sourze.se
Foto: Robert Eldrim, Medljus

Foto: Robert Eldrim, Medljus 

Fler bilder
Foto: Robert Eldrim, Medljus

Foto: Robert Eldrim, Medljus 

Foto: Robert Eldrim, Medljus

Foto: Robert Eldrim, Medljus 

Foto: Robert Eldrim, Medljus

Foto: Robert Eldrim, Medljus 

Lysande musikalversion av klassiska Karl-Bertil Jonssons julafton

"Dorsins manus tar tillvara de klassiska scenerna men tar även ut svängarna och moderniserar manuset genom att i sånginslagen krydda med nutida invävda personligheter"

Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton.
Musikal.
Scen: Filadelfia. Spelas under november och december.
Regi: Anna Vnuk
Manus: Henrik Dorsin
Musik: Carl Bagge
På scen: Anton Lundqvist, Vanna Rosenberg, Henrik Dorsin, Andreas T. Olsson m.fl.


Sedan premiären på julafton 1975 har den animerade filmen, baserad på Tage Danielssons saga om Karl-Bertil Jonssons julafton fått en kultstatus och med tiden blivit en nationalklenod som får miljoner av tittare att bänka sig framför teven varje julafton. För många har filmen blivit ett måste och flera repliker har blivit bevingade och kan citeras av många.

Det är inte lätt att då ta sig an denna klenod och överföra den till scenen, men det var inget som avskräckte mångsysslaren Henrik Dorsin, som har många strängar på sin lyra. När Scalateatern 2018 satte upp denna julsaga i musikalisk tappning första gången blev den en omedelbar succé. Med flytten till Filadelfia och nypremiären var förväntningarna därför höga denna utsålda premiärkväll. Förväntningar som infriades med råge. Dorsins närvaro på scenen är magnetisk och rolig då han som ciceron inleder med den publikfriande sången ”Har ni hört sagan om Karl-Bertil Jonsson” med det eminenta och duktiga bandet. Showen som passar ung som gammal har en klassisk scenografi inspirerad av TV originalet. När så Anton Lundqvist gör entré som Karl-Bertil så gör han det med stor pondus och är verkligen den karaktär han spelar med såväl pådyvlad målbrottsröst och klassisk gångstil. Andreas T Olsson gör vidare en utsökt Tyko Jonsson.

Dorsins manus tar tillvara de klassiska scenerna men tar även ut svängarna och moderniserar manuset genom att i sånginslagen krydda med nutida invävda personligheter, vilket bland annat kommer till uttryck i sången ”En okänd välgörare”. Alla de klassiska, odödliga scenerna som finns i den animerade filmen finns med i musikalen men det som sticker ut är att Karl-Bertils ”ömma moder” och lillasyster, här på scenen, får större utrymme genom specialskrivna texter. Trots en mycket tajt, utmärkt och samspelad ensemble finns det en person som verkligen har det där stora extra och det är Vanna Rosenberg, som gör en storartad roll som Karl-Bertils mamma. Hon är som stigen ur filmen.

Överlag är ensemblen mycket duktig och fångar mycket väl essensen som finns i filmen och gör en helgjuten insats överlag, från början till slut. Missa ej tillfället att gå och se denna musikal som verkligen gör sitt bästa för att man för en stund ska få något trevligt att tänka på och komma i riktigt god julstämning.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 24 nov 2022 22:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: