sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Malta - resmålet som har något för alla smaker

Malta är rikt på sevärdheter men om du tar in på The Phoenicia tar du risken att du aldrig vill lämna hotellet...

Foto: Per Sjödahl

Malta är fortfarande ett förhållandevis okänt resmål för många svenskar. Vi kanske känner till att öriket numera är säte för flera svenska spelbolag men att Malta, med sina långa, varma somrar och milda vintrar, vackra sandstränder, sitt klara vatten för bad och dykning och sevärdheter i världsklass, är ett utmärkt resmål året runt är kanske mindre känt. Tar du dig hit som förstagångsresenär är chansen stor att du vill återkomma. Öriket är litet och lättfattligt men oerhört rikt på upplevelser, alltifrån de förhistoriska megalittemplen i Gigantija på Gozo till vingårdar, barockkyrkor, förstklassiga restauranger och den medeltida staden Mdina, för att bara nämna några exempel. På Malta finns en av världens högsta koncentration av historia och kulturarv per kvadratkilometer. Här skall vi framför allt uppehålla oss vid huvudstaden Valletta, som med sitt vackra läge och vackra kalkstenshus i olika gula nyanser det är lätt att förföras av. Här möts arkeologi, historia, arkitektur, konst och kultur. Under senare år har Valletta genomgått en uppryckning som även förundrat Vallettaborna själva, en uppryckning som man nog kan säga tog sin början med uppförandet av den nya parlamentsbyggnaden, ritad av den italienske stjärnarkitekten Renzo Piano 2011. Sedan har det gått snabbt. Byggnader har rustats upp och fyllts av nytt liv, spännande butiker, restauranger, barer och boutiquehotell. Gatorna har, framför allt kvällstid, fått ett nytt liv. I Valletta kan du inte undgå att slås av den unika atmosfär som härskar. 2018 är Valletta dessutom, tillsammans med nederländska Leeuwarden, europeisk kulturhuvudstad, vilket sätter sin prägel på staden.

Mitt i denna förändringens virvel står stadens kanske främsta sevärdhet trygg och självsäker – S:t Johns Cathedral med ett av Europas finaste exempel på högbarock och ett av konsthistoriens berömda konstverk – Caravaggios målning visande Johannes döparens halshuggning. Prakt men i ett annat format hittar du i Casa Rocca Piccola, ett adelspalats från 1500-talspalats beläget på huvudgatan Republic Street, inte långt från katedralen. Sommarmatsalen tar vilken besökare som helst med storm! Här kan man även besöka skyddsrum, uthuggna direkt i klippan under andra världskriget. Att gå på en konsert eller se en teaterföreställning sätter alltid guldkant på en resa. I Valletta är ett besök på Teatru Manoel ett måste, om man råkar befinna sig där under säsongen (teatern är stängd under sommarmånaderna). Teatern stod färdig 1732 och är idag en av Europas tre äldsta teatrar som fortfarande är i bruk. Här ges fina konserter i den praktfulla teatersalongen, som bara den är värd ett besök. Ta även gärna en tur längs kusten och upplev städer som Sliema, S:t Julians, Bugibba och S:t Pauls Bay. I den sistnämnda ligger för övrigt en av Maltas bästa restauranger, Tarragon (Länk: tarragonmalta.com), på 21, Church street. Hit är det lätt att ta sig med buss från Valletta. Restaurangen utger sig för att vara en restaurang där maten är konst och det kan man absolut bekräfta efter att ha dinerat här. Likaså kan man instämma i restaurangens två övriga motton: kvalitet och komfort. Detta var vårt andra besök och vi hade höga förväntningar från vårt förra besök, som var magiskt. Förväntningarna denna gång infriades med råge. Man slås även av den vänliga servicen från personalen och vi blev snabbt visade till vårt bord med fin utsikt över havet. Restaurangens kök är en skön mix av italienskt och maltesiskt där det bästa från varje kök har satts samman till en härlig combo. Köket erbjuder det bästa som havet kan erbjuda men även härligt saftiga köttbitar och mumsiga desserter. Vinlistan är komplett och har ett digert utbud av världens viner med en majoritet av italienska och maltesiska. Jag väljer alltid landets egna viner när jag äter på restaurang när jag är utomlands helt enkelt för att jag då vet att maten har parats väl med de lokala vinerna. Tarragons meny är rätt omfattande och det är svårt att välja. Vi får under tiden vi funderar in amouser som smälter i munnen. Restaurangen erbjuder även en avsmakningsmeny och tre fasta menyer som är prisvärda och riktigt bra. Vi valde dock från deras a la carte meny. Till förrätt åt vi dels en ”rekonstruerad” Caprese som var ett nytt sätt att göra denna klassiska rätt med Buffalo mozzarella där de klassiska tomaterna hade kokats ner till en smakrik tomatgelé och där hela anrättningen låg på ett fräscht brioche bröd. Till huvudrätt åt vi den av restaurangen rekommenderade Cour de Filé, som var en perfekt anrättad amerikansk oxfilé som hade tillagats under ett tjockt lager salt i ugnen – ett originellt och trevligt sätt då köttet var absolut perfekt då det trancherades mitt framför oss vid bordet. Till detta åt vi sauterad potatis samt en utsökt peppar-brandy sås. Efter all denna goda mat så blir man naturligtvis proppmätt och till dessert åt vi således glass och sorbet som anrättats på restaurangen. Om man jämför med Maltas övriga restauranger, så är denna i särklass den bästa helt enkelt för att den dels frekventeras av en hel lokala Maltabor, inte enbart turister, och att den saknar de traditionella turistmenyerna som är så tradiga.

Jag återkommer ofta till vikten av boendet i samband med resor. För mig är boendet en viktig del av resan, inte bara ett ställe där man ”bara sover”. Vill man i Valletta bo förstklassigt på ”klassisk” mark finns bara ett alternativ – det ikoniska The Phoenicia (www.campbellgrayhotels.com/the-phoenicia-malta) beläget strax utanför stadsporten till Valletta, och nära den berömda Tritonfontänen. Det finns något tryggt med dessa gamla klassiska lyxhotell, fyllda av historia och glamour. Att stiga in här är som att stiga in en stor, trygg famn. Genast blir du väl omhändertagen och du vet att här finns allt du kan önska. The Phoenicia byggdes på 1930-talet på initiativ av Lord och Lady Strickland men hann aldrig öppna för allmänheten innan Andra världskriget bröt ut och hotellet rekvirerades av RAF. Det blev sedan Lady Strickland, då änka, som 1947 hade nöjet att välkomna de första hotellgästerna. Hon håller fortfarande ett vakande öga över verksamheten från sitt porträtt som hänger i foajén. Alltsedan dess har The Phoenicia varit ”la grand dame” bland örikets hotell, omtyckt av bland andra drottning Elisabeth, som dansat i hotellets balsal. Hotellet köptes för några år sedan av den brittiske hotellägaren Gordon Campbell Grey och efter en flera år lång, grundlig renovering, slog hotellet återigen upp portarna våren 2017 och befäste sin ställning som Maltas ledande hotell, och inte bara Maltas. The Phoenicia är nu även medlem i den prestigefyllda hotellsammanslutningen The Leading Hotels of the World.

The Phoenicia är ett hotell av det där slaget som man knappt vill lämna när man satt sin fot där, hur härligt resmålet i övrigt än är. Genast man stiger in i den flärdfulla The Palm Court med sin tilltalande färgsättning i vitt och blått med röda accenter, vill man slå sig ned ett bra tag, kanske ta en drink eller inta Afternoon Tea och se världen passera förbi. Strax intill öppnar sig restaurangen Phoenix inbjudande för såväl frukost som lunch och middag och med sin storslagna terrass är det här den givna platsen för en måltid. På lördagarna har hotellets brunch, med en ny ”twist” varje vecka, blivit populär såväl bland ortsbor som bland turister. Då vi var där över en helg så intog vi denna brunch som var mycket god och framförallt varierad och prisvärd. I det facila priset ingår även en drink som exempelvis GT eller Bellini. Efter middagen slår man sig gärna ned i en av läderfåtöljerna i mysiga The Club Bar och avrundar dagen med en klassisk cocktail, blandad av barens duktiga bartenders. Till hotellets stora tillgångar hör en vidsträckt trädgård, som bland annat rymmer en köksträdgård varifrån en stor del av hotellets grönsaker och örter kommer. I slutet av trädgården, med en magnifik utsikt över hamnen och de gamla bastionerna, ligger poolområdet, en oas av stillhet och den perfekta platsen för en avslappnande dag i solen. Här ligger även Bastion Pool Bar, som bland annat serverar utsökta sallader, kylda sopor, hemgjord glass, färskpressade juicer och cocktails.

Malta är rikt på sevärdheter men om du tar in på The Phoenicia tar du risken att du aldrig vill lämna hotellet. Detta hotell är en sådan plats som man kan komma på sig att längta tillbaka till då det lyckats så väl med att ta tillvara det gamla med det nya. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2018 17:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: