sourze.se
Artikelbild

Konsumption måste inte vara dåligt

“Konsumtionssamhället” är ett ord som klingar illa i mångas öron. I ärlighetens namn gillar jag inte heller det ordet, men jag känner samtidigt inte att det skulle behöva vara på så vis. Jag har egentligen ingenting emot konsumtion i sig, jag gillar att köpa mig ett par nya skor, ingredienser för mina favoriträtter samt att unna mig en biokväll. Det jag däremot har svårt för är att vi i dagens samhälle på ett eller annat sätt tvingade att konsumera på skadliga vis

Det börjar närma sig tvångstankar. Varje gång jag går in i en butik, mataffär eller någon form av galleri slår det mig… Jag ställer mig alltid frågan: Varför skall det vara så utomordentligt svårt att inte förstöra planeten?

Tomater från Nederländerna odlade i växthus, eller från Spanien, transporterade över hela kontinenten. Läderjackor behandlade med gifter. Jag ser ibland till och med något så banalt som på ICA här om dagen: tandkräm som först slås in i en plasttub (vilket är förståeligt), sedan är tuben inlindad i plast, och tillslut lagd i en kartong. Till råga på allt, när man fått bort de två yttre förpackningarna så finner man en aluminiumlapp som täcker för tubens mynning och ser till att den är förseglad. Varför är detta ens tillåtet när det finns uppenbart bättre sätt att förpacka tandkräm på?

Tändare är ytterligare ett exempel. Nog för att rökning i sig är skadligt för planeten, men jag har inga illusioner om att vi på en natt skall lägga ner denna ovana. Frågan jag dock ställer mig, måste även själva tändandet av cigaretter vara miljöfarligt? Det slängs idag två miljarder plasttändare på soptipparna varje år. Dessa två miljarder tändare innehåller 6000 ton butagnas som läcker ut i atmosfären. Varför tillåts en sådan produkt när det finns företag som J. Wolfgang som tillverkar eltändare som är mer prisvärda, bättre på att tända, samt bättre för miljön? Allt är bättre med en sådan tändare, varför är alternativet ens lagligt?

När det gäller grönsaker så kan vi köpa kravmärkt och ekologiskt, men dessa produkter är dyrare än de vanliga, och kan klassas lite som lyxprodukter. Dessutom är det inte helt ovanligt att till exempel ekologisk sallad förpackas i plast vilket är helt onödigt. Meten är egentligen bland de mista problem vi har. Här får vi i alla fall alternativ presenterade. Jag tänker istället på alla andra varor.

Jag tror inte på att störta konsumtionssamhället. Men jag tror verkligen på att det måste förändras i grunden. Ge oss åtminstone alternativet att konsumera miljövänligt.


Om författaren

Författare:
Emily Khemp

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2017 12:14

Fakta

Tankar gällande konsumtio föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: