sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Vårvinter i sköna Luleå

Det finns städer, här hemma och ute i världen, som man kanske först hamnar i av en slump, men som man av olika anledningar fäster sig vid och gärna återvänder till. I Sverige är en sådan stad, för min del, Luleå...

Foto: Per Sjödahl

Det finns städer, här hemma och ute i världen, som man kanske först hamnar i av en slump, men som man av olika anledningar fäster sig vid och gärna återvänder till. I Sverige är en sådan stad, för min del, Luleå, denna vitala stad vid Botteviken. Luleå är ett bra ställe att ha som utgångspunkt för en resa ännu längre norrut, till fjällvärld och mäktigt brusande älvar men det är synd att endast göra ett stopp på vägen, då staden i sig har så mycket att erbjuda. Under årens lopp har vi exempelvis haft oförglömliga mat- och kulturupplevelser här uppe och senast var inget undantag. Med vårens intåg och med en flygresa på endast drygt en timme – eller en mysig nattågsresa – är Luleå ett självklart val, i synnerhet ifall man inte haft nöjet att få trä på sig skidorna, för här uppe ligger snön fortfarande djup.

För mig är boendet viktigt när jag reser och vid det här besöket i Luleå valde jag att bo på Clarion Hotel Sense (www.clarionsense.se), ett modernt hotell beläget ett stenkast från Storgatan, Norrbottensteatern och Hemmagastronomi, (hemmagastronomi.se), det senare en kombinerad restaurang, café, bar och delikatessavdelning med ostar, skinkor – varav mycket är närproducerat – färskt nybakat bröd och mycket mer, som definitivt är värd ett eller flera besök.

Redan när man stiger in i Clarion Senses spatiösa och välkomnande lobby med supertrevlig personal grips man av en känsla av förväntan, spänning och magi, som består under hela vistelsen. Rummen är funktionella och utrustade med allt man behöver i form av snabbt internet och liknande livsnödvändigheter. Det fyrstjärniga flervåningshotellet ligger precis i centrum och har många trevliga faciliteter som många andra Luleå-hotell saknar, som lyxig SPA-avdelning med pool, bastu, relaxavdelning samt möjligheter till massagebehandlingar. Det är verkligen en lisa för själen att slå sig ner i en av vilstolarna efter bastun och titta ut från fönstren med Bottenviken bokstavligen för dina fötter. Hotellets restaurang, Kitchen & Table, med Skybaren precis intill har samma höga läge och ger en känsla av internationell flärd. Redan första kvällen tog vi hissen högst upp i hotellet och steg in den luftiga och stämningsfullt belysta sky baren och lät den skickliga personalen blanda till läckra drinkar medan vi väntade på att få vårt bord.

Kitchen & Table är ett restaurangkoncept som Clarion tagit fram och där den kände svenske mästerkocken Marcus Samuelsson håller i trådarna och bestämmer menyerna, vilket betyder en meny med såväl förfinade rätter med lokal anknytning som internationella klassiker. Man slås av vänligheten hos personalen som under vår kväll bland andra bestod av högskolestuderande som studerar i Luleå men extraknäcker på restaurangen, så bli inte förvånad om er servitör eller servitris talar skånska eller göteborgska. Till förrätt åt vi dels Butcher’s platter med delikata charkuterier, chutney, knäckebröd och oliver. som tillsammans med en stor stark var en perfekt start på kvällen. Mitt sällskap tog dock pilgrimsmussla, till vilken det serverades blomkålspuré, hyvlad sparris, hollandaise samt Vindelnrökt fläsk. Rätten satt som en smäck med ett glas av restaurangens fina sortiment av viner på glas. Vinkonceptet på Kitchen & Table är att man väljer mellan viner på glas i följande kategorier: Basic, Some Extra samt Let’s go crazy, där det senare konceptet innehåller lite finare och därmed lite dyrare viner. Till varmrätt blev det svårare att välja men då vi befann oss i Luleå beställde vi reninnanlår och röding som var tillagade till perfektion. Till dessert blev det en chokladpastej med päron tillagade på olika sätt, en perfekt kombination. Det enda vi kanske saknade var en klassisk dessert med hjortron, men det senare kom dock dagen efter till frukosten.

Frukosten är ett av Clarion Senses stora utropstecken! Utbudet är enormt och allt håller högsta kvalitet, här finns lyxen att ta för sig av äkta hemgjord hjortronsylt till våfflorna man gräddar själv a la minut. Sortimentet av chark, ost och bröd håller en lokal prägel när det gäller ursprunget.

En helg går fort men känner man sig manad så kan man antingen besöka det nya shoppingområdet utanför Luleå som man kan ta sig med buss från centrum, här finns stora outlets av stora elektronikbutiker och liknande. Vill man göra en avstickare utanför staden är ett besök i Gammelstad ett måste, denna unika kyrkstad med cirka 400 röda små trähus grupperade kring Norrlands största medeltidskyrka och som sedan flera år tillbaka är uppsatt på Unescos världsarvslista. Vill man ta sig ut i Luleås vackra skärgård kan Jopikgården på Hindersön vara ett tänkbart mål. På helgerna har det trevliga kaféet öppet. Här ute är det magiskt vinterid med den rena vita snön och den friska luften. När isen lagt sig tar man sig ut hit på skidor, skoter eller bil längs en åtta kilometer lång isväg (bara detta en upplevelse) och väl framme kan den äventyrlige exempelvis åka på hundspannsfärd som avslutas med våfflor, mackor, varm choklad och hemgravad lax i en kåta.

Min sista kväll i Luleå passade jag på att göra ett återbesök på restaurang CG (www.restaurangcg.se), ett stjärnskott på Luleås kroghimmel, som slog upp portarna för nästan tio år sedan. Restaurangen är belägen endast några stenkast från Clarion och har öppet måndag till lördag. Bordsreservation rekommenderas. CG erbjuder en ambitiös vinmeny, många viner på glas, samt fina drinkar, och finns inte drinken på menyn, så fixar barmästaren denna utan problem. CG’s främsta tillgång är hur de presenterar köttet för sina gäster. Restaurangen visar stor respekt för köttet och hur det skall tillagas. Vi avnjöt CG’s prisvärda trerättersmeny med hummersoppa till förrätt, oxfilé till varmrätt och hjortronmylta och glass till dessert, något de haft sedan start. Maten och servicen är utmärkt och det kanske bara är en tidsfråga innan Norrbotten får sin första Michelinstjärna.

Luleå är en behändig stad med korta avstånd, vilket innebär att man hinner med mycket även under ett förhållandevis kort besök. Det är ändå med en känsla av att det finns så mycket kvar att upptäcka och uppleva som man lämnar staden. Hit återvänder man gärna. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2020 19:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: