sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Maltas gömda skatter

Det finns platser man gärna återvänder till, för dess charm och för kära minnens skull. En sådan plats för mig är staden Mdina på Malta...

Foto: Per Sjödahl

Det finns platser man gärna återvänder till, för dess charm och för kära minnens skull. En sådan plats för mig är staden Mdina på Malta och Hotel Xara Palace (Länk: xarapalace.com.mt). Detta är platser att längta tillbaka till.
Mdina, den medeltida huvudstaden, för sin skönhet, sin frid – inte för inte kallas staden för ”The Silent City” – och sina romantiska gator och gränder kantade av vackra palats från romansk tid till barocken, samtliga uppförd i den vackra, gula kalksten som är så karaktäristisk för Maltas byggnader.

Hotellet längtar man tillbaka till för sin skönhet och ro, den sistnämnda av ett slag som är svår att uppbringa. The Xara Palace, medlem i den exklusiva hotellsammanslutingen Relais & Chateaux och inrymt i ett tidigare adelspalats från 1600-talet ligger vid en liten stilla piazza nära stadsporten och genast man stigit in i hotellvestibulen och dörren stängts bakom dig, omsluts du av ett lugn som är en lisa för en stressad själ. Personalen är vänlig, effektiv och uppmärksam utan att vara påträngande och det familjeägda hotellet har mer karaktären av ett elegant privathem från en svunnen tid än just ett hotell. Här finns endast 17 rum och sviter, alla väl tilltagna och smakfullt och individuellt inredda, och det är knappt man möter andra gäster, annat än någon gång i receptionen eller vid frukosten. Rummen som sådana har en charm där ägarfamiljen lyckats väl med att få in det moderna och det gamla i en skön symbios. Det som man slås av är den enorma takhöjden som är minst 3,5 – 4 meter från golv till tak.

Även om staden Mdina är en juvel i sig, tar det litet emot att lämna hotellet. Här kan du lätt tillbringa en hel dag utan att sakna något. Högst upp i hotellet, med vidsträckt utsikt över en stor del av Malta, ligger restaurangen de Mondian, vars lilla storlek bidrar till en exklusiv känsla, som förstärks av den kärleksfullt tillagade maten, den förstklassiga servicen och utsikten, som är magnifik, inte minst från terrassen, som är öppen sommartid. Bättre än så här kan den inte bli. Här serveras, förutom middag, även frukost och du kommer säkert att vilja återvända hit. Frukosten är gudomlig att inta på morgonen med den fina utsikten och frukostbuffén är rik och välsorterad. En av alla de saker jag ser fram emot och som jag älskar är den magnifika Fragipani-tårtan, utsökt till kaffet som avrundning. Till hotellet hör även Trattoria AD 1530, belägen till vänster om hotellentrén. Här serveras bland annat minnesvärda luncher.

Om du trots allt vill prova på att äta något utanför hotellet, kan restaurang Medina rekommenderas. Restaurangen ägs av Xara Palace och ligger i en av de charmiga gränderna som leder ned från huvudgatan. Restaurangen är enklare än de Mondian men ambitionen är det inget fel på och här serveras bland annat utmärkta maltesiska rätter på en trevlig innergård, kantad av honungsgula kalkstensväggar klädda med vildvin, och försedd med porlande fontän och oleanderträd. Vintertid värms du av en sprakande brasa i den öppna spisen. Vi åt väl tillagade maltesiska rätter och var mycket nöjda med såväl kvaliteten som priset.

Skulle du till äventyrs vilja uppleva något utanför hotellets väggar kan ett besök i katedralen med katedralmuseet rekommenderas, liksom Palazzo Falson, idag Mdinas historiska museum och Palazzo de Piro, idag ett kulturcentrum med utställningar som belyser den lokala kulturen. Är du ute efter litet spänning – finns här ”The Dungeons”. Från bastionplatsen kan du, medan du avnjuter en glass från den trevliga glassbutiken intill, njuta av en hänförande utsikt över en stor del av ön. Härifrån ser du bland annat kupolen på mirakelkyrkan i Mosta, Europas tredje störst kupolkyrka.

Skulle du mot förmodan för ett ögonblick känna dig mätt på Mdina ligger staden Rabat strax intill. Här kan du besöka S:t Paulskatedralen med katakomber från 300- och 400-talet efter Kristus och den intilliggande S:t Pauls Grotto, där aposteln Paulus, enligt skrifter av aposteln Lukas, skall ha sökt skydd efter att ha lidit skeppsbrott. Och har du inte fått nog av maltesiska adelspalats som öppnat sina portar för besökare, hittar du här Casa Bernard, uppfört på 1500-talet och fortfarande bebott.

Efter att ha tillbringat några dagar i den förföriska, stillsamma, fredliga och romantiska miljö som Mdina och Xara Palace kan erbjuda kan det vara svårt att återföras till verkligheten och ställa om till vardagen. Med säkerhet är du i färd med att planera ett återbesök redan på planet hem…  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2018 17:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: