sourze.se

Paradigmskifte i brunt

Om och när SD blir Moderaternas nationella ”sleeping partner” kommer det att krävas någon form av överenskommelse mellan SD och M. Det kommer att beröra hela Alliansen. Det kommer inte alla att acceptera det.

Invandrarfrågan är väljarnas viktigaste fråga (Novus 18/12). Det har den aldrig varit sedan mätningarna började för fem år sedan.

Att i förnekelse ha mött invandringsutmaningen eftersom det varit populistiska verigedemokraters paradgren, ställer nu svensk inrikespolitik inför ett hotande nyordning. Moderaterna anser sig inte kunna stoppa SDs framfart. De testar nu istället Sverigedemokraterna som sleeping partner - lokalt i Gävle.

Enligt Dagens Industri tar Moderaterna i Gävle över styret med SDs passiva stöd. Det välkomnas av M:s partiledning som ”ett politiskt experiment med potentiellt mycket långtgående konsekvenser”. Inger Källgren Sawela (m i Gävle) beskriver det pliktskyldigt som att leda minoritetsstyret med öppna informationsmöten till vilka SD är välkomna. Som symbol har hon gett kommunalrådet i opposition Richard Carlsson (sd) ett större tjänsterum i kommunhuset.

Om Alliansen i valet 2008 (eller genom nyval dessförinnan) blir största gruppering i Riksdagen utan egen majoritet med SD som vågmästare vill Moderateran ha SDs passiva stöd även i Riksdagen. Moderaternas maktexperiment i Gävle kan vara ett första steg mot ett brunt pradigmskifte i svensk politik.

Den politiska och pedagogiska utmaning inför valet 2018 (eller nyval dessförinnan) är att definiera skillnaderna mellan EU-tiggares, asylsökande flyktingars och arbetsinvandrares lagliga krav och moraliska förväntningar under de omständigheter de kommer till vårt land. Begreppet ”invandrarfrågan” döljer skillnaderna och stryper utrymmet för adekvata sakargument för migrationens och integrationens olika utmnaningar.

Dessutom förknippas ”invandrarfrågan” för många med hotfulla, islamistiska våldsbejakande krafter. Vid sidan om de politiska partierna har alla i Sverige verksamma religiösa ledare – oavsett religiös hemvist – en samhällsuppgift i att bekämpa de för svenska förhållanden oacceptabla sedvänjor och olaga hot med religiösa förtecken som florerar runt om i landet. I slutet av förra året fick Märstabor i sina brevlådor hot om att konvertera till islam och betala skyddsskatt eller halshuggas. Det har polisanmälts. Men också religiösa ledare borde säga ifrån så det hörs.

Sverigedemokraternas ”vi-mot-dom-perspektiv” mot etniska, religiösa och andra ska vi ställa mot ett politiskt humant, trovärdigt och konsekvent mottagande inom ramen för vårt anständiga nationella ansvarstagande för de som kommer hit och för oss själva.

Allt medan Moderaterna laborerar med Sverigedemokraternas passiva stöd kommer skillnaderna mellan M/SD:s och Kristdemokraternas politik bli mycket tydlig när det gäller trycket på flyktingmottagningen, den höga arbetslösheten, kulturpolitiken, skolpolitiken och en den aktiv näringspolitiken och ett bättre företagarklimat; alltså just på de politikområden där M och SD i Gävle söker sig till varandra.

Sverigedemokraterna ska kväsas för den politik de står för! Men då måste deras förslag och inlägg bemötas. Antingen ska SD fösas in i en politisk verklighet och därmed tvingas ta ansvar för beslut de inte gillar – eller, vilket vi är många som föredrar, ska vi i Riksdagen skapa blocköverskridande majoriteter och hålla SD utanför genom traditionella sakpolitiska överenskommelser. Inget taktiserande som omöjliggör för väljarna att utkräva ansvar.

Om och när SD blir Moderaternas nationella ”sleeping partner” kommer det att krävas någon form av överenskommelse mellan de två. Det kommer att beröra hela Alliansen.

På sin lovade Göran Persson (s) Miljöpartiet lagändring för trängselskatt i Stockholm i utbyte mot tryggat minoritetsstyre utan att MP behövde ta regeringsansvar. Vad Anna Kinberg Batra omsider lovar Sverigedemokraterna återstår att se. Det blir inte gratis.
 


Om författaren

Författare:
Ulf Lönnberg

Om artikeln

Publicerad: 04 jan 2016 15:17

Fakta

Ulf Lönnberg är KDs gruppledare i Kulturnämnden i Stockholm föreslå

Länkar

ulflonnberg.com

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: