sourze.se
Artikelbild

Makedonien – Balkans okända lillebror med 280 soldagar per år

"Sourzes trogna läsare av mina researtiklar vet vid det här laget att jag har en förkärlek att leta upp de gömda och ofta inte uppmärksammade resmålen. Makedonien är ett av dessa guldkorn..."

Sourzes trogna läsare av mina researtiklar vet vid det här laget att jag har en förkärlek att leta upp de gömda och ofta inte uppmärksammade resmålen. Makedonien är ett av dessa guldkorn som ofta uppmärksammas internationellt för landets låga prisindex som i skrivande stund ligger på drygt 56 % (Sverige 100 %) vilket gör landet mycket prisvärt och då gäller detta framförallt det som produceras inhemskt i landet. En av de varor som landet stolt producerar och vars kvalitet bara blir allt bättre är viner, både röda och vita.

Jag kommer i slutet av mars att göra en lång weekend resa till Makedonien arrangerad av det svenska reseföretaget: The Land of Sun (www.thelandofsun.se), som drivs av Toni Cakovski. Toni är bördig från Makedonien men bosatt i Sverige sedan slutet av 1980-talet. Toni har flera strängar på sin lyra och har förutom en vinagentur för viner från Makedonien även sedan några år också reseföretaget The Land of Sun som arrangerar individuellt anpassade och skräddarsydda vin- och kulturresor till Makedonien med en reslängd på allt från en lång weekend (4 nätter) till upp till en dryg vecka, för såväl små grupper på 4-6 upp till tjugo personer, på svenska eller engelska. Munskänksföreningar är bland annat ofta gäster. Det bästa av allt är att resorna går direkt från Skavsta till Skopje med flygbolaget Wizz Air (www.wizzair.com). Jag stötte på Toni nyligen på en trevlig tillställning på Livrustkammaren där jag fick testa flera av Tonis viner som han marknadsför i Sverige och blev då så begeistrad av hans introduktion till sina resor att jag på stört bestämde mig för att boka en resa och snart så bär det av. Det är bara att skynda sig och signa upp sig för resor då han erbjuder resor året om.

Jag blev intresserad och signade upp mig för denna resa och ser nu fram emot mycket att få möta försommaren i Makedonien. Toni förtäljde vidare för mig på tillställningen på Livrustkammaren att om antalet resenärer är tillräckligt många så erbjuder han de som så önskar, mot en rimlig kostnad att med honom som ciceron dinera på balkanrestaurangen Balkan Steak house (www.balkansteakhouse.se) som ligger i Länna endast en kort bilfärd utanför Stockholm.

För de som inte vet vad Balkan står för så kan jag informera att det fortfarande är ett begrepp som än i dag används och som kännetecknar de ex-Jugoslaviska länderna som idag alla är erkända länder. Den bild jag skapat mig med hjälp av broschyrer och filmer på Youtube och liknande gör inte bilden av Makedonien samma rättvisa som när Toni med passion i rösten under middagen som han inbjöd till med ett antal andra intresserade på Balkan steakhouse förtäjer om ett land som är både mångfacetterat ur ett såväl kulturell, kulinarisk som historiskt perspektiv. Man kan inte låta bli att fängslas av svadan som strömmar ur honom i en outsinlig ström och själv så känner jag att jag inte kan bärga mig förrän jag själv är på plats och får uppleva det han beskriver med mina egna ögon.

Men vad är det som då är så speciellt med Makedonien Toni?
– Som såväl Makedonier som Svensk så vet jag vad svenskar vill ha och den rika kulturen med gamla anor från romartiden men också den bördiga och varierade naturen i Makedonien vet jag attraherar svenskar. Avslutningsvis så är de drygt 80 olika regionala vinproducenterna ett stort dragplåster för svenskar som uppskattar det goda i livet, mat och vin i symbios. Maten i Makedonien är för övrigt inte bara ett sätt för att bli mätt utan ett sätt att knyta familjeband och vänskapsband att umgås och vara sociala är nedärvt i den makedonska folksjälen.

Av egen erfarenhet och många med mig som reser lika mycket som jag gör så är det oundvikligen så att den lokala maten alltid smakar allra bäst när man väl är på plats på resemålet. Men det finns givetvis undantag, Balkan Steakhouse är ett sådant. Denna kolgrills restaurang som specialiserat sig på Balkanmat är rätt unik i sitt slag och har funnits i Länna i c:a tre år men har funnits som restaurang i minst 20 år. Restaurangen håller öppet varje dag, och serverar populära bufféluncher måndag-fredag och enligt ägarna själva så härbärgerar restaurangen alla slags gäster från alla håll och kanter som har hittat hit för den goda matens skull, något jag efter kvällens slut kan intyga. Det som skiljer den rent Makedonska maten från den traditionella Balkanmaten är att det makedonska köket använder mer grönsaker och att maten också kan vara lite mer kryddigare än t.ex. det serbiska eller kroatiska köket. Portionerna är enorma för en mycket rimlig penning och köttet, främst då fläskkött men även nöt och lamm är framträdande och till dessa ljuvligt kryddiga korvar, pannbiffar, det utsökta stekta rökta köttet till fläskkotletter serveras det matiga sallader och såser som Tzatziki och Ajvar, den senare en stapelvara i Balkanländerna, som består av grillad mald paprika som kryddats och där god olivolja tillsatts till en tjockare sås. Om ni inte orkar äta upp allt det goda köttet, så glöm inte att ta med resterna i en doggy bag, maten smakar till och med än bättre dagen efter. Till denna tunga mat så krävs det ett robust rött vin, gärna Makedonskt, eller varför inte en öl att skölja ner allt det goda med. Efter måltiden är det suveränt att smälta maten med ett glas balkanskt brännvin eller någon annan spirituosa som den välförsedda baren erbjuder.

Kvällen går mot sitt slut och om mina kommande dagar och kvällar i Makedonien kommer att bli så trevliga som denna kväll var – ja, då vet jag att jag verkligen har något att se fram emot – och skriva om för er läsare.

Fotnot: Sedan några år tillbaka så flyger Wizz air (www.wizzair.com) direkt från Stockholm Skavsta till Skopje, Makedoniens huvudstad, två gånger i veckan. Avgångsdagarna kan ändras beroende på säsong. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2016 10:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: