sourze.se

Jimmie Åkesson behöver inte oroa sig

"2016 var ett jobbigt år och många tror att 2017 blir ännu värre. Det tror inte jag. Jag tror att det blir mycket värre."

Den stora flyktingströmmen till Sverige 2015-2016 har ju diskuterats oändligt mycket så det är tveksamt om det finns mer att tillägga. Jo, kanske en liten detalj, eller en möjligen en stor. Det är nämligen obegripligt att så många ville komma hit till Sverige. Vi är egentligen ett riktigt extremistland jämfört med alla andra länder. I Sverige är vi på en gång individualister, sekulära och nationalister. En svensk är en som kommer från Sverige eller nån annanstans ifrån och som blivit svensk, för att nu citera Göran Johansson. Ett annat kännetecken är att svensken vill vara i fred, absolut inte bli störd i sina viktiga förehavanden. Och Sverige har också världens högsta andel ensamhushåll. De flyktingar som kommer hit har därför extra svårt att anpassa sig. De har levt i en helt annan värld, i stora familjer, i klansamhällen och i religiöst förtryck. Det senaste året har det blivit ännu jobbigare för flyktingarna att anpassa sig här. Anledningen är att det är svårare för dem att ha hit sina storfamiljer. Nu måste de integrera sig i det svenska samhället på egen hand. Många klar inte av det utan återvänder till sitt gamla liv.

Det där med att integrera sig har egentligen aldrig varit något problem för dom som flyttat hit. Sverige har alltid varit ett invandrarland, men det har varit en liten och jämn ström. Den stora revolutionen var förstås när befolkningen i Skåne och Blekinge skulle bli svenskar i slutet på 1600-talet.  Det dröjde flera generationer innan de kände sig som svenskar. Hur annorlunda är det inte nu. Jag har många rötter i Skåne och Blekinge men som dansk känner jag mig inte. Och det finns ingen blekingebo  som känner sig mer svensk än Jimmie Åkesson. Jag tror inte att Åkesson ska behöva känna sig orolig för dom som flyr till Sverige. Den stora strömmen förra året var en tillfällighet och kommer inte att upprepas. Beträffande invandrarbarnen så kommer de att malas ner i dagis, förskola och lågstadie och komma ut som svenskar med ett oklanderligt svenskt uttal. Det blir lite värre för dom som kommer hit som vuxna. Men pressen på dom att bli svenskar är hela tiden konstant.

Det är tveksamt om det finns nåt land i världen som har ett så gynnsamt geografiskt läge som Sverige. Vi har Östersjön, vi har Öresundsbron som vi har koll över, vi har Nordsjön och vi har bergen mot Norge. Och längre bort finns Medelhavet. Här har vi skurit ut en nisch åt oss själva i en värld som är bortom all räddning. Vi kan se på avstånd hur länder kollapsar av inre spänningar och motsättningar. Att vara sekulära och individualister räddar oss från att dras med i alla dessa katastrofer som vi nu kan se. 2016 var ett jobbigt år och många tror att 2017 blir ännu  värre. Det tror inte jag. Jag tror att det blir mycket värre. Därför vore det bra om politikerna inte grälade helt i onödan utan i stället försöker kommer överens hur vi ska umgås med varandra. Inte prata om vi och dom. Sverige kommer aldrig att bli ett överbefolkat land. Vi kommer att klara av problemen i förorterna. Nu har man diskuterat förorternas problem så länge att det inte längre går att vänta på allas integration. Möjligen kommer det att ta 10-20 år. Men det går. Det gäller att mobilisera alla.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2017 10:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: