sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Helgmys på Hällsnäs med kulinarisk tvist och Wicked på Göteborgsoperan

Många av oss jagar på i tillvaron och fyller våra dagar med arbete och sociala aktiviteter, aktiviteter som förvisso säkert upplevs som roliga och givande. Många av oss har emellertid ett behov av att emellanåt stanna upp och finna tid för reflektion och eftertanke. För att göra detta underlättar det att lämna den invanda miljön hemmavid och hitta en neutral plats som kan erbjuda den ro och frid vi behöver.

En sådan plats är Hällsnäs , del av Scandinavian Resorts, belägen invid Landvettersjön endast 15 minuters bilresa från Göteborg och Landvetters flygplats. Huvudbyggnaden uppfördes som sommarbostad kring sekelskiftet 1900 och rymmer idag sällskapsrum och restaurang. Här finns bland annat mysiga rum med brittisk klubbkänsla där du kan spela shuffleboard och biljard eller bara sjunka ned i en läderfåtölj med en god bok. Här finns även den härliga, ljusa loungen – Orangeriet. Detta är den naturliga platsen för kaffet efter lunchen, en god cocktail före middagen eller litet ”häng” efteråt. De personligt inredda hotellrummen ligger i fristående tvåvåningsbyggnader med utsikt över parken och i de flesta fall även sjön. Jag bodde i den spatiösa Sjöstugan som man kan boka som paket tillsammans med middag på Signum, som jag återkommer till nedan. Stugan är mycket ljus med flera fönster där sovrum, vardagsrum och badrum vetter mot vattnet. Trevlig är även den veranda med egen brygga som löper precis utanför. En fin plats att slå sig ned på med kaffe från stugans kaffemaskin. Inredningen är smakfull med supersköna sängar och fräscht badrum. Nämnas kan också att Hällsnäs är ett hundvänligt hotell. Vill man ta med sig vovven, ber man vid bokningen om att få ett rum där hundar är tillåtna.

Hällsnäs är en populär konferensmiljö och en utmärkt plats att fira födelsedagar eller bröllop på. Vill man gifta sig här finns en fin, avskild plats vid vattenbrynet med plats för sittande bröllopsgäster. Hällsnäs är dock först och främst den perfekta platsen att vistas på om man vill ha lugn och ro, här finns goda möjligheter att hitta en avskild vrå, men OM man till äventyrs skulle vilja aktivera sig finns här mycket att välja mellan. Exempelvis kan du laga mat med kock och delta i vin-, gin- och whiskyprovningar. Nämnas kan att Mackmyra har ett whiskylager här med whiskyprovning och andra whiskyevent. Självfallet finns här även gym – såväl inomhus som utomhus – liksom stigar för promenad och löpning i vacker natur samt möjlighet att spela boule, kubb, hyra cykel, kajak och kanot eller utöva yoga. Vill man bara sitta stilla och njuta finns här badtunnor med 38-gradigt vatten året runt och med utsikt över sjön. Självklart går det även bra att ta ett dopp i sjön – om man vågar. Oavsett om man badar i tunna eller i sjön kan det vara skönt med en varm bastu efteråt. På Hällsnäs finns såväl en härlig, vedeldad bastu – även denna med utsikt över sjön från ett stort panoramafönster – som en infrabastu, belägen i anläggningens relaxhus.

En viktig del av en vistelse av det här slaget är självfallet även maten och på Hällsnäs är du verkligen i goda händer när det gäller detta. Även om Hällsnäs i hög grad är en plats för rekreation är platsen i mina ögon i högsta grad även en matdestination. Här finns den utmärkta restaurangen Sjöö, som serverar såväl lunch som middag. På menyn står rätter från det svenska köket, kärleksfullt tillagade av lokala råvaror och vinlistan utgör lustfylld läsning. Här, i den luftiga matsalen med sjöutsikt, serveras även den härliga, generösa frukosten med bland annat nybakat bröd, äggröra, våfflor, fina ostar, flera sillinläggningar och lax. Detta är en frukost att längta efter redan när man går och lägger sig, nöjd efter den goda middagen. Så här års serveras på Hällsnäs ett vida berömt julbord, som serveras fram till den 21 december. Därefter håller Hällsnäs jul- och nyårsstängt mellan 22 december och 8 januari. Planer finns på att expandera anläggningen till det dubbla på grund av ökad efterfrågan, så att fler får chansen att njuta av hotellets gästfrihet. Utbyggnaden kommer dock att ske med största försiktighet för att behålla platsens unika karaktär.

Sjöö är emellertid inte den enda restaurangen på Hällsnäs. Här, mitt bland klippor och tallskog gömmer sig nämligen en stjärnrestaurang – Signum, belägen strax intill huvudbyggnaden. Här är det Thomas Sjögren – Årets kock 2015 – som tillsammans med kockarna Markus Pettersson och Hampus Fors från stjärnkrogen 28+ som tagit fram restaurangens vinnande koncept, så vinnande att restaurangen i juni i år belönades med en stjärna i Guide Michelin.

Jag har haft förmånen att få besöka många trevliga restauranger världen över, restauranger där jag avnjutit goda måltider och druckit goda viner, men även om allt varit bra, är det långt ifrån alltid den oemotståndliga känslan att vilja återvända infunnit sig. Det gör den emellertid här. Allt, maten, vinet, miljön och servicen är oemotståndligt och oförglömligt. Uppspelt, omtumlad och med en stark önskan att återvända lämnar jag restaurangen efter en nästan fem timmar lång sittning, en sittning som innehållit den ena smaksensationen efter den andra. Här serveras en avsmakningsmeny med minst 18 serveringar, allt tillagat av råvaror av högsta kvalitet från noggrant utvalda bönder och fiskare. Restaurangen har även egna mikroodlingar, varifrån man hämtar örter, sallad och blommor.

Jag uppskattade mycket rofylldheten på Hällsnäs men jag passade även på att ta mig in till Göteborgsoperan för att se musikalen Wicked med musik och sångtexter av Stephen Schwartz och manus av Winnie Holzman. Wicked, som spelas fram till den 24 april 2024, är baserad på Gregory Maguires roman med samma namn, om häxorna i L. Frank Baums odödliga roman Trollkarlen från Oz. Många är vi som trollbundits av den sistnämnda och kanske även sett Metro-Goldwyn-Mayers ikoniska filmatisering från 1939 med en ung Judy Garland som Dorothy. Wicked handlar dock inte om Dotothy, utan om häxorna i Oz – Elphaba, den elaka häxan från väst (spelad av Feline Andersson), och Glinda, den goda häxan från norr (spelad av Anna Salonen). Jag var nyfiken på hur man lyckats göra musikal av denna rika berättelse och konstaterade nöjt att man lyckats bra. Wicked är en sprakande, livfull föreställning med färg och effekter, som inte innehåller en enda tråkig stund. Allt är emellertid inte glättighet. Wicked, i Göteborgsoperans tappning, är även en föreställning som rymmer allvar och mörker. Detta är inte enbart en föreställning om de båda häxorna och deras vänskap, det är även en föreställning som behandlar fördomar, rasism och totalitarism på ett sätt som dessvärre känns mycket aktuellt. Det här är en föreställning som det tar lång tid att skaka av sig.

Föreställningen i alla ära, men jag vill även slå ett slag för Göteborgsoperan i sig. Oavsett föreställning är det alltid ett sant nöje att besöka Göteborgsoperan, denna härliga, inbjudande byggnad med sina fina publikutrymmen. Jag vill särskilt lyfta fram den fina restaurangen med sin minst sagt imponerande vinlista – bara den värd ett opera- eller musikalbesök.

Slutligen: Om du tänker dig till Göteborg i vinter eller i vår, besök då även gärna Konstmuseet, tronande i slutet av Avenyn. Förutom den fina basutställningen visas där fram till den 7 april 2024 utställningen ”Den underbara färgen”, om de så kallade Göteborgskoloristerna och den kraftfulla färgexpressionism de skapade. Här visas verk av bland andra Ivan Ivarsson, Inge Schiöler, Ragnar Sandberg och Åke Göransson, konstnärer vars verk det är lätt att ta till sitt hjärta.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 14 nov 22:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: