sourze.se

Wien – tidlös elegans och modernitet i skön symbios

Wien är en året-runt-destination även om vår, sommar och höst är bäst när det gäller väder. På grund av stadens storlek så hinner man inte se och uppleva allt som man vill då man bara har en helg på sig, men min nästa gång kommer bli av snart och väntan blir inte lika lång som förra gången.

Foto: Mikael Björnfot

En weekend i eleganta Wien är inte helt fel. Ryanairs direktlinje från Stockholm har blivit en hit och underlättar resandet betydligt. Undertecknad gjorde Wien tidigare i våras och slogs då av hur väl staden har anpassat sin sköna estetik och sina många byggnader från gångna tider med det moderna. Kommunikationerna är utmärkta och det kostar heller inte skjortan att ta sig till staden från flygplatsen. Här tar man moderna och fräscha statliga tåg in till centrala Wien för en billig peng. Väl inne i staden så är det enkelt att ta antingen tunnelbana, bussar eller spårvagnar för att ta sig till sin slutdestination.

I Wien, beläget i landets östra del vid floden Donau, bor cirka 2 miljoner, eller 1/5 av landets befolkning. Med sitt strategiska läge samt historiska och kulturella traditioner är staden en magnet som lockar många turister. Här erbjuds man inte bara läckra schnitzlar utan även opera och klassisk musik av högsta kvalitet. Har man tid så är ett operabesök ett måste. Wiener Staatsoper är en av de främsta operascenerna i Europa och operahuset är en av många praktbyggnader som kantar den så kallade Ringstrasse, som omger den gamla stadskärnan. Här har de allra största operasångarna och sångerskorna framträtt, bland andra svenska Birgit Nilsson, som efter en föreställning av Elektra ropades in 72 gånger, ett rekord som nog ingen annan sångare ännu slagit.

Senast jag besökte staden var 2007 och jag slås nu av hur stor staden med förorter blivit. Wiens gamla innerstad kan möjligen upplevas som något för stor i förhållande till landets storlek men detta kan förklaras av att staden fram till 1918 var kejsardömet Österrike-Ungerns gemensamma huvudstad. Stadskärnan är sedan 2001 upptagen på UNESCO:s världsarvslista och vårdas ömt.

Det mesta är grandiost i Wien, från byggnader till restauranger och legendariska caféer som Sacher, där den berömda tårtan skapades i mitten av 1850-talet. Sacher är emellertid mer än bara caféet, det är även ett av Wiens gamla, legendariska hotell, idealiskt beläget strax bakom Staatsoper och nära eleganta affärsgator som Kärtnerstrasse, Graben och Kohlmarkt. Bakom alla de fina byggnaderna finner man det hippa och ”vanliga” stadslivet med mer normala hus och det kan verkligen var kul att flanera omkring och ta del av alla kontraster.

Ovan nämnde jag Hotel Sacher. Ett annat av Wiens anrika hotell är grandiosa Grand Hotel (www.grandhotelwien.com), centralt beläget på Kärnter Ring, där det har legat sedan det byggdes 1870. Under årens lopp har hotellet, som tillhör bland annat Leading Hotels of the World associationen, lockat till sig celebriteter från världens alla hörn. Hotellet lockar främst med sitt utsökta urval av gästrum och sviter med eleganta inventarier och möbler, många antika och från tiden när hotellet etablerades. Rummen är spatiösa med högt i tak och badrummen klädda av marmor men här finns även alla de moderniteter som vi i dagens moderna värld inte klarar oss utan, internetaccess och liknande. Hotellets service är något som sticker ut positivt, den är europeisk diskret och effektiv, innan man knappt själv vet vad man vill göra, så är hotellets personal alltid steget före, vad det än gäller. Självfallet hjälper även hotellets concierge till att boka biljetter till kulturella evenemang eller restauranger. Grand Hotel har tre egna huvudrestauranger och jag besökte två av dem, dels Grand Brasserie, där också den omfattande och utsökta frukosten serveras, 1870 Terrace Lounge, samt den tredje, Unkai, en elegant japansk restaurang som lätt hade kunnat konkurrera med de bästa i exempelvis Tokyo, som tyvärr var stängt när jag bodde på hotellet. Däremot så åt jag på dess mindre systerrestaurang Unkai Bar & Sushi, som serverar utsökta sushi och sashimi á la minute, perfekt ifall man vill äta något gott och snabbt, och inte har tid för middag. Beläget på bottenvåningen nära hotellreceptionen och har öppet dagligen 11-23. Från april till oktober öppnar man upp en utomhus terrass i japansk design där man kan avnjuta maten under en blå himmel och samtidigt se ut över Ringstrasse.

Den mer traditionella österrikiska-internationell infusion restaurangen1870 Terrace Lounge ligger också precis som Unkai på hotellets sjunde våning med fin utsikt staden. Restaurangen håller öppet dagligen mellan 12 och 23 och serverar under lunchtid en prisvärd 2 eller 3 rätters affärslunch. Huvudkocken Jurgen Lengauer och hans team serverar läckra rätter med en hommage till den wienska kockkonsten i kombination med spännande internationella influenser. Serveringen är utan anmärkning och maten superb. Jag åt en krämig sparrissoppa med körvel till förrätt samt självklart restaurangens variant på den klassiska kalvsnitzel med fräsch sallad, citron och tranbär, det senare skänkte en fin syrlighet till anrättningen. Rätterna är stora och jag var så mätt att jag ej hade möjlighet att äta dessert, men dessertlistan var omfattande och innehåll bland annat spännande lokala ostar.

 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2022 07:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: