sourze.se

Ökat användande av surfplattor och smartphones bland unga i Sverige

Samhället har ganska drastiskt förändrats i takt med att mobiltekniken utvecklats. Vi har helt plötsligt landat i en vardag där vi i stort sett är tillgängliga dygnet runt, var vi än befinner oss.

Samhället har ganska drastiskt förändrats i takt med att mobiltekniken utvecklats. Vi har helt plötsligt landat i en vardag där vi i stort sett är tillgängliga dygnet runt, var vi än befinner oss. Den traditionella telefonen är inte längre en självklar kommunikationskanal då en stor andel av befolkningen idag väljer att avsluta sitt fasta telefonabonnemang för att istället uteslutet använda sig av sina 4g mobiler och smartphones. Smarta telefoner och plattor fungerar som vår eter till världen, vår nya underhållningsapparat och dessutom vår administratör i vardagen. Det råder inga tvivel om att smarttelefonen spelar en viktig roll i dagens era.
Sverige är idag ett av världens mest mobiltäta länder med dessutom ett av de allra bästa näten för uppkoppling. Mobil Sverige har även sedan länge varit framstående när det gäller att introducera ny internetteknik bland folket. Man var bland annat tidigt ute när det gäller både 3G och 4G. Redan 2012 var över 80 % av alla sålda mobiltelefoner på den svenska marknaden smartphones. Enligt det amerikanska analysföretaget eMarketer ligger Sverige på plats nummer tre i världen när det gäller smartphone användning och trenden tyder på att övergången till smartphones under den närmaste tiden även kommer ske kvickt i andra delar av världen.

Oavsett om det handlar om privatpersoner eller företag drar man nytta av den nya mobila tekniken och den flexibilitet dessa moderna enheter medför i vardagen. Tillgängligheten har nått en helt ny nivå i och med det ökade användandet av plattor och smartphones. I Sverige används både surfplattor och smarta telefoner flitigt av alla familjemedlemmar, unga som gamla, och i skolan används den nya mobiltekniken frekvent i undervisningen. Det är även vanligt förekommande inom restaurangbranschen att serveringspersonal knappar in ordrar via mobila plattor.

Ett intressant faktum är att de allra flesta svenska barn har en egen smartphone eller surfplatta att surfa på och det är nog en av anledningarna till dagens enorma utbud av spel, program, podcasts och andra speciellt framtagna barnappar. Den nya generationen barn växer upp med mobila enheter i sin omgivning dygnet runt och det är ett precis lika vanligt inslag som den fasta telefonen var för en äldre generation. I takt med ett ökat användande klarar de flesta barn av att hantera surfplattan på egen hand redan från ung ålder - vem känner inte igen situationen där barnet får förklara för mormor hur appar fungerar?

Tämligen färsk statistik från Telenor Sweden i samarbete med TNS Sifo visar bland annat på att 15 % av alla svenska fyraåringar och nästan 25 % av alla femåringar har en egen surfplatta. Genomsnittsåldern för barn som har en egen smartphone i form av iPhone eller Android telefon är enligt samma mätningar 8,7 år. Statistiken visar även att de barn som inte har en egen smartphone eller platta i nästan alla fall har tillgång till någon annan familjemedlems enhet. Den yngre generationen i Sverige är alltså väl introducerad i den nya smarta tekniken.

Det är sannerligen inte lätt att säga vilken som är marknadens bästa smartphone för tillfället. Något som visar sig i och med svenska ungdomars mobil- och surfplattemodeller som kan vara allt från Windowsbaserade till klassiska Androids eller populära iPhones. En bidragande orsak till den här blandningen av modeller bland unga smartphone användare är även priset. Det är ganska ofta föräldrarna som betalar för kalaset och har man flera barn är det självklart viktigt att man hittar en prisvärd smartphone till barnen. Svenska tonåringar är i sin vardag väldigt frekventa användare av olika sociala medier via sina smartphones, som Instagram, Snapchat och Facebook. Detta brukar ofta medföra att ungdomarna föredrar att använda sig av smartphone modeller som erbjuder den bästa kameran i mobilen. Sociala medier kräver mycket bildhantering och såväl kamera som skärmupplösning är viktigt för att användaren ska få ut så mycket som möjligt av innehållet. 4G mobiler som till exempel ZTE är ett tips för föräldrar som ska köpa mobiltelefon till sin tonåring. Kinesiska ZTE’s senaste smartphone Blade V6 har ultimata funktioner när det gäller både pris, kamera och surfanvändning och lyckas därför uppfylla kraven från både den användande tonåringen och föräldern.

I takt med att användandet av smartphones och surfplattor bland unga människor har ökat fortsätter även debatten om huruvida användandet av mobila enheter är hälsosamt eller inte. Vissa tycker inte att ungdomar och barn ska få ha sina mobiler med sig i skolan, medan andra tycker det hör till den nya generationen. Somliga hävdar att smartphones och surfplattor förstör mer än de gör nytta och en del menar att dagens ungdom måste följa tekniken. Det är svårt att säga vad som är rätt och vad som är fel. Det är dock viktigt att man som förälder tar ett visst ansvar för sitt barns surfande då det inte finns någon garanti för att internet är ett tryggt och säkert ställe.
 


Om författaren

Författare:
Kristina Olin

Om artikeln

Publicerad: 28 nov 2015 19:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: