sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Thailand – så mycket mer än sol, palmer och sandstränder

Thailand har under många år varit svenskarnas favoritresmål för sol och bad och inget annat. Svenskarnas intresse för Thailand har dock under senare år minskat och andra resmål har istället poppat upp.

Foto: Mikael Björnfot

Men det finns nu något annat som kommer att få många svenskar att ändra uppfattning om landet och sätta upp landet igen som första prioritering. Om man gillar goda viner, lyxboende och fina middagar, det vill säga, så kan dessa önskemål nu med råge uppfyllas.

Thailand var tills för bara några år sedan ett ställe där ingen vettig människa av klimatskäl skulle komma på idén att anlägga en vingård. Detta har dock under de senaste tio åren blivit en realitet och vinerna från landet blir med tiden allt bättre och de fajtas nu faktiskt om utmärkelser på erkända vinmässor världen över. Jag besökte i våras vingården GranMonte (www.granmonte.com), Asoke Valley, som ligger i Khao Yai, endast cirka 1,5 timmes bilfärd från Bangkoks vimmel och avgaser. Trakten är underskön med sin klara luft och man förstår att det finns en bra anledning till varför vingården ligger just här: ett gynnsamt mikroklimat gör att druvorna växer lagom fort. Möjlighet finns att få flera skördar per år men vinmakaren har bestämt att endast satsa på en skörd per år av kvalitetssyfte vilket sker i februari-mars.

Marken köptes 1999 av vinmakaren Nikki Lohitnavys föräldrar Sakuna och Vissoth, mest i investeringssyfte. På ägorna fanns då majs- och nötodlingar. I och med att Vissoth länge haft ett stort vinintresse, tog han, i sann entreprenörsanda, och röjde marken och testade vilka druvtyper som skulle trivas och som skulle passa bäst att plantera ut. Asokedalen är bland de torraste i Thailand och med natttemperaturer som kan gå ner till 10 grader under vintermånaderna är klimatet rätt bra för vinodling. Denna passion för vin fördes sedan vidare till dottern Nikki samt parets andra dotter; Mimi, som handhar kontakter med press och marknadsföring av familjeföretaget. Det som började som en hobby har på cirka tio års tid blivit en helhjärtad kommersiell satsning och hela 120 000 flaskor produceras årligen på odlingar som är 15 hektar stora. På 350 meters höjd ovan havet odlas främst: Syrah, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc, Viognier, Semillion, Verdelho, Durif och Genache. Intill vingården har familjen även anlagt ett gästhus för gäster som önskar förkovra sig i gårdens utsökta viner i lugn och ro. Planer finns på att utöka denna service och då även förbättra bekvämligheten. Man behöver heller inte gå långt för att inta måltiderna, då gården även har restaurangen Vincotto, som serverar utsökta thai- och internationella rätter. Här intas även frukosten. Servicen är oklanderlig såväl på restaurangen som i gårdens vinbutik Montino Cellar Door med intilliggande provrum där man kan välja att testa ett antal viner.

Hjärtat på GrandMonte är dock gårdens vineri, där alla druvor pressas och de dyrbara dropparna tappas på franska och amerikanska ekfat för att sedan, efter lagringsprocessen, tappas över på flaskor. Nikki är en ung, mycket dedikerad och driven kvinna som utbildat sig till Oenologist i Australien och andra delar av världen. Vingården är verkligen hennes livsverk och passion och hennes entusiasm smittar av sig när hon förevisar vineriets inre och själva processen från druva till färdigt vin. Hon har lärt sig att det som man gör i gamla vinvärlden måste göras precis tvärtom i Thailand pga klimatet. Det går att köpa färdiga paket där allt ingår: boende, transfers, måltider, provsmakning, två flaskor vin och rundturer. Under tiden jag var på gården stötte jag bland andra på ett tyskt par så vingårdens goda rykte sprids allt mer. Det finns också annat man kan göra och som personalen gärna erbjuder att hjälpa till med, exempelvis en rundtur till Khao Yai nationalpark där, man kan njuta av stillsamma promenader och beundra vackra vattenfall.

GranMontes stolthet är dock deras viner och jag prövade mig fram och testade i stort sett hela sortimentet, dock med undantag av deras mousserande och dessertvin. Mina favoriter var deras: 2012 Orient Syrah som hade en komplex och robust smak och doft av mörka körsbär, söta plommon, svartvinbär med en hint av vanilj och kraftfulla tanniner med ett fint avslut. Mitt favoritvin av deras vita var deras på 100% Viognier druvor; GranMonte Viognier, ett elegant och komplext fin som passar mycket bra att drickas nu eller fram till och med 2023.

Efter ha tillbringat tre nätter på GranMonte var det sålunda dags för mig att ta farväl och ta mig till Bangkok. Det kändes som om jag inte var riktigt klar med vingården och kan mycket väl tänka mig att återvända om kanske 5 år för att då se hur vinernas kvalitet utvecklat sig men en sak vet jag och det är att jag är stolt över att ha fått förmånen att testa dessa härliga viner. Då årsproduktionen är limiterad är chansen för att vi ska hitta GranMontes viner på Systembolaget rätt dystra då den senare kräver större partier. Men inget hindrar läsarna från att besöka och bo på gården.

Kontrasten är sedan stor från att lämna ”landet” för att sedan cirka 2 timmar senare checka in på ett av stadens mest häftigaste hotell Lebua (Länk: lebua.com) anledningen till varför det är stadens allra häftigaste och coolaste hotell är pga att hotellet enbart för det första har sviter med tillhörande balkong på - håll i er - 244 meter högt torn vilket gör den till den 3:e högsta byggnaden i landet. Hotellet huserar själv på de allra översta våningarna med sina + 220 sviter. Jag har bott på många häftiga hotell under mina år som globetrotter man har aldrig haft förmånen att bo så här högt! Utsikten är svindlande från sviten. Det är inte bara utsikten som är sensationell, även inredningen, minibaren och badrummet är top notch. Inget har lämnats åt slumpen allt är uttänkt till minsta detalj. Innehållet i minibaren är gratis och fylls på regelbundet. En annan fördel med att boka in sig på Tower club är att man då har tillgång till frukost, lätta luncher, afternoon tea, kanapéer samt alkoholhaltiga och icke alkoholhaltiga drycker gratis fram till kl. 18 varje dag i Tower Club loungen. The Dome at lebua är vidare något som man inte riskerar att missa då det här finns en kollektion av såväl restauranger som barer. Allt från de famösa barerna Sirocco, Sky Bar, Flute Perrier.Jouet champagne bar, Alfresco 64 den senare en Chivas whiskey bar med specialgjord whiskey som bara finns här. Det finns vidare Distill baren, asiatiska restaurangen Breeze och den restaurang som jag antar att många gäster kommer hit för - nämligen den 2 (!) stjärniga Guide Michelin restaurangen Mezzaluna (endast två andra restauranger har lika många stjärnor i Bangkok) där jag åt en fantastisk avsmakningsmeny bestående av hela 7 olika rätter alla serverade som små konstverk. Mannen bakom restaurangens succé och framgång är den japanska välmeriterade kocken Ryuki Kawasaki. Han är en mästare på att sätta samman rätterna traditionella europeiska rätter med en japansk kulinarisk touch. Kawasaki använder sig enbart av de allra bästa råvarorna som är bäst i säsong. Hans passion är att tillaga mat som genererar gästen en upplevelse utöver det vanliga som inspirerar och och lämnar goda minnen. En av de detaljer som jag uppskattade under kvällen var rätternas välbalanserade texturer och sofistikerat förhöjda smaker. Varje rätt har även enligt den meny man efter måltiden får en kopia av en historia att förtälja. Till menyn kan man sedan välja en vinmeny som passar rätterna väl. Det som jag minns var utöver det vanliga var bland annat de många och goda förrätterna där man bjöds på lax, spansk makrill och fisken grouper som jag tidigare aldrig hade haft förmånen att smaka. Det fanns vidare ett val mellan två varmrätter där man kunde välja lamm eller Wagyu biff och självklart valde jag då den senare då det ju fanns en mästerkock i köket från köttets hemland.

En kortare vistelse på lebua behöver inte inkludera några vidare utflykter i staden utan det mesta hittar man på plats på hotellet och det är mycket lätt att spendera sina timmar här. Hit vill jag snart igen.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 27 jun 2018 19:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: