sourze.se
Artikelbild

Drottningholmsteatern just nu: Underskön musik i helgjuten teatermiljö

"När man efter fyra timmar lämnar teatern är man omtumlad av musikupplevelsen..."

Recension
Ariodante av Georg Friedrich Händel
Drottningholms slottsteater
Regissör: Nicola Raab
Dirigent: Ian Page
Medverkande: Francesca Aspromonte, Christophe Dumaux, Ann Hallenberg, Martin Vanberg, Olof Lilja, Johannes Weisser, Roberta Mameli m fl.
Spelas fram till den 17 augusti 2019

Foto: Per Sjödahl

Drottningholms slottsteater (Länk: dtm.se) är en av de bästa, för att inte säga den bäst bevarade 1700-talsteatern i världen och en del av Världsarvet, det vill säga UNESCO:s lista över värdefulla miljöer som bör skyddas för eftervärlden. Detta är en miljö med världsrykte på grund av sin välbevarade inredning och sitt unika, 250 år gamla scenmaskineri. Den nuvarande teaterbyggnaden uppfördes efter ritningar av Carl Fredrik Adelcrantz och stod färdig 1766 och publiksalongen, scenområdet och logerna står i stort sett orörda från denna tid. Här upplever man 1700-talsmystik och förtrollande opera- och balettföreställningar då åskmaskiner, havsvågor och falluckor tillsammans med ännu bevarade fonder och kulissvagnar ger besökaren en unik möjlighet att uppleva teater på 1700-talsvis.

I sommar ges här bland annat Georg Friedrich Händels opera Ariodante, om korsriddaren Ariodantes kärleksbekymmer i ett medeltida Skottland. Här får publiken ta del av ränksmiderier, svek, kärlek, död och hämnd – och underbar barockmusik, framförd på tidstypiska instrument av Drottningholmsteaterns orkester under leding av den hyllade brittiske dirigenten Ian Page. Just orkestern excellerade denna kväll och varenda ton satt som en smäck och gav därmed också hela ensemblen ett riktigt lyft. I titelrollen hittar vi den internationella barockstjärnan och mezzosopranen Ann Hallenberg som med sin vackra röst gör en enastående prestation. På scenen har hon sällskap av andra duktiga sångare, som kontratenoren Christophe Dumaux (Polinesso) och Roberta Mameli (Ginevra), som inte endast har en himmelsk röst utan även kan agera.

Operan uruppfördes i London 1735 och gavs för första gången i Sverige 1964 och då just på Drottningholms slottsteater. Den vackra, lekfulla och medryckande föreställningen är regisserad av den internationellt hyllade Nicola Raab. Raab har föresatt sig att förnya föreställningen med hjälp av mörklädda figuranter men stundtals känns vissa moment i föreställningen rätt utdragna och litet malplacerade. Operan ges i tre akter och när man efter fyra timmar, inräknat pauserna – då man med fördel intar förfriskningar i den vackra Déjeunersalongen – lämnar teatern, är man omtumlad av musikupplevelsen. Är du ute efter en upplevelse utöver det vanliga, av underskön musik i en helgjuten teatermiljö fylld av atmosfär får du skynda dig. Ariodante på Drottningholmsteatern ges endast till den 17 augusti.

Artikelbild

Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 06 aug 2019 10:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: