadvänliga Göteborg, till en annan höjdpunkt på min resa, nämligen den enstjärniga Guide Michelin belönade restaurangen Koka (Koka – Modern västsvensk gastronomi (restaurangkoka.se), som i år, faktiskt firar 10 år. Koka är den enda av stadens många stjärnrestauranger som jag ännu inte haft förmånen att besöka men som jag hört mycket gott om. Koka var bland annat långt före många andra, innan det blev en ”grej”, med att fokusera mindre på kötträtter ur miljösynpunkt och istället mer på fisk & skaldjur och det gröna från lokala producenter. Enligt deras hemsida består deras miljötänk även i att Kokas andel av ekologiska produkter uppgår till 90 procent. Koka serverar tre fasta, mycket prisvärda menyer; kvällens meny med färre rätter, Koka och odlarmenyn, där den senare innehåller två rätter extra, som sympatiskt nog går att få även vegetarisk/vegansk. Koka ligger centralt i samma lokaler som tidigare stjärnkrogen Kock & Vin, men allt har under åren renoverats till att bli den fina, minimalistiska restaurang Koka är idag. Det enda som i stort sett återstår från Kock & Vins tid, är det fina taket. Jag gillar inredningen mycket och dess fina färgsättningar. Jag fick ett fint bord intill fönstret och inledde med ett glas av husets exklusivt importerade BdB-champagne, som var utsökt till de snacks som sedan följde. Denna kväll bestod de av en kall buljong med djup smak av bland annat libbsticka och potatis med fyllning gjord på gravad äggula. Kokas vinlista är fin med bra utbud från främst Frankrike och även inslag av tyska och italienska viner. Jag brukar oftast beställa en flaska vin istället för vinpaket, men tog på servitörens inrådan vinpaketet som även fanns i alkoholfri variant, vilket visade sig vara ett utmärkt förslag. Surdegsbrödet som sedan följde var baserat på en drygt tio år gammal surdegskultur, vilket gav brödet en utsökt frasighet och smak. Tillsammans med det nykärnade smöret var detta bland det godaste i bröd väg jag ätit. Första förrätten var såväl en fröjd för ögat som för gommen med dess krispiga grönsaker med bas från svensk gurka från Varberg, kålrabbi, mjäll makrill, emulsion på gurka samt toppat med ängssyra tillsammans med den avslutande touchen av pepparrot, gav anrättningen en push framåt som jag uppskattade mycket. Om det är något som Koka är bra på är det strukturer som går igenom alla rätter. Det österrikiska första biodynamiska vita vinet var perfekt till med sin pigga syra som smälte väl ihop med rätten. Nästa rätt som serverades med en härlig torr Riesling, var en utsökt varm buljong och en rätt med stenbitsrom, baljväxter, mynta tillsammans med frasiga ärtor. I den första varmrätten var grillad långa i fokus med en utsökt smak av puread broccoli samt finhackad ramslök i fin smörsås. Till denna serverades en härlig bourgogne med krämig textur. Sista varmrätten före desserten blev en fin havsgus, morot och dragon i blickfånget med fina kantareller som garnering. Till detta ett rött vin som passade mycket väl till. Det söta avslutet blev klassiska jordgubbar till en innovativ grön körvelglass som gav en fin lakritston till anrättningen. Det söta mousserande vinet, som serverades, satt som en smäck. Kaffegodiset denna kväll bestod av en bit kola smaksatt med svarta vinbär, precis lagom. Koka är en restaurang som definitivt låter tala om sig och en restaurang som ligger i tiden med sitt konsekventa miljötänk, som de haft sedan start.
Allt roligt har som sagt ett slut och då passar inget bättre än att avsluta på topp. I min trestegsraket när det gäller hotellvistelser denna gång innebar detta att avsluta mitt göteborgsbesök på det hotell som blivit ”the talk of the town” bland locals och superpoppis bland utländska turister – juvelen i kronan i ESS-gruppen; Jacy’z hotel & resort. När man anländer till den glimrande, cirkulära tornbyggnaden och stiger in i den glittrande entrén känns det som om man befinner sig i USA, internationell flair á la Las Vegas 1960’s möter dig i den balla inredningen som bara andas lyx. Man kan som gäst välja att bo i olika rumskategorier och beroende på kategori kan man, om man bor i de högre kategorierna från plan 17, checka in i våningsplanets lounge där man blir mottagen som en kunglighet. Man får ett glas bubbel av den trevliga personalen som pedagogiskt informerar om de olika aktiviteterna som ingår i just ditt paket, medan man väntar på att praktikaliteterna skall lösas och man kan få sitt rum. Min rumskategori var JC-Medium med Pool Club Access. Rummet hade en fascinerande cirkulär form med fönster från golv till tak, vilket gav en känsla av att man stod på luft. Såväl rum som badrum var stora och rymliga och jag måste ge en extra eloge till de underbara sängkläderna och morgonrocken, som för övrigt, går att köpa nya via hotellets hemsida. De flesta av ESS Groups hotell serverar förutom Dunesse champagne även rosévinet Nessa, som de fått exklusiv rätt till, men som även detta finns att köpa via Systembolaget. Det är ett elegant och fruktigt vin som passar perfekt som aperitif men även till många av sommarens rätter, inte minst olika sallader. Jag testade det vid poolkanten på Pachanga club på det översta 27:e planet och blev helt såld på dess fräschör och smak. På Pachanga med sitt sköna vibe kan man roa sig från morgon till kväll, njuta av utsikten, vännerna eller kanske boka in sig för en massage om man så önskar. Jacy’z har fyra restauranger, dels Archie’s och Gaby’s på entréplanet som serverar amerikansk mat, Pam’s lounge samt Gogogaga på plan 26, som serverar fräsch asiatisk mat, där deras tonfisk i kombination med tillbehören är fantastisk. I denna restaurang intog jag även frukostbuffén, som var fräsch och välsmakande Jag vill särskilt lyfta fram de utsökta avocadosmörgåsarna, som är made to order. Det som jag gillar och som är i tiden är att när man bokar rum på Jacy’z även kan lägga på olika prisvärda paket utifrån egna preferenser som gör att alla, ung som gammal, får ut något av sin vistelse och det faktiskt går och stanna kvar på hotellet utan att röra sig utanför entrén och ändå känna att man har semester.
Ack Göteborg du sköna, tiden går alldeles för fort när man har det bra. Jag lämnar Göteborg med en positiv känsla i kroppen. Göteborgarna kan verkligen konsten att leva och njuta av nuet och inte oroa sig för morgondagen.
Av Mikael Björnfot 12 aug 2024 14:04 |