sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Öland – mer än bara sol och bad

Om man, när man reser från en plats, känner ett motstånd att lämna, är det ett gott betyg åt platsen. Så kändes det för mig när jag den här gången lämnade Borgholm...

Foto: Per Sjödahl

Öland brukar leda solligan varje sommar och det är många kvällar som jag i Land- och sjöväderrapporten på radio fått höra att Ölands Norra udde under dagen haft den högsta temperaturen i Sverige. Tillsammans med fina badstränder är det därför förståeligt att Öland är ett kärt semestertillhåll för många svenskar. Det finns emellertid många andra skäl till att välja Öland. Här finns fornborgar, randbyar, en praktfull, fantasieggande borgruin, ett kungligt sommarresidens med en vacker park, magiska ädellövskogar, raukar – ja, de finns även på Öland – och Alvaret, ett 260 kvadratkilometer stort område bestående av hedmark med rikt växt- och fågelliv och som utsetts till världsarv av FN-organet Unesco. Även vad gäller det kulinariska finns skäl att besöka Öland då här finns en hel del spännande och ambitiösa restauranger. Numera odlas till och med vin på Öland, exempelvis på Wannborga vingård i Köpingsvik, vars viner finns att köpa på Systembolaget i Borgholm.

Jag reste till Borgholm i slutet av juli denna speciella sommar 2020, då så mångas resplaner fått göras om på grund av coronapandemin. Jag valde att åka direktbuss från Cityterminalen, Stockholm, med Silverlinjen, som erbjuder ett klimatsmart sätt att resa och vars bussar drivs på fossilfritt bränsle. Silverlinjen åker fram och åter från Stockholm till flera platser på Öland dagligen med moderna bussar som erbjuder snabbt internet och bekväma säten. Denna ”coronasommar” är det även förtroendeingivande att se att bolaget förhåller sig väl till Folkhälsomyndighetens råd gällande covid-19, bland annat genom att minska på antalet passagerare till cirka hälften samt hålla goda hygienrutiner.

Jag imponerades stort av vad Borgholm hade att erbjuda men även av de föredömliga åtgärder man tagit för att minska trängsel och risk för smittspridning i butiker och på restauranger och andra näringsställen. Det känns att man här tar den ännu rådande coronapandemin på allvar men det sker med värme och omtanke om såväl bofasta som tillresta.

Jag har i tidigare artiklar ofta återkommit till vikten av boendet när man reser. Många resonerar som så att boendet inte är så viktigt, ”de skall ju endast sova där”. Men boendet är ditt hem under resan och liksom ditt verkliga hem skall vara en trivsam och trygg plats som du längtar hem till skall även boendet under en resa vara detsamma. I Borgholm hittade jag detta i ett B&B – Villa Rosenborg – centralt beläget i en charmig 1920-talsvilla på Storgatan, en villa som om två år fyller 100 år. Ett stenkast bort, litet längre västerut på gatan, ligger Borgholms främsta butiksstråk men det centrala läget till trots härskar på Villa Rosenborg ett behagligt lugn. Detta är en veritabel oas med sin stora trädgård med gamla fruktträd, bland annat ett väldigt bigarråträd och ett magnifikt valnötsträd som under mitt besök dignande av frukt. Genast jag öppnade grinden i den täta, höga häcken och steg in i trädgården kände jag trivsel. Vid trappan upp till entrén välkomnas gästerna av den ståtlige Dobbermannen ”Boss”, men eventuellt hudrädda skall inte låta sig avskräckas, då ”Boss” är av keramik. Väl innanför dörren välkomnar värdinnan, Carin Liesén Lindqvist, som sedan 15 år tillbaka öppnat sitt sommarhem för B&B-gäster. De fyra gästrummen är ljusa och kärleksfullt inredda, alla med ett tema, som exempelvis ”Kakelugnsrummet” och ”Blå rummet”. Ett av rummet är ett familjerum, utrustat med mängder med spel och leksaker, bland annat Lego. Här finns plats för två vuxna och två barn. I det gemensamma sällskapsrummet en trappa upp finns ett generöst bibliotek där du kan låna böcker. Hinner du inte läsa ut boken under din vistelse och finner den för spännande att lämna tillbaka vid avresan får du ta med den. Här dukas även den utsökta frukosten upp, mellan 08.30 och 10.00, och om vädret tillåter går det bra att slå sig ned ute på balkongen, såvida du inte känner för att ta frukostbrickan med dig ned i trädgården, där det bara är att välja mellan olika trevliga sittgrupper. Villa Rosenborg är ett ställe med flera återkommande stammisgäster som prisar ställets mysfaktor och att man känner sig som hemma. Antalet genomsnittsnätter gäster stannar är enligt Carin 2 till 3 men en del gäster stannar upp till en vecka. Carin prisar sitt samarbete med Ölands turistbyrå när det gäller information och bokning på Villa Rosenborg.

När man väl kommit till Villa Rosenborg vill man knappt lämna stället men har man väl tagit sig till Borgholm är det synd att inte ta del av det övriga som staden har att erbjuda. Borgholm är en betagande stad med sin låga bebyggelse, gamla vackra trähus och prunkande trädgårdar. Överallt växer det så att det knakar, inte minst finns här rosor! Visby brukar kallas ”rosornas stad” med frågan är om det inte i Borgholm finns fler rosenbuskar! Vart man än ser, i trädgårdar eller utanför butiker växer de och sprider sin väldoft.

Till stadens två största sevärdheter hör Borgholms slottsruin och Solliden, den svenska Kungafamiljens sommarresidens. Borgholms slott går tillbaka till 1200-talet men byggdes om av Johan III på 1500-talet. Det besökaren ser idag är ruinen av det barockslott som Karl X Gustaf uppförde på 1600-talet. Slottet brann ned på 1800-talet och är sedan dess en ruin, men en praktfull och vacker sådan, där historiens vingslag fortfarande gör sig påmind. Från exempelvis den gamla Rikssalen har man en hänförande utsikt över Kalmarsund. Här finns även ett museum som på ett överskådligt och fint sätt berättar slottets historia. Från Borgholms slottsruin är det inte långt till Solliden, uppfört för kung Gustaf V:s gemål, drottning Victoria, 1906 i syditaliensk stil. Arkitekten var Torben Grut, som bland annat även ritat Stockholms stadion. Numera är Solliden ett omtyckt sommarviste för den nuvarande Kungafamiljen och det är här den traditionsenliga uppvaktningen av Kronprinsessan Victoria äger rum på hennes födelsedag den 14 juli, dock inte i år. Trädgården är öppen dagtid för besökare och en promenad genom de vackra anläggningarna blir lustfylld och inspirerande. Här får man känslan att befinna sig i ett sydländskt land, långt borta från Sverige. Efter promenaden genom trädgården passar det utmärkt att smälta intrycken på Kaffetorpet, sedan decennier en borgholmsk institution med goda bakverk och maträtter i vacker miljö. Prova gärna den utsökta Sollidentårtan.

Ofta vill man ta med sig ett minne hem från den resa man gör och för egen del tenderar det ofta att bli något ät- eller drickbart. I det här fallet tog jag, på väg tillbaka till Villa Rosenborg, vägen förbi närbelägna Nisses fisk och Ostbutiken Borgholm för att handla öländska delikatesser att ta med hem. Det var svårt att välja från de dignande diskarna men litet varmrökt lax och några öländska ostar blev det i alla fall. Från Systembolaget hade jag redan köpt en flaska av det röda vinet Neptuni 2013 från Wannborga Bränneri & Vingård i Köpingsvik norr om Borgholm. Efter en skön stunds vila var det dags att på nytt ge sig ut på stan, nu för att inta en god middag på restaurang Trädgårdsgatan 26, en liten, intim restaurang som drivs av kocken Jonas Åhman från april/maj till mitten av september då en av Ölands stora begivenheter, skördefesten, äger rum. Restaurangen har inte många platser och denna sommar har de minskat ytterligare för att öka avstånden mellan gästerna och minska smittspridning. Ett annat synligt tecken på denna omsorg var att varje sällskap hade en egen handduk hängande på toaletten, märkt med efternamnet. Denna sommar erbjuds två sittningar och en välkomponerad trerättersmeny med – om så önskas – ackompanjerande dryckespaket, serverat av Jonas syster, som tillsammans med Jonas lägger upp menyerna och de välkomponerade vinpaketen. Från första stund du som gäst stiger ned i restaurangen känner du dig välkommen, en känsla som följer med under hela middagen. Här finns en omsorg om gästen, som tillsammas med den omsorgsfullt komponerade menyn, skänker ett stort välbehag och förhöjer upplevelsen. Priserna är mycket konkurrenskraftiga för en trerättersmeny där alla intar samma förrätt och dessert, och där man kan välja fisk eller kött till varmrätt. Jonas kommer alltid ut och pratar med gästerna innan desserten serveras och ger, om du så vill, tips på hur du lagar hans rätter.

Avstånden i Borgholm är mycket korta och endast ett stenkast från Trädgårdsgatan 26 finns Hotell Borgholm, som gjordes vida känt av kocken och köksmästare Carin Fransson. Det som jag vill lyfta fram är hotellets fina bar där man kan beställa trevliga drinkar, viner och spännande lokala ölsorter. Andra restauranger som vi frekventerade var Norrings Crêperie med goda crepes samt Vin och Bistro på Gamla Televerket, den senare i fina lokaler och bra prisvärda maträtter och goda vinrekommendationer.

Om man, när man reser från en plats, känner ett motstånd att lämna, är det ett gott betyg åt platsen. Så kändes det för mig när jag den här gången lämnade Borgholm, Öland och, inte mist, Villa Rosenborg. Det är emellertid bara att börja planera in ett nytt besök, Borgholm och Öland har så mycket mer att erbjuda. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 30 jul 2020 20:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: