sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Lyxweekend i Helsingfors

Ibland behöver man inte resa speciellt långt för att vara med om upplevelser långt utöver det vanliga. En helg i maj reste jag till Helsingfors och gjorde såväl en mycket trevlig hotellbekantskap som en fantastisk kulinarisk resa.

Foto: Per Sjödahl

Jag har ofta återkommit till tanken på att välja hotell när man planerar en resa. Ingen vill bo dåligt, men ett vanligt förhållningssätt är att hotellet är mindre viktigt eftersom det är själva destinationen som är det väsentliga. Hotellet blir separerat från resten av reseupplevelsen. För mig är dock hotellet mer än en plats "där man bara sover". Hotellet är ditt hem på resmålet och en välintegrerad del av resten av resan. Ibland blir hotellet till och med en destination i sig, där hotellet blir det väsentliga, inte platsen där det ligger. Ett sådant hotell är utan tvekan det nyöppnade Hotel Maria i Helsingfors, där jag bodde under en helg i maj. Hotellet har fått sitt namn efter kejsarinnan Maria av Ryssland, född prinsessa av Danmark och mor till den siste tsaren Nikolaj II.

Jag var medveten om att hotellet "spelade i den övre ligan" men efter att ha promenerat upp på Mariegatan i den centralt belägna, trevliga stadsdelen Kronohagen - som ståtar med flera magnifika jugendbyggnader - bara några kvarter från Salutorget, Senatstorget och domkyrkan, och kommit in genom den blygsamma entrén, slås jag omedelbart av förvåning. Medan jag tar in alla hotellets faciliteter och allt som det har att erbjuda. Den gula 1800-talsbyggnaden, som tidigare var officersmäss och ministerium, högst upp på Mariegatan är visserligen stor och vacker, men den sticker inte ut särskilt mycket och skulle kunna vara vilken skola, institution eller kontorsbyggnad som helst från slutet av 1800-talet. Inget kunde vara mer fel. Kliv in och en ny, underbar värld öppnar sig!

Hotellet, som skapades på initiativ av den finske affärsmannen och trefaldige olympiske guldmedaljören (nordisk kombination) Samppa Lajunen, öppnade sina dörrar i december 2023 och har 117 rum och 38 sviter av olika klassificeringar, varav några är fantastiska takvåningar.

Hotellet tillhör hotellkoncernen Preferred Hotels & Resorts. Senare i år kommer hotellet att byggas ut med ett lyxigt fitnesscenter och balsal samt ytterligare rum och sviter, inklusive ett stort penthouse med eget underjordiskt parkeringsgarage och direkt hiss till våningen. Med en restaurang och bar med höga ambitioner, kvalitet och omsorg i varje detalj från t.ex. porslin (Wedgewood), täcken (Engmo dun) och toalettartiklar från Bulgari, en service som är långt utöver det vanliga är detta ett, för våra nordliga breddgrader, unikt hotell som dessutom har ett kapell där mindre bröllop och dop kan genomföras. Vårt dubbelrum var en oas med all tänkbar lyx med ett extra stort badrum. En annan detalj som hotellet har lyckats med är de många ljusa interiörerna (det finns enligt personalen mer än 100 kristallampor och liknande utspridda runt om i hotellet) och färgskalorna som för tankarna till de fina finska traditionerna.

För den som vill ta med sin älskade hund eller katt finns ett "pet-program" som inkluderar mat, en korg att sova i - och en grundlig städning av rummet efter att du och ditt husdjur har checkat ut.

Utan att känna till alla hotell i Norden vågar jag påstå att Hotel Maria för närvarande är det enda i sitt slag, inte bara i Helsingfors och Finland utan i hela norden. Det är tydligt att hotellet riktar sig till en internationell publik som söker det allra bästa. Jag vill också framhålla den mycket höga servicenivån hos hotellets personal, som har en känsla för att hitta exakt rätt personer som tillsammans gör hotellet stor rättvisa.

Helsingfors är känt för sina många stjärnrestauranger och Olo tillhör en av de allra mest lysande. Olo öppnade upp sina portar redan 2006 och blev 2011 belönad med en stjärna i Guide Michelin 2011. Restaurangen som drivs av stjärnkocken Tuomas Vierelä som med sitt kompetenta team guidar sina gäster till spännande gastronomiska resor. Vierelä har alltid råvarorna i fokus och har ett bra tänk när det gäller deras ursprung, av vår måltid var bara två råvaror importerade, resten var inhemska. Hantverket är imponerande och Vierelä lägger stor vikt vid att tillreda all säsongsbaserad mat från scratch med de bästa råvarorna. Olo håller öppet tisdag till lördag vid imposanta lokaler från 1800-talets början precis vid salutorget på Norra Esplanaden 5. Bokar man bord fredag och lördag mellan 16 och 17 serveras en mindre variant av avsmakningsmenyn eller från á la carte menyn. Lokalens minimalistiska möblemang och stora fönster skänker vidare ett fint och naturligt ljus. Olos matfilosofi har hjärtat i det finländska köket som de sedan vidareutvecklat med hjälp av moderna metoder och expertis till något familjärt och trivsamt som man känner stor glädje inför. Vinet till maten är alltid viktigt och så även på Olo som erbjuder en stor och varierad vinlista. Denna gång tog jag det vanliga vinpaketet som erbjuds i två varianter, dels det vanliga samt ett prestigepaket. Detta var ett lyckat val då vinerna var en perfekt matchning till de utsökta rätterna som serverades vid bordet. I paketet ingår förutom vinerna även champagne, vatten och kaffe med avec.

Det är många saker jag uppskattar med Olo förutom maten och det professionella teamet, även restaurangens stolta hållning och inställning till sin mat då deras menyer är transparenta på så vis att man får veta exakt vad menyn kommer innehålla, en del kanske önskar sig överraskningar men för vissa med t.ex. allergier är det bra att man som gäst får kännedom om vad som kommer serveras.

Olos aktuella “Menu Olo 2024” domineras av fisk och skaldjur vilket är positivt då upplägget är såväl modernt och fräscht. Vinerna till är vidare mest vita viner från världens alla hörn.

Vår tre timmar långa festmåltid inleddes med ett glas rosa champagne som med sin mineralitet och toner av hallon förhöjde smakerna av de inledande snacksen som bestod av jordärtskocka och lyxig löjrom, ostron samt grillad spröd sparris med Olos XO sås, en toppen inledning. Olos duktiga sommelier serverar med säker hand viner som är perfekt parat med varje rätt. Efter snacksen serveras makrill med tomat vatten och pepparrot som tillsammans med det korsikanska intensiva vita vinet höjde rätten flera snäpp, som sedan följdes av en av kvällens många höjdpunkter; stekt pilgrimsmussla med solrosmiso och brynt smör samt Oscietra kaviar på toppen smälte allt till en perfekt smaksensation tillsammans med det spanska vinet då druvan muskadell. Pilgrimsmusslan har en fin smörsmak och sälta från kaviaren allt i perfekt harmoni. Ett av Olos signaturrätter följde därefter med en smörstekt langoustine garnerad med en sås smaksatt av kimchi. Tre timmar går fort och nästa rätt blir dumplings smaksatta med parmesankräm och till detta det första röda på dolcetto druvan. Smakrikt och gott. Det röda inslaget följde sedan med i form av ett australiskt vin från McLaren som passade utmärkt till huvudrätten som denna kväll var en spänstig och mycket god marulk från Island toppat med räkor. Till denna en mycket fin och god sås som passade mycket bra till det nybakade surdegsbröd som serverades till så att man fick med sig det sista av såsen. Kalvbräss följde som med sin mjuka och fina smak tillsammans med tillhörande sparris och citron-timjan sås passade utmärkt med ett torrt mousserande katalansk vin. De två avslutande desserterna serverades med ett tillhörande isvin vars sötma var i perfekt balans med desserterna, något som kan vara svårt att matcha. Vaniljglassen serverades med friska citrusbitar och karamell som var en perfekt kombo. Rabarber är vidare stort både i Sverige och Finland och nästa dessert var rabarber en masse med en chokladkräm på vit choklad och fläderblom och rabarber i form av dels färsk tillagad rabarber, gräddglass och rabarbersås var en perfekt avslutning på middagen. Allra sist serverades det kaffe godis som denna kväll var mini marängpaj med havtorn samt macadamia nötter och hallon. Ett besök på Olo är ett absolut måste när man åker till Helsingfors nästa gång se till att boka bord i god tid, då Olo ofta har asiatiska gäster som kommer långväga från.

En helg går fort men det som är skönt att veta är att Helsingfors ligger nära Stockholm och det är alltid lätt att ta sig hit igen oavsett årstid.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 27 maj 22:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: