sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild

ABBA och Streisand i skön symbios

Höstens första skivsläpp lovar gott för resten av året och mitt första urval är en skön blandning av både nytt och ”gammalt”.

ABBA

Don’t Shut Me Down/I Still Have Faith In You

Singlar

Universal Music/Polar

Det kan inte ha undgått någon att ABBA i början av september släppte bomben att de hade inte bara spelat in de två låtarna som de tidigare aviserat, utan de hade uppskattat arbetet i studion så mycket att de bara fortsatte av bara farten, och till slut hade de spelat in 8 låtar till. Gruppen avslöjade även att de digitala ABBATar-konserterna startar våren 2022 i London. ”Don’t Shut Me Down” är en uptempo låt med en Agnetha i absolut toppform och att musiken är lika skön som den en gång var. Nostalgifaktorn är med andra ord hög. ”I Still Have Faith In You” är en ballad med Frida som också sjunger riktigt bra, men håller ändå personligen, inte samma klass som den först singeln. Albumet som heter ”Voyage” släpps 5 november. ABBA Mania är alltså åter över oss ännu en gång, och ingen, absolut ingen hade väl i sin vildaste fantasi trott att detta skulle hända. I skrivande stund toppar singlarna de digitala plattformarna över hela världen och förhandsbeställningarna för kommande plattan har slagit flera rekord.


Barbra Streisand. Release me 2

Sony/Columbia.

Efter Streisands hyllade platta ”Walls” som jag recenserade 2018 släppte hon nyligen den efterlängtade ”Release me 2”, en platta med tio välkomponerade alster som Barbra en gång av olika anledningar ratat, som den kända perfektionist hon är. Låtarna sträcker sig från en av hennes allra första inspelningar från 1962; ”Right As The Rain” till 2010-talet och duetten ”I’d Want It To Be You” med Willie Nelson, som var tänkt att släppas på hennes duettplatta ”Partners” men som inte hann komma med. Barbra kommenterar själv i texthäftet att det för henne verkligen varit en underbar resa ”down the memory lane”, vilket fans säkerligen är tacksamma för då låtmaterialet verkligen är bra på ”Release me 2”. Jag har alltid haft en fäbless för Alan & Marilyn Bergmans många bidrag till Streisands rika låtskatt och på plattan finns dels snygga ”One Day (A Prayer)” samt ”Once You Have Been In Love”. ”Be Aware” är en annan låt signerad Bacharach/David som spelades in 1971 som är en typisk skön ”Barbrig” låt som man ofta förknippar henne med, då hon till perfektion behärskar tekniken att sjunga från mycket låga till mycket höga toner. ”You Light Up My Life” skriven av Carole King är en annan pärla som sticker ut. Två låtar som jag dock alltid hoppar över är dels duetten med Willie Nelson, då den är för mycket country för mig. En annan låt som hade kunnat fortsätta samla damm i hennes arkiv är hennes duett med Grodan Kermit från Mupparna. Jag hoppas att detta med att släppa gamla låtar på detta sätt är här för att stanna och att det blir en trevlig tradition då det säkerligen finns många fler låtar som bara väntar på att få släppas.


London Boys: Requiem – The London Boys Story, 5CD, box

Cherry Pop.

Boybandsduon London Boys hade sin storhet på slutet av 1980-talet och bestod av två London killar som ursprungligen var dansare och upptäcktes av en tysk Hamburg producent. Duon med Dennis Fuller och Edem Ephraim fick flera hits som ”Requiem” som de också slog internationellt. Låten följdes sedan upp med ”London Nights” som även den blev en hit. Cherry Pop har samlat dels alla duons album, singlar samt mycket extra material som flera tidigare outgivna mixar. Man blir verkligen danssugen och nostalgisk när man lyssnar på låtarna, en del har man inte lyssnat på sedan man dansade till dem.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 07 sep 2021 09:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: