sourze.se

Toronto - världsmetropolen med kulinarisk tvist

Den kanadensiska kosmopolitiska storstaden Toronto är för de flesta svenskar som gillar hockey känd för sitt hockeylag Maple Leafs, ofta associerat med den nyligen bortgångne hockeyspelaren Börje Salming som var så nära gud man kan komma i den hockeytokiga staden där han bodde och spelade under många år.

Foto: Mikael Björnfot

Men Toronto lockar med så mycket mer. Här hittar man lyxiga hotell, spännande restauranger, intressanta sevärdheter och mycket annat. Toronto hamnar ofta, tillsammans med en annan kanadensisk stad, Vancouver, på topplistor när man jämför städer över hela klotet bland annat vad gäller levnadsstandard

Jag besökte Toronto, som räknas till en av Nordamerikas allra största städer, i början av november och möttes av strålande sol från klarblå himmel. Som svensk medborgare får man visum på bara några minuter och fixar man med allt hemma i Sverige går passkontroll och liknande mycket lätt när man väl anländer efter en drygt 8 timmars direktflight. SAS flyger flera gånger i veckan från Arlanda. Jag valde att ta en Uber till mitt hotell och det smidiga expresståget tillbaka. Uber har en egen entré i terminalen där beställda bilar anländer och på c:a 30 minuter är man inne i Downtown. En Uber kostar cirka 40 Kanada dollar (CAD) och 1 CAD är cirka 8 SEK, expresståget kostar c:a 13 CAD.

Ett enkelt sätt att tillbringa sin tid i Toronto är att köpa ett så kallat Citypass som ger köparen fri entré till fem av stadens mest intressanta attraktioner nämligen: CN Tower, Ripley’s Aquarium of Canada, Casa Loma, Royal Ontario Museum och antingen Toronto Zoo eller Ontario Science Centre, allt för bara drygt 80 CAD. Utöver att det är smidigt att ha detta pass speciellt när man bokar i förväg så sparar man c:a 40 procent på ordinarie priser. Jag besökte de allra flesta utom Toronto Zoo och Ontario Science centre som låg lite för långt bort, men besökte självklart CN Tower, tornet med en fantastisk utsikt över staden. Strax intill tornet hittar man även Ripley’s Aquarium som är intressant även det. Slutligen är Casa Loma ett guldkorn, huset som byggdes av en rik affärsman som under depressionen förlorade allt. Staden har efter nordamerikanska mått mätt en utmärkt kollektivtrafik med både effektiva och frekventa tunnelbanor, bussar och spårvagnar, vilka är perfekta när man upptäcker staden, i kombination med långa promenader, för det finns inget bättre än att upptäcka en stad till fots. Jag besökte Toronto senast för tio år sedan och det har hänt en hel del sedan dess, nya byggnader har poppat upp som svampar ur jorden och byggnadsställningar finns lite var som helst, staden har med andra ord förtätats.

Torontos stadsbild är känd för sina höga skyskrapor men går man utanför själva citykärnan så hittar man trevliga kvarter med låga hus. Ett sådant område är trevliga Chinatown, ett annat är Yorkville Avenue där man hittar lyxbutiker och lyxrestauranger som pärlor på ett halsband. Jag gillar kvarteret då det är personligt och livfullt även på kvällarna.

Det finns en hel uppsjö av hotell att välja på i Toronto och jag valde denna gång att bo på det trevliga och mysiga boutiquehotellet Soho hotel som ligger precis intill stadens nöjeskvarter. I närheten finns flera trevliga teatrar som bland annat ligger på den trevliga King Street men hotellet ligger även nära till CN tower med mera. Hotellet är rätt litet men charmigt med hög servicenivå och trevlig restaurang samt café på entréplanet. I servicen ingår även nyttjande av en trevlig inomhuspool och gym. Fritt internet ingår också. Jag blev uppgraderad till en av hotellets allra högsta nivåer: Premium Luxury Accommodation, som är ett stort rum med king size säng, stor vägg -TV, skrivbord och soffa. Badrummet är en dröm i marmor med stort badkar och de bästa skönhetsprodukterna från Molton Brown. Hotellet andas flärd och lyx och jag rekommenderar det varmt.

Första kvällen intog jag middag på restaurang Luma, som ligger några stenkast från hotellet på 350 King Street, nära till flera teatrar. Restaurangen är en del av restaurang- och krogimperiet Oliver & Bonacini som borgar för utmärkt kvalitet och läge och som har flertalet restauranger runtom i stan. Luma kategoriseras som en fisk- och skaldjursrestaurang och serverar generösa och utsökta rätter. Restaurangen håller till på första våningen och har en öppen planlösning med stora fönster ut mot bland annat CN Tower. Efter en inledande tequila-baserad cocktail, som var som ett konstverk, blev jag serverad en amuse bouche baserad på pilgrimsmussla i form av en ceviche, väldigt läcker tillsammans med den utsökta focaccian med havssaltat smör. Jag tog sedan på den trevliga servitrisen Camillas inrådan Lumas signaturrätt som var torsk från Atlanten, serverades med grillad rödkål, potatisbakelse och beurre blanc-sås med kaviar. Rätten var så färsk att den hade kunnat hoppa ur tallriken. Fisken var proffsigt tillagad och mycket god. Med fisken intog jag ett glas lokal riesling som var utsökt till maten. Till dessert blev det husets chokladmousse som även den höll perfekt kvalitet.

Det finns en sak som kanadensarna inte kan vara utan och det är sina helg-bruncher, de flesta restauranger i Toronto serverar brunch och jag besökte två av dessa, nämligen Sap Canadian Comfort Food och
Maison Selby, det senare beläget i ett trevligt äldre hus med antik inredning. Brunchen startar kl. 11 och håller på fram till 14:30. Sap vars inredning påminner om en timmerstuga serverade mycket fina drinkar som är perfekta om man har en hangover. Till det har de rejäl mat som passar perfekt, som den fina löksoppan jag åt, perfekt fransk till stilen och med djupa smaker samt en cheese-burgare med extra allt. Även Sap serverar lite ovanligare och goda drinkar och jag tog en tabasco-baserad som satt som en smäck. Maison Selby låg en bit från mitt hotell men var chick elegant och fullsatt när jag kom dit på söndagen. Jag hade tur och fick en plats vid baren och intog de tunnaste och härligaste pommes frites jag ätit tillsammans med en tonfisksallad. Till detta härliga mimosadrinkar.

Det som är intressant när man går på Torontos gator är det energifulla folklivet som är en smältdegel av alla slags folkslag och religioner. Den kanadensiska statens framgångsrecept är att man ser till att invandrare kommer in i gemenskapen med en gång, lär sig språket och blir självförsörjande. Chinatown är ett måste när man är i Toronto och stundtals känns det som om man befinner sig i en kinesisk stad.

Sista kvällen ville jag testa något asiatiskt och hamnade då på folkliga och mysiga R&D som är en modern kanadensisk-asiatisk restaurang som ligger i hjärtat av Chinatown, den ägs av en av vinnarna i MasterChef Canada Eric Chong och Michelinbelönade kocken Alvin Leung. Menyn är bred och här hittar man allt från det asiatiska köket blandat med en tvist av det kanadensiska. Inredningen är trevlig och inbjudande. Jag tog lite av varje från den digra menyn som traditionella mjölk bullar Char Siu fyllda med goda röror. Siu Mai, pilgrimsmussla med goda klassiska tillbehör, råbiff med asiatisk touch och som avslutning en otroligt mör Wagyu biff med härlig pepparsås och potatisbakelse. Till dessert blev det några kulor av R&Ds hemgjorda glass som verkligen rekommenderas. Vinet blev ett lokalt rött Ontario vin som var gudomligt, kanadensiska viner letar sig sällan utanför Kanada och man bör därför passa på och dricka dessa när man befinner sig i Kanada.

Tiden går alltför fort när man varje dag har något att göra men Toronto finns alltid kvar och så även det närliggande Niagarafallen och städer som Quebec och Montreal, men det får bli nästa gång, för till Kanada vill jag gärna resa tillbaka till.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 15 dec 2022 17:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: