sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Tre spännande kulinariska nedslag i Sommarsverige

När pandemin gjorde sitt intåg förändrade det många svenskars resvanor i grunden...

Foto: Michael Björnfot

När pandemin gjorde sitt intåg förändrade det många svenskars resvanor i grunden, ordet hemester blev ett nytt begrepp. Det goda det dock haft med sig är att svenskar, när det varit svårt att resa utomlands, istället valt att i högre grad än tidigare semestra i Sverige. Undertecknad gjorde under den gångna sommaren tre resor i Sverige som verkligen gav mersmak, bokstavligen, då temat för mina resor var kulinariskt.

De svenska städer jag valde ut var Kristinehamn, den vackra värmländska staden med Picassoskulptur och äkta italiensk kokkonst, Göteborg, som alltid är rätt och överraskar positivt samt slutligen småländska Växjö, som under flera år frekventerats av såväl inhemska som internationella gäster tack vare stadens kulinariska ”magnet” – Guide Michelin-belönade restaurang PM & Vänner.

Kristinehamn ligger fint vid Vänern som inbjuder till härligt skärgårdsliv och fiske i de fiskrika vattnen. Det finns flera sätt att ta sig till Kristinehamn, dels via Stockholm men även från Mora, där jag för tillfället befann mig i somras, med tågbolaget Tågåkeriet Tågab . Vagnarna är inte de allra senaste men fina med sköna stolar och med hög nostalgikänslan. Den mycket trevliga tågvärden bjöd under resan även på turistinformation i högtalarna om intressanta orter och naturupplevelser som man passerade under resan. När man väl anländer till Kristinehamn ligger ölentusiasternas Mecka; Wermlands Brygghus – "Hantverksdryck för alla tillfällen", endast några få stenkast från stationen. Ölen, som görs i olika sorter och typer, produceras av bryggarmästare Hans Skan som fortsatt i gångna tiders spår då Kristinehamns invånare själva bryggde sitt öl. Man tillverkar även lättöl, gindryck och must, den senare en succé som säljer året runt. Wermlands bryggeri har sommartid en pub som har öppet varje fredag och resten av året har de öppet en till två gånger per månad, man får hålla sig informerad via hemsidan. Konceptet är att man köper ett klippkort med 4 kuponger á 15 cl som man sedan löser till den produkt man vill testa. Under mitt besök frekventerades puben av alla generationer som verkade trivas tillsammans. Ölsorterna jag testade var mycket goda och finns tillgänglig på restauranger och cirka tio Systembolag i Värmland men går att beställa från alla Systembolag.

Kristinehamn är bland annat känt för sin Picassoskulptur, vackert placerad på strandudden en kort bit utanför centrala Kristinehamn sedan 1965. Skulpturen, som är en av de största i världen, är i typisk Picasso-stil och fortfarande i ett mycket bra skick. Det är vidare en fröjd att ta sig hit då husen utmed vägen är mycket fina på bägge sidor av kanalen.

Kristinehamn är även ur ett historiskt perspektiv intressant då själva Gustav Vasa och hans son hertig Carl gav staden en särställning då staden utvecklades till en av de viktigaste utskeppningsplatserna för stångjärnet från Bergslagen. Faktum är att världsmarknadspriset på järn på den tiden beslutades här. Spåren finns kvar och jag rekommenderar varmt att man tar hjälp av Christina Skan, som är auktoriserad guide och som skräddarsyr guidade turer efter tycke och smak. Hon nås på följande kontaktvägar: telefon 070-815 99 62 eller info@konsultchristinaskan.se .

Kulinariskt erbjuder Kristinehamn ett intressant urval av restauranger och fik där mycket som serveras är lokalproducerat i trakten. Centralt belägna Krukmakeri hemjord är ett måste för en fikastund och shopping av keramik. I krukmakeriet hittar man originella och trevliga hantverk av kända krukmakarmästaren Annbritt Schmützer och här går det också att dricka utsökt kaffe, äta hembakat bröd och glass eller välja ur ett stort sortiment av noga utvald choklad och lakrits. Missa inte heller ett besök på delin Retrovågen eller gårdsbutiken Karaby gård.

Ett av mina viktigaste mål med resan var mitt besök på den Tripadvisor-belönade italienska pärlan Oliveriet. Jag hade hört mycket bra om stället och ville upptäcka det själv. Italiensk mat har alltid legat mig varmt om hjärtat men jag har ofta blivit besviken på våra svenska kvartersitalienare för deras brist på fantasi och kärlek till matlagningskonsten och där man endast serverar det vanliga; pasta och pizza. Oliveriet visade sig vara det totalt motsatta. Här ä r man verkligen i Italien när man träder in i den trevliga restaurangen som drivs av äkta paret Jenny, från orten samt hennes man Andrea från Sardinien. Andrea har som många italienare lärt sig matlagningskonsten via modersmjölken och fått lära sig att ha råvaran i fokus men framförallt även tillaga den med kärlek. Menyn är mycket omfattande och bjuder på många överraskningar som man annars inte hittar på italienska restauranger i Sverige. Italien är ju ett matland som är indelat i regioner, där var och en har sina specialiteter. Det är med andra ord svårt att välja men det borgar också för att man gärna återvänder hit gång efter gång. Jag testade deras Pasta con pesto di rucola och panna e pecorina, det vill säga pasta med egengjord ruccolapesto, grädde och pecorino-ost, som smakade mycket bra. Till detta drack jag ett glas av det rekommenderade italienska vinet. En annan sak som gör Oliveriet trivsamt är dess stämning och att personalen kommunicerar på italienska med varandra, något som ger en känsla av att man befinner sig på mer sydliga breddgrader. Sommartid erbjuder restauranger italienska trubadurer som underhåller gästerna.

Jag bodde på centralt belägna Sockerslottet (Sockerslottet), som är ett litet men mycket bekvämt boende med utsökt frukost. Här finns även egen chokladtillverkning och pralinerna går att köpa här eller på utvalda platser på orten.

Mitt andra besök denna sommar blev 400-årsjubilerande Göteborg som alltid visar sig från sin bästa sida. Oavsett väderlek är göteborgare alltid vänliga och trevliga. Staden har även anledning att vara stolta för organisationen Lonely Planets utmärkelse till staden som världens bästa i hållbarhetskategorin 2021. Exempel på vad Göteborg gör inom hållbarhetsområdet är regionens klimatmål om att 2030 vara fossiloberoende. Andra exempel är att stadens kollektivtrafik idag till 97 procent drivs med förnybar energi, att hotellen är miljöcertifierade och att Göteborg har ett centrum som är en lågutsläppszon. När jag är i Göteborg besöker jag alltid klassiska göteborgstillhåll som Haga, Masthugget, Järntorget och givetvis eleganta Avenyn som ger staden dess internationella flair. Jag bodde denna gång centralt på 4-stjärniga boutiquehotellet Flora. Hotellets serviceinriktade personal, centrala läge med nära till shopping och kultur och med den trevliga Saluhallen runt hörnet gjorde vistelsen extra minnesvärd. Rummet var funktionellt och trevligt inrett med fantastiska sängar.

Göteborg är en stad som länge haft flera Guide Michelin-belönade restauranger, vilket lyft stadens kulinariska kvalitet såtillvida att det är svårt att inte äta bra mat. Köttrestaurangen med det fyndiga namnet Meet, ligger nära Avenyn och gör en aldrig besviken då man här verkligen behandlar köttet med respekt. SK Mat & Människor med en stjärna i Guide Michelin var dock en ny bekantskap och jag blev inte besviken. Man väljer från en meny på cirka 15 rätter alternativt tre smakmenyer där man kan beställa dryckespaket till. Rätterna baseras på lokalproducerade råvaror och matsalen är intressant då den har ett helt öppet kök utan väggar vilket gör att man får en fin insyn i hur kockarna jobbar fram rätt efter rätt. Jag tyckte även om restaurangen för att den inte var så stel som många restauranger av denna kaliber kan vara – det fanns en sann matglädje i hur rätterna presenterades och smakade samt att vinmatchningen var top notch. Det enda som var mindre bra var att rätterna i smakmenyn var rätt små och att man kanske inte blir riktigt mätt ifall man är hungrig.

Min sista anhalt under min Sverigeresa denna sommar, med hösten på intåg, blev Växjö. Centralt beläget i Smålands hjärta i regionen Kronoberg är Växjö en stad att räkna med. Universitetsstaden med sina drygt 70 000 invånare är en vital stad med ett trevligt centrum med fin arkitektur och så givetvis den imposanta domkyrkan som är väl värd ett besök.

Växjö centrum är lätt att orientera sig i och här hittar man flertalet intressanta kaféer och restauranger. Kaffet jag drack på det lilla men mysiga Bönan och Mustaschen, där man även kan köpa med sig kaffe, är bland det bästa jag druckit i Sverige. Passionen för kaffet är uppenbar så snart man träder in i lokalen och kunskapen om h u r man fixar till det bästa kaffet är stor. En annan sevärdhet är kaféet och restaurangen Kafé de Luxe som har skön inredning och som serverar fräscha rätter både till lunch och middag.

Strax utanför Växjö hittar man Teleborgs slott, som är ett hotell och restaurang som serverar god mat i en trevlig miljö som tack och lov inte blivit sönderrenoverad utan behållit mycket av den gamla charmen och patinan. Rekommenderas. Ni som följt ”Stjärnorna på slottet” är bekanta med miljön, då några säsonger av denna serie spelades in här.

Det som gör staden vida känd bland foodies är restaurangen PM & Vänner, som etablerades redan 1992 och som sedan ett antal år har en stjärna i Guide Michelin. Förutom restaurangen ingår även ett hotell samt bageri i konceptet. Jag imponeras sällan, men denna gång blev jag det då jag steg in på hotellet och mötte dess oemotståndliga strama men mycket snygga minimalistiska inredning och stil signerad glasmästaren Ingegerd Råman. Man får nypa sig själv i armen för att tro att man fortfarande är i Växjö då hotellet och även dess restaurang- och bardel så tydligt ger en internationell flair värdig en storstad. Arkitekturen är också unik och anpassad till interiören. Jag blev uppgraderad till hotellets bästa rum som var ett rum som saknade nummer utan kallades för ”Tabberas”. Det visade sig vara en svit med två stora terrasser i två väderstreck och stora fönsterpartier som släppte in massor av ljus. Underbart badrum med fönster in mot rummet och de snygga terrasserna, helt enkelt ett ställe man inte vill lämna när det är dags för utcheckning. Inredningen var i samma stil som resten av hotellet med de harmoniska och fina färgskalorna i vitt och grått, en inredning värdig ett reportage i ett internationellt inredningsmagasin.

Måltiden på kvällen i PM & Vänners matsal, där man serverar Menu Tabberas var oförglömlig, mina höga förväntningar infriades med råge. Resan man gjorde, från det proffsiga mottagandet tills man reste sig upp, var en resa där man bjöds på flertalet överraskningar. Menyn, som innehåller 10 rätter, är en fine dining-uppvisning av det bästa som den småländska regionen kan erbjuda i form av råvaror, där även kryddor samlas in från hotellets takodlingar. Restaurangens sommelier är mycket kunnig och gav excellenta förslag på matchande viner. Mina favoriter på menyn var dels den fina gösen, ankbröstet från Munka-Ljungby samt den avslutande desserten med variation på sommarens vinbär, syrad grädde och kardemumma, det senare en av mina personliga favoriter vad gäller kryddor.

Summa summarum så konstaterar jag att det inte är så dumt att semestra hemma. Man stöttar då bland annat regionernas lokala företag och ser till att begåvade personer får fortsätta med sina passioner oavsett om det handlar om glaskonst eller kokkonst i den högsta skalan.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2021 10:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: