sourze.se

Sänkt arbetstid borde ge färre misslyckanden

"De flesta människor inbillar sig redan från början att livet handlar om framgångar, segrar och en massa mysigheter. Det där är självklart helt galet. I stället handlar livet nästan uteslutande om fiaskon..."

Den irländske ståuppkomikern Dylan Moran var nyligen i Sverige och roade stockholmarna med sin levnadsvisdom. Han hade en lite annorlunda syn på människans liv. Enligt honom kan man dela in en människas liv i fyra perioder. Först är man barn rätt länge. Sen kommer en lång period med misslyckanden. Därefter är man pensionär och gammal. Förhoppningsvis ganska länge innan blir död hur länge som helst. Det där är förstås huvudet på spiken. De flesta människor inbillar sig redan från början att livet handlar om framgångar, segrar och en massa mysigheter. Det där är självklart helt galet. I stället handlar livet nästan uteslutande om fiaskon, pinsamheter, små och stora katastrofer och andra otrevligheter. Visserligen kan man tillfälligtvis ha en framgång som man kan glädjas åt till 100 procent. Men redan nästa dag är lyckan devalverad till hälften. Och efter en vecka är allt som bortblåst och man kunde lika gärna ha legat på sängen och sparkat sig trött.

Eftersom nu livet mest handlar om misslyckanden så borde man utan problem kunna minska arbetstiden varje dag från 8 till 6 tim. Min gamle polare från 60-talet Peter Schantz förespråkade i ett TV- inslag för några dar sen att människan borde vistas i naturen mycket mer för att stärka sin psykiska hälsa. Att livet i stort sett handlar om misslyckanden är förstås jobbigt. Det som, utöver naturupplevelser, kan rädda oss är att vi är begåvade med humor och råkar ha upptäckt att livet är helt absurt. Det finns ett foto på mig i 4-årsåldern där jag står framför de höga jordärtskockorna och flinar. Det hade jag förvisso ingen anledning till, för det var hårda bud redan från början. Men det goda humöret in inbyggt i mig och alla dessa fiaskon har inte tryckt ner mig. Lycka är när man har gjort bort sig och kan springa därifrån i högsta möjliga tempo.

Enligt författaren Milan Kundera kan man inte ta verkligheten på allvar. Vi befinner oss som gisslan i efterskämtets epok i något han kallar för lustigheternas skymning. Vi förstår oss inte längre på skämt. Enligt Kundera så är ett lyckat skämt ett skämt som ingen begriper. Och god litteratur anses vara en litteratur om ingen begriper. Och nu har jag skrivit en text som ingen lär begripa vad det är för mening med den.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 02 dec 2015 19:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: