sourze.se

Mellan Jemen och journalistmord

Den stora svärmen av kritik riktades mot Saudiarabien först när turkiska utredare konstaterade att Khashoggi måste ha försvunnit och i samma veva mördats på konsulatet. Trots det initiala förnekandet från saudiernas sida valde i synnerhet västerländska politiker att börja kritisera Saudiarabien.

Den 2 oktober besöker Jamal Khashoggi, en journalist med kungligt ursprung i den stora saudiska och mäktiga familjen, det saudiska konsulatet i Istanbul. Besöket syftar till att hämta dokumentation. Kort därefter bryter stora rubriker ut i massmedier runt om i världen med bilder på den nu försvunna Khashoggi och teorierna om hans öde avlöser varandra. Det tar hela 18 dagar tills det börjar klarna lite i detta mystiska fall - Saudiarabien erkänner till slut att Khashoggi bragtes om livet på konsulatet, men ännu kvarstår många frågor.

Fallet Khashoggi har orsakat en stor diplomatisk kris. Det märks när man läser och ser om hur tunga västerländska politiker och finanspampar en efter en bojkottar Saudiarabien - ett land som just nu "reformeras" enligt många stora nyhetstidningar. Bakom "reformerna" står den unge Mohammad bin Salman, eller "MbS" som han ibland kort kallas. MbS har på bara kort tid fått ett enormt inflytande i sitt land och har iscensatt flera ambitiösa planer för att göra Saudiarabien attraktivt för utländska finansiärer. Men dessa ambitiösa planer riskerar nu att gå i kras.

Den stora svärmen av kritik riktades mot Saudiarabien först när turkiska utredare konstaterade att Khashoggi måste ha försvunnit och i samma veva mördats på konsulatet. Trots det initiala förnekandet från saudiernas sida valde i synnerhet västerländska politiker att börja kritisera Saudiarabien. Det här visar hur lite integritet som faktiskt finns. Ett mord på en journalist har alltså utlöst en potentiell konflikt mellan väst och Saudiarabien. Oavsett om konflikten förblir eller inte, berättar mordet på Khashoggi oss inget nytt om Saudiarabien och hur grym landets styrande elit är. Landet har nämligen fört ett hänsynslöst krig mot Jemen, vilket dessvärre inte har fått några starka reaktioner från omvärlden. I mer än 3,5 år har saudierna invaderat landet, utfört massor av bombräder och infört en mycket hård blockad mot landet. Tiotusentals människor har dödats i kriget, däribland flera tusen barn. Under augusti 2018 träffades en buss av en bomb, där 40 barn föll offer, vars ålder var mellan 6 och 11 år. Utöver det rapporteras vanligtvis inte dödsfall som orsakats av annat än av bomber. Internationella hjälporganisationer varnar nu att Jemen står inför en akut hungersnöd, och en majoritet av landets 23 miljoner invånare riskerar att svälta ihjäl, om de inte hinner dö i sviterna av sjukdomar såsom koleraepidemi eller krig.

Enligt WFP (World Food Program), FN:s organisation för mat- och näringsprogram, står 12 miljoner jemeniter inför den "allra värsta svälten i världen på 100 år" inom de kommande månaderna. Saudiarabiens blockad tär svårt på landets matförsörjning, och idag finns endast en hamn kvar som kan användas för att få importera mat till landet, i staden al-Hudaydah. Efter det uppenbara misslyckandet med att erövra al-Hudaydah, har saudierna istället valt att hänsynslöst bomba staden till oigenkännlighet. Även lager där mat förvaras har attackerats, vilket händer allt för ofta.

Kriget mot Jemen har onekligen orsakat den allra värsta humanitära katastrofen i modern tid. Men för att hitta de skyldiga till denna katastrof räcker det inte med att leta i Saudiarabiens huvudstad Riyadh - många länder världen över har aktivt sökt upp denna styrande elit i syfte att göra vapenaffärer. Saudiarabien har spenderat astronomiska summor pengar i syfte att komma över vapen i kriget mot Jemen. Sommaren 2017, när Trump hade hunnit vara president i endast några månader, skrev USA och Saudiarabien på kontrakt värda hisnande 450 miljarder dollar. Detta motsvarar Sveriges BNP. Sverige gör också affärer med Saudiarabien och säljer bland annat bevakningsutrustning som kan användas av saudierna i syfte att söka upp mål att angripa. Det finns inget som garanterar att dessa vapen används enbart i defensivt syfte, utan snarare istället i offensivt syfte med avsikt att döda eller skada. Sverige medverkar alltså aktivt i kriget mot Jemen.

Så var är kritiken mot detta krig, kan man undra. Varför har det i över 42 månader varit nästintill tyst om kriget? Varför fortsätter man i väst att sälja vapen till detta kungadöme som inte tar hänsyn till människoliv? Och i slutändan, krävdes det verkligen ett mord på en journalist som knappt har några kopplingar till detta krig för att det ska kanske ske en förändring? Var är rättvisan?

Kriget bör avbrytas omedelbart, och alla länder bör sätta press för att stoppa katastrofen och hjälpa de behövande i Jemen. Sverige kan också påverka Saudiarabien, och kan även förmå både EU och andra allierade länder att sätta press på Riyadh. Det är dags att bortse från det ekonomiska intresset och istället fokusera mer på människor som drabbas av detta hemska krig. Är det inte bättre att agera idag istället för att ångra oss imorgon?


Om författaren

Författare:
Mohammed Ali

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2018 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: