sourze.se

Demokrati - vi måste återgå till grundidén

Unga måste få lära sig källkritik skriver en som man får anse seriös Olle Wästberg. Han varnar för att unga använder nätet som nyhetskälla. Visst det är ju helt riktigt att källkritik är essentiellt om man vill skaffa sig en någorlunda omvärldsuppfattning. Samtidigt möts vi av upprörande rapporter om riksrevisionens chefers vänskapskorruption och försnillande av skattemedel. Och den ständiga frågan om skolans låga kvalitet.

Man behöver in vara särskilt konspiratoriskt lagd för att se ett mönster här.

Att politiker skor sig själva på i första hand på sitt ”arbete” tycks många ha insett. Men samtidigt anser nog en majoritet att demokrati är en god förvaltningsform av ett samhälle. "Min röst räknas" känner många.

En gemensam egenskap hos personer i en organisation lite större än en familj är att man i första hand tänker och agerar utifrån sitt eget välbefinnande. Vi ser det inom idrotten där högt uppsatta som hyllats av en hel värld i själva verket styrs av sin egen girighet när chansen dyker upp, se på UEFA, olympiska kommittén med flera. Bostadsrättsföreningar där styrelsemedlemmar tillskansar sig fördelar i samband med reparationer och ombyggnader, EU-politiker som skaffar sig skattefria inkomster som kallas bidrag, politiker som gör falska intyganden för att gynna en kompis, ja exemplen fattas inte och sammantaget antyder dom en princip. Ju längre bort från den egna plånboken som medlen att spendera finns desto rundhäntare blir man.

Samtidigt måste man fundera över hur våra styrande politiker beter sig för att motivera sin existens och sina höga löner. Ingen politiker erkänner att den höga lönen och andra personliga förmåner har någon inverkan på deras drivkraft eller patos för att förbättra samhället. Samtidigt höjer dom sina arvoden med sömngångaraktig säkerhet varje år oavsett hur landets ekonomi mår. Bankerna ska vi inte tala om. Den samhällsnyttan som bankerna gör anses motivera fullkomligt astronomiska ersättningar för ledningspersonerna.

Vi har sett det nu SCA, LM, Bofors, Telia med flera…

Vad händer i samhället? Utflödet av ”information” till medborgarna domineras av Let´s dance, V65, idiotiska TV-serier, ”plötsligt händer det”, bonde söker fru – ja listan över meningslösheter kan göras hur lång som helst. Seriösa nyhetsprogram utgör en försvinnande minoritet i utbudet på vår viktigaste kanal - TV.

När en politiker konfronteras med ett svikande stöd från väljarna är den första kommentaren ”vi har inte nått ut med vårt budskap” dvs väljarna har röstat fel. När en organisation eller enskild makthavare har beslagits med oegentligheter heter det att ”vi måste öka förtroendet för oss” – normalt vore väl för en sund människa att reagera med att säga något som ””vi har gjort fel och ska inte göra om det”. Man får intrycket att metoden att öka förtroendet inte handlar om att förändra sitt beteende, utan snarare att anlita en konsultfirma som producerar slagord och slogans som man prackar på befolkningen med syftet att ”höja förtroendet”. Något reellt innehåll finns inte i frasen.

NU åter till källkritiken – Den styrande maffian har inget intresse i att befolkningen lär sig källkritik det skulle ju kunna äventyra deras ställning. Samma sak ser vi ju med skolan – ”gud bevare oss om vi utbildar ungdomarna till analyserade tänkande människor för då kommer dom att inse att vi som leder landet inte gör det med tanke på något annat än vårt eget bästa”.

Så därför finns inget intresse hos politikerna i toppen att vi får en bättre skola, vi befinner oss i ett land som liknar Nordkorea men med den geniala bluffen att demokratin fungerar.

Om nu demokratin ska fungera så ska vi tillbaka till den ursprungliga tanken med demokrati. Det innebär att de valda ombuden ska inte ha lön (som dom själva sätter – via ett fejkat ombudsförfarande), fritt vivre kan vara tillräckligt, då skulle vi kanske få politiker som brydde sig om samhällets bästa, och det finns nog tillräckligt av sådana för att fylla plenisalen i riksdagen. Då kanske vi skulle få hederliga banker, en bra skola och ett fungerande samhälle socialt och tekniskt.

Bengt Österdahl
civ ing


Om författaren

Författare:
Bengt Ö

Om artikeln

Publicerad: 07 aug 2016 07:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: