sourze.se

Drömkryssning i hjärtat av Europa med Viva Cruises

När mörker och kyla anlänt till Sverige är det trevligt att så sakteliga påbörja planeringen av trevliga sommarresor nästa år. Med tanke på ökande kostnader för både resor och restaurangbesök på grund av inflation är det viktigt att man gör kloka val och då är flodkryssning ett både trevlig och ekonomiskt alternativ.

Jag reste för första gången i somras med Viva Cruises på deras rutt Beautiful Flanders. Viva Cruises har specialiserat sig på att erbjuda flodkryssningar som går till vitt skilda destinationer i Europa från 4 nätter till upp till en vecka. Företaget anordnar resor året runt och fördelen med att resa med Viva är att man som gäst verkligen #Enjoy the moment – det vill säga att man verkligen kopplar bort alla måsten och bara njuter av nuet. De långa båtarna, som är speciellt anpassade för att kryssa på floder som Rehn, är toppmoderna och fräscha. Inredningen är modern och komfortabel med stora franska fönster som gör det möjligt att avnjuta utsikten från sängen. Hytterna är mellan 15 och 24 kvadratmeter och är försedda med produkter från Rituals, TV, Nespresso-maskin samt en minibar med läskedrycker och vatten. Hytten är även utrustad med en gratis flaska cava samt kassaskåp. Sängarna är mycket sköna och bekväma och man sover som en kung. En annan fördel när man reser med Viva är att alla måltider och drycker, inklusive alkohol, ingår då det är all inclusive. Fartyget har förutom sin ordinarie restaurang även en speciality restaurang som serverar något elegantare rätter men framförallt så delar man plats med färre personer. När man sitter i den vanliga restaurangen har man även sin specifika plats under hela resans gång. Man har även möjlighet att äta lunch här även när båten anländer till sina olika destinationer. Man har även vid ett tillfälle under kryssningen möjlighet att inta High Tea, med smörgåsar, bakverk och champagne. Jag var mycket imponerad av variationen på maten och att man fick alternativ att välja mellan. Ville man sedan ha två varmrätter för att man ville testa lite av varje, var flexibiliteten stor. Fartyget har hytter på två plan, på det övre planet finns restaurangerna och på nedre plan hittar man en liten men fullt funktionell bastu om man skulle känna för det och det går utmärkt att boka massage. Känner man sedan för att göra en utflykt när man väl anländer tilde olika hamnarna går det att köpa till. En annan stor bonus var att man gratis kunde låna moderna cyklar så att man kunde se sig omkring per cykel när man exempelvis anlände till Amsterdam.

Resan till Beautiful Flandern tar sin början i Düsseldorf på en söndag och avslutas på en söndag veckan efter. Det som är bra för svenska resenärer är att det finns goda förbindelser från Stockholm till Tyskland både med lågprisflyg och med Lufthansa. Väl i Düsseldorf är det sedan lätt att ta en taxi direkt från flygplatsen till båten. Düsseldorf är förövrigt Vivas hemmahamn. Även om Flandern bär resans namn så ingår även tre besök i nederländska städer som historiskt intressanta Horn, moderna hamnstaden Rotterdam och shoppingstaden Nijmegen. Amsterdam, som är första destination, redan dagen efter, var dock en fullträff då stadens årliga Floriade (Floriade Expo 2022 - The International horticulture exhibition) gick av stapeln just då. Ett besök här rekommenderas varmt då det är mycket intressant och imponerande att få se de olika expoutställningarna där länder från världens alla hörn har tagit fram det allra bästa och använt sin fantasi på ett mycket intressant sätt. Då Amsterdam är en av kryssningens allra mest populära städer så till bringar man en natt ombord för att kunna njuta maximalt av vad staden har att erbjuda. Båten lägger alltid till nära de städer, både större och mindre, man angör, vilket gör det enkelt för resenärerna att ta sig till de olika sevärdheterna. Förutom Amsterdam och Rotterdam så uppskattade jag mycket de belgiska städerna Gent och Antwerpen, där den senare är mycket intressant genom sina mode- och chokladbutiker. Under kryssningens gång firas både kaptens skål och farewell dinner. Servicen ombord är mycket hög och man riskerar inte att missa aktiviteter då man blir påmind om dessa via högtalarutrop.

Gör som tusentals passagerare gör varje år och boka en oförglömlig sommarkryssning på floder över hela Europa - #Enjoy the moment med Viva Cruises.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2022 09:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: