sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Gourmetresa till Antwerpen och Luxemburg

Belgien och Luxemburg har mycket gemensamt, de delar inte bara gräns med varandra utan även historia, kultur och gastronomi. Undertecknad besökte nyligen Antwerpen, den genomsympatiska flamländska staden samt mysiga Luxemburg.

Foto: Per Sjödahl

Fokus denna gång låg på att besöka ett antal restauranger i det högre kulinariska planet, nämligen Guide Michelin-belönade restauranger. Guide Michelin är en utmärkelse som utdelas till restauranger som i sin kulinariska matkonst utmärker sig extra väl och antalet stjärnor är en, två eller tre. Sverige har i nuläget en restaurang med tre stjärnor, Frantzéns.

Resan till Antwerpen går både smidigt och fort. Man reser till Bryssels flygplats där man sedan tar tåget med belgiska järnvägen till Antwerpen. Antwerpen är en tjusig stad som jag mycket gärna återvänder till. Staden har mycket att erbjuda sina resenärer på ett historiskt, arkitektoniskt såväl som gastronomiskt plan. Jag valde denna gång att bo på det lilla familjeägda hotellet Mezonvin med endast tio rum, som alla renoverades 2021. Jag tyckte om hotellet för dess utmärkta läge intill de bästa shoppingområdena i staden samt för de mycket trevliga ägarna som gärna sätter sig ner och snackar en stund och bjuder på tips på vad man kan göra och se i staden. Jag fick ett mysigt och nyrenoverat rum högst upp i det lilla hotellet med tidstypiska, smala trappor och snygga innertak och utsikt mot grannen, den mäktiga katedralen. Inredningen i rummet är modern och funktionell och det stora, kombinerade mat- och sällskapsrummet på entréplanet var mycket vackert möblerat med antikt möblemang. Här intas även den delikata frukosten.

I Antwerpen vimlar det av chokladbutiker som säljer delikata praliner, men staden är så mycket mer än bara choklad, här finns mängder med Guide Michelin-belönade restauranger och här hölls för övrigt i höstas presentationen av 2022 års belönade restauranger, både de som redan har belönats samt de nya, som får sin första stjärna.

Restaurangbranschen har här, liksom i Sverige, drabbats hårt av pandemin och speciellt hårt drabbas de oftast mindre Guide Michelin-restaurangerna, som har mindre marginaler än de större, ”vanliga”. De flesta restauranger fick, till skillnad från i Sverige, hålla stängt men många fixade det väl och ställde om till take away-service och liknande.

När jag nu besökte Antwerpen var restaurangerna öppna men med "Covid-19 check" och ansiktsmaskstvång när man inte satt vid sitt bord. Jag hade turen att få bord på den populära femårsjubilerande enstjärniga restaurangen Nathan. Kocken bakom restaurangen, som bär hans namn, är Nathan Van Echelpoel, och han fick sin stjärna 2019. Han gillar att jobba med smaker som man som gäst känner igen och köket är modernt belgiskt-franskt med vissa asiatiska influenser. Han arbetar endast med säsongsbetonade produkter av bästa kvalitet. Restaurangens öppettider är tisdag – lördag för både lunch och middag, men just tisdag och lördag stängt för lunch. Nathan serverar såväl till lunch som middag olika paket med från fyra upp till sex rätter och erbjuder även matchande vinpaket. Jag fick som gäst direkt, när jag klev in i lokalen, en bra känsla och blev väl mottagen. Som svensk tycker jag mycket om restaurangens inredning, som går åt det skandinaviska hållet både vad gäller färgsättningar och möblemang. Sobert, snyggt och avskalat är ord som poppar upp. Jag gillar öppna kök, vilket Nathan har, då man som gäst har insyn i vad kockarna tillagar och hur de går tillväga. Jag öppnade kvällen med ett glas bubbel som passade utmärkt till de inledande snacksen, bland annat quilägg fyllda med bland annat svart tryffel samt ett tunt krisp med ål och skum på kronärtskocka. Utsökt gott. Surdegsbrödet som anlände strax före första förrätten var också förstklassigt med en fin krispig yta, segt och mjukt innandöme. Nathans vinlista erbjuder cirka dussinet vin på glas från Europa, bland annat Belgien. Jag valde ett matchande vinpaket till min 6-rättersmeny. Första rätten bestod av pinfärska pilgrimsmusslor serverade med en ljuvlig sås och avokado, misosåsen  serverad som en sorbet. De ätbara blommorna fulländade rätten. Till detta serverades en perfekt Petit Chablis som passade väl till rättens sälta. Nästa rätt var en perfekt anrättad marulk med mycket god sås med belgisk kaviar. Mycket fin spänst samt textur i köttet. Till detta serverades det ett vitt fransk vin som var en perfekt matchning. Rätter som följde var grillad foie gras med ett italienskt rött till, rätten hade en fin umamismak från buljongen. Den sista varmrätten blev vildanka med mycket asiatiska influenser och bestod bland annat av ankkött och korn som gav fin struktur, samt tranbär, som gav den en extra asiatisk dimension. Efter en mindre fördessert kom så den dessert jag hade väntat på; en klassisk Dame Blanche, som var perfekt in i minst detalj. Denna dessert består av en ljuvlig vaniljglass och en mörk chokladsås som hälls över. En fin avslutning på en trevlig middag. Det visade sig, när jag fick en pratstund med Nathan, som hörde att jag var från Sverige, att hans bror var gift med en svenska och bosatt på Gotland, där han grundat Gute kafferosteri. Nathan berättade också att de under Guide Michelin-utdelningen hade haft personal från Frantzéns på middag. Nathans restaurang var en mycket trevlig upplevelse och hans andra stjärna väntar säkert runt hörnet.

Från Belgien till Luxemburg är det sedan inte långt, det går flera tåg dagligen från Bryssel. I Belgien är allmänna transportmedel, inklusive tåg inom landet gratis för alla och en av landets många turistmagneter. Andra magneter är landets viner som uppmärksammas på olika sätt även under pandemitider. Bland annat är lokala vinfestivalen Winter Light i landets södra vindistrikt en populär händelse, där man med vinkuponger och vinglas, som ingår i biljetten man köper i förväg, får vandra på upplysta vägar till vinodlare, som erbjuder både vin och varma drycker. En annan populär begivenhet, ifall man vill testa alla vinproducenters viner, är den årliga Fete des Vins et Crémants-festivalen, som pågår under en helg fredag till söndag, ofta i november månad, då man kan provsmaka det mesta av vad Luxemburgska vinodlare har att erbjuda. Ett mycket intressant evenemang som inte får missas om man gillar vin.

Jag har i tidigare artiklar skrivit om Luxemburgs många Guide Michelin-restauranger och ville denna gång besöka några till som jag missat de tidigare gångerna jag besökt landet. Lotten föll denna gång på den italienska restaurangen Fani, som drivs av den italienska mästerkocken Roberto Fani som kommer från italienska Umbrien. Hans tre filosofier när det kommer till matlagning är att tillaga maten utifrån kunskap, passion och skönhet, vilket tillsammans borgar för en extraordinär upplevelse, som den jag hade en torsdagskväll när jag kom skumpades på bussar från centrala Luxemburg till denna fina restaurang i Roeser. Mottagandet är välkomnande och det är skönt att komma in i matsalen från regnet utanför. Inredningen är sober och borden dukade med fina dukar, klassiskt porslin och glas. Till fördrink valde jag ett glas Franciacorta, det italienska bubblet som passade utmärkt till de snacks som följde och som var välsmakande med mycket textur. Menyn innehöll sex olika rätter och jag valde vinpaketet, som matchade maten utmärkt. Menyn kom i formen av en kockmössa i papper med rätterna skriva på både italienska och franska, mycket stilfullt. Jag valde den satta menyn som heter Tra Terre e Mare, som betyder mellan land och hav. Första rätten var en rätt baserad på kikärtor, sabayon, baljväxter och pop-majs och som med sin fräschör och härliga krispighet var en förförande start på middagen. Den efterföljande Croque Monsieur var en mycket god anrättning gjord på hummer, rosmarin, torskmajonnäs samt Ossiertra kaviar, som smakade som om man befann sig i soliga Italien, en kontrast mot regnet utanför. Första varmrätten var fylld tortelli med kanin, saffran och sicilianska röda räkor som man avnjöt med alla sinnena. Avslutande varmrätten blev oxfilé, som alltid är på menyn, en habil rätt, där jag dock saknade lite sås och mer kolhydrater. Första desserten var en olivglass med både salvia och apelsin vilket var en riktig mouth refreshner inför Fanis kända dessert med namnet Cioccolato, cioccolato e ancora cioccolato!, som översätts till Choklad, choklad och åter choklad. Denna tillhör definitivt en av de allra bästa chokladesserterna jag ätit på grund av dess mångsidighet, djupa smaker och strukturer. Den består av en chokladglass, chokladmousse och en chokladkaka. Vinpaketet var en perfekt matching till maten och bestod av viner från hela Italien. Fani levererar verkligen på alla högsta nivån, inget är lämnat åt slumpen, service och allt runtomkring är perfektion.

Jag bodde på ett av Luxemburgs bästa hotell, Les Jardins d’Anais, som även huserar den enstjärniga restaurangen som bär samma namn och som lyckades få sin stjärna endast 6 månader efter invigningen. Den nuvarande chefskocken, Paul Cabayé, ser till att restaurangen håller hög klass. Hotellet är mycket charmigt där det ligger en bit utanför själva citykärnan och nära till den mysiga stadsdelen Grund. Möjligheterna till promenader i hotellets närhet är goda och intressanta. Hotellets innergård, som bland annat innefattar vinrankor och ett mysigt lusthus, lockar många brudpar till platsen. Jag fick en av hotellets sviter högst upp och hade utsikt åt fyra håll. Sviten, som hade ett safaritema, hade safariliknande inredning och tak, vilket var lite kul. Badrumet var stort och fräscht och det stora kombinerade sov- och vardagsrummet var utrustat med stor säng och andra möbler. Middagen intogs på hotellets restaurang och inleddes med ett glas champagne, som passade mycket bra till snacksen jag fick. Jag tog den fasta menyn « Anaïs fait son Marché » tillsammans med ett perfekt komponerat vinpaket, som gick hand i hand med maten. jag inledde med rödbetor och kryddat äpple med alpvinäger toppad med tryffel, en intressant och perfekt utförd kombination som fick mitt bästa betyg. Det supergoda rustika och hembakta brödet med en spread gjord på vitt vin och schalottenlök var så gott att jag beställde in mer. Det är alltid en lyx att få äta sjötunga, som dessutom var trufflerad! Jag blev glatt överraskad att den fanns med i menyn. I detta utförande var den tillagad med vintergrönsaker. Efter fisken följde Ravioli med havskräfta, med ett korallskum infuserat med kaffe. Innovativt och spännande. Efter denna följde kyckling med cikoria på en tunn jordärtskockspaj. Den avslutande desserten blev faktiskt rödkål, som var kryddad med rosa paprika och sur keso. Vinerna till varje rätt var utsökta och perfekt valda till de olika rätternas egenskaper. På morgonen, efter en natts skön sömn, intog jag frukosten i samma matsal och fick en generös bricka med gott bröd och olika slags pålägg samt färskpressad apelsinjuice och valfritt kaffe. Vistelsen här var underbar och jag längtar redan tillbaka. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2022 10:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: