sourze.se

Klimatmötet i Paris ett spel för gallerierna?

Nu är klimatmötet i Paris över och världens ledare är euforiskt lyckliga över resultatet...

Nu är klimatmötet i Paris över och världens ledare är euforiskt lyckliga över resultatet. Nu ska det genast bli omställning till grön ekonomi. Att vara glädjedödare i det här läget skulle vara kontraproduktivt. Vår kära miljöminister Åsa Romson kan andas ut. Hon har ju haft det extra jobbigt en längre tid, då personer ur den ignoranta hopen hela tiden har hackat på henne. Och det där med de många asylsökande har inte heller varit nån höjdare för henne. Då är det lätt att bli bedrövad och gråtfärdig.

Nu har det dock varit besvärligt på jorden rätt länge och fler än Åsa Romson har varit bedrövade. Så här kan man läsa i första Moseboken: ”Men när Herren såg att människornas ondska var stor på jorden och att deras hjärtans alla uppsåt och tankar beständigt voro allenast onda, då ångrade Herren att han gjort människorna på jorden och han blev bedrövad i sitt hjärta.” Nu kan man förstås tycka att Herren borde dykt upp som delegat i Paris och försökt ställa allt till rätta. Men han lyste med sin frånvaro. Man kan därför misstänka att Herren gett upp för länge sen och insett att Jorden var en dålig investering. Han har alltså med god förtjänst sålt bostadsrätten till Jorden till Storkapitalet och flyttat till nån paradisö och där njuter han nu sitt evighetsotium och helt utan miljöproblem.

När jag gick i folkskolan en gång i forntiden så var vi bara två i min klass. Så bonden i närheten som skulle tömma på utedasset hade det inte särskilt betungande. Hade vi däremot varit 24 i klassen som varje dag lyfte på dasslocket, så hade han haft det betydligt jobbigare. Visserligen har jordens befolkning inte ökat 12 gånger sen min tid, kanske bara 2,5 gånger. Men avfallet och soporna på jorden har säkert 12-faldigats. Och värre lär det bli. Miljökämparna känner sig säkert mycket frustrerade. De får inte bara kämpa mot förstockade politiker utan också mot de breda massorna över hela världen som hela tiden vill höja sin levnadsstandard. Delegaterna i Paris visste förstås att läget är hopplöst och det hela bara var ett spel för gallerierna. Läget är redan typ kört. Det går inte att trolla med knäna.

Läget för oss människor här på jorden är alltså lite jobbigt just nu. Men Ann Heberlein har några ord på vägen: ”Våra liv är förgängliga – vad annat har vi att glädjas åt än mat, dryck, cykling, sopsortering, EM i fotboll och andra ytligheter. Allt det här botar inte plågan i insikten att våra liv är ändliga, alltför korta, men det lindrar och hjälper oss att hålla ledan stången. Se där en insikt att bära med sig under 2016.”


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 15 dec 2015 11:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: