sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Budapest – hett weekendresmål i sommar

Budapest är en mycket trevlig destination som varmt rekommenderas. Efter ett besök här och på något av stadens många badhus är man full av energi och man börjar nästan med en gång planera in nästa resa.

Foto: Mikael Björnfot

Det var länge sedan jag besökte Budapest, närmare bestämt år 1992, då jag interrailade. Det är, med andra ord, hela trettio år sedan. Mycket har givetvis hänt under dessa år, byggnader har rustats upp till sin forna glans, lyxhotell och lyxbutiker har poppat upp som svampar ur jorden men kvar finns den storslagna charmen från svunna tider. Budapest är en vacker stad och den är med sina kulturella skatter och breda boulevarder á la Paris idealiskt för svenskar att resa till över en weekend. Ryanair flyger direkt från Arlanda vilket underlättar, dessutom är kommunikationerna från flygplatsen in till staden goda. Stadens tunnelbana byggdes ungefär samtidigt som Londons på 1800-talet och är modern och effektiv.

Av Ungerns befolkning på tio miljoner bor cirka ¼ det vill säga 2,5 miljoner i Budapest med förorter. Landets centrala ”land lock” läge i Europa gör att det gränsar till flertalet länder som Österrike, Ukraina, Rumänien, Serbien, Kroatien och Slovenien.

Budapest består av stadshalvorna Buda och Pest, som ligger väster respektive öster om den ståtliga floden Donau. De båda stadsdelarna slogs 1873 ihop till en stad. I Pest, som ligger på den östra sidan, hittar man stadens kommersiella och kulturella centrum med flertalet butiker, kulturella institutioner, restauranger och hotell. Budasidan som ligger högre upp på den östra sidan, rymmer många bostäder men även lyxhotell, muséer och historiska byggnader och – framförallt – slottet. Buda är den del av staden som jag uppskattar allra mest, för sin kulturella sida men även för sitt lugn. Precis intill slottet finner man Mattiaskyrkan samt Fiskarbastionen. Från den senare har man en fantastisk utsikt över staden och Donau med alla sina broar. Stadens mest kända är Kedjebron, som det är ett måste att promenera över. Andra saker på listan att bocka av när man väl är i staden är att besöka något av stadens många spabadhus där vattnet kommer från varma källor. De första badhusen byggdes av romarna och under de 150 år som staden var under osmanskt styre, lades den klassiska turkiska badhustraditionen till. Gellértbadet räknas till de allra mest kända och förnäma. Budapest har även under senare år blivit ett populärt resmål för sjukvårdsturism och tandvård, kanske för att priserna här är en tredjedel av priserna hemma.

Som turist har man alternativ som passar alla plånböcker när det gäller hotell men även restauranger. När man befinner sig i Ungern är det ett måste att äta landets internationellt mest kända rätt; Gulasch. Jag hittade den perfekta platsen för att avnjuta denna; ett fint hotell och flera intilliggande restauranger. Jag valde att bo på Baltazar hotell på Budasidan, ett boutique-hotell med 11 flotta rum och sviter. Hotellets läge kan inte bli mer perfekt med promenadavstånd till alla sevärdheter. Hotellet är familjeägt och drivs av familjen Zsidai (www.zsidai.com), som var en av de första som öppnade privatägda restauranger i sluttampen på det kommunistiska styret på 1980-talet. Imperiet har sedan successivt expanderat och består nu, förutom hotellet, av fem restauranger enbart på Budasidan. Jag blev uppgraderad till en svit och blev inte besviken av den höga kvaliteten på inventarier, ljudisoleringen samt de fräscha badrummen. Hotellet har en grillrestaurang som var under renovering när jag var där men möjligheten till att ta ett glas vin i baren fanns och frukosten intogs tillfälligt på systerrestaurangen PestBuda Bistro, där frukosten var ”to die for”, med underbara croissanter, som jag faktiskt tyckte var bättre än de man hittar i Paris. Det var svårt att välja vilken restaurang jag skulle inta min lunch på men jag valde att till slut att besöka 21 Hungarian Kitchen, mittemot Pierrot, som också ingår i Zsidaifamiljens etablissemang. När jag besökte Budapest tidigare i våras var det redan så pass varmt att man kunde sitta ute på restaurangens terrass och avnjuta måltiden och inte bara den utan även delikata inhemska viner, som håller hög klass och inte alls endast består av söta Tokaijviner, utan hela skalan av druvor, inhemska såväl som utländska sorter, erbjuds. 21st Century Hungarian Cuisine är en bistro som specialiserat sig på att satsa på de traditionella ungerska rätterna och göra dem som de gjordes från början. Konceptet är lyckat och man känner att maten är genuint tillagad från scratch. Servicen är dessutom ”top notch”. Jag åt en Gulasch till förrätt som var perfekt balanserad i sina smaker och där kött och grönsaker var av högsta kvalitet. Till varmrätt blev det gäddfilé, som kan vara knepig att få till men den var mycket fin och mjäll i smakerna. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2022 08:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: