Storhertigdömet Luxemburg (www.visitluxembourg.com) ligger mycket strategiskt till, inklämt som det är mellan Belgien, Frankrike och Tyskland. Landet har tre officiella språk: luxemburgska, tyska samt franska. Trots landets ringa storlek (2 586 km2) med 563 000 invånare (varav 46 % är utländska medborgare), huvudstaden Luxemburg City har c:a 107 000 så bjuder landet sina besökare på ett överraskande rikt, varierande och omväxlande såväl kultur- som naturliv. Luxemburg är indelat i 5 olika regioner, var och en med sina speciella särdrag.
Det är bekvämt och enkelt att från Stockholm exempelvis åka ner för en weekend. På drygt två timmar tar man sig dit med landets nationella flygbolag Lux Air. Flygplatsen ligger nära huvudstaden och det tar bara tio minuter med buss till de centrala delarna. Jag vill tipsa om att det är fördelaktigt att köpa det så kallade Luxemburgkortet, som förutom att det ger fri entré till drygt 70 olika museer även gäller för resor med allmänna transportmedel, som bussar och tåg i hela landet. Ett tredygnskort kostar bara 28 Euro. Det finns hotell av alla de slag och prisklasser och bli inte förvånad över att höra EU:s samtliga språk talas på stadens gator, då EU domstolen huserar här. Man kan inte undgå att se dessa byggnader när man tar sig från flygplatsen till staden.
En spännande attraktion i Luxemburg stad är ett besök i de häftiga ”Casemates” eller bunkrar på svenska. Dessa tillhör världens längsta fristående bunkrar sammanbundna med tunnlar. Liksom resten av den gamla staden är de upptagna på Unescos världsarvslista. När man väl är inne i tunnlarna har man en sagolik utsikt från de många fönstren. Bunkrarna uppfördes på 1600- och 1700-talen för att försvara landet och staden från inkräktare. Gamla staden är vacker och här huserar både trevliga restauranger och caféer. Ett tips om man vill fika är att besöka trevliga Chocolate House som ligger mitt i gamla stan. Caféet är känt för sin fina choklad och sina goda tårtor men de erbjuder även fräscha sallader och pastarätter. På kvällen rekommenderar jag ett besök på Restaurang Chiggeri (www.chiggeri.lu), som serverar god och vällagad italiensk mat och som dessutom stoltserar med att ha världens största utbud av viner i sin lista, hela 2200 olika. Shoppingen får man inte missa om man är ute efter designerkläder och andra lyxartiklar. Innerstadsgatorna Grand-Rue och Rue Philippe II är de mest intressanta shoppinggatorna. Missa heller inte ett besök på den lokala helgmarknaden på Place Guillaume II. Vill man köpa lokala viner rekommenderas ett besök på Vinocity. Här hittar man mängder av spännande luxemburgska viner från olika producenter, områden och druvor.
Det märks att Luxemburg är ett av Europas – och världens – mest välmående länder. Landets välstånd grundades dock rätt sent när man på 1800-talet fann järnmalmsfyndigheter i de södra delarna av landet och en världsledande stålindustri växte fram. Luxemburg är idag självklart mycket känt för sina banker, men denna näring är relativt ny i landet.
På tal om näringar så har landet också ett mycket intressant vinområde med stora vinodlingar i Moselregionen (www.visitmoselle.lu) med anor ända tillbaka till 370 e. kr. Därefter har såväl krig som olika sjukdomar utrotat alla druvodlingar och inte förrän i modern tid har odling och tillverkning kommit igång igen på allvar och Luxemburg är nu, trots sin ringa storlek, ett producentland att räkna med.
Regionen, med sitt fina strategiska läge med floden Mosel som en gränsdragare mellan Luxemburg och Tyskland bara 20 km från Luxemburg centrum, är värd ett besök inte bara för dess vin, utan också för att flodlandskapet med sina vinrankor är ett vackert område. Terroiren, eller jordmånen, här är tillsammans med det perfekta mikroklimatet en utmärkt grogrund för att göra regionens stora vinappelation Crémants de Luxembourg (www.vins-cremants.lu), som är ett högkvalitativt mousserande vin som enbart görs på de allra bästa druvorna. Ibland som blends, flerdruvsblandningar eller med enbart en druva.
I områdets centralort Grevenmacher finns en butik som heter: ”100 % Luxembourg” som enbart säljer varor – allt från choklad, vin, ost, marmelader och hantverk – tillverkat i landet. Butiken håller öppet måndag – lördag (www.100-luxembourg.lu).
Förslag på vinproducenter i Grevenmacher att besöka är bland annat Zenner, som specialiserat sig på grappaliknande spritdrycker. En annan är vinproducenten som odlar helt biodynamiskt: Sunnen-Hoffmann (www.caves-sunnen.lu). Missa inte deras Pinot Gris-viner som är utsökta. Moselregionen har under året flera vinfestivaler bland annat en höstfestival kring druvan Riesling (www.rieslingopen.com). Festivalen har flertalet producenter som visar upp inte bara viner gjorda på Rieslingdruvan utan ofta hela sortiment.
I samma Moselområde finns också en ort som i EU-sammanhang är mycket känd, och som idag med de stora flyktingströmmarna, är än mer aktuell. Jag talar om det lilla samhället Schengen (www.schengen-tourist.lu), som fått ge sitt namn på den fria rörlighet, utan gränser, vi idag har inom EU. Här finns bland annat ett fint center där man får mycket information och där man kan trycka sitt eget ”Schengen-Pass”. Orten och kommunen där avtalet skrevs ligger också geografiskt mycket bra till med Tyskland på andra sidan flodstranden och Frankrike bara några få kilometer åt andra hållet. Avtalet skrevs 1985 och har idag firat sitt 30 års-jubileum.
Nära Schengen-centret finns även de tre kolonnerna som är utsmyckade med bronsplaketter med sådant som man förknippar med medlemsnationerna. Mycket spektakulärt och roligt. Nu är det inte enbart Schengen-avtalet som platsen är känd för. Här ordnas exempelvis årligen vinfester med en stor antal deltagande vinproducenter. En av många kända personer som besökt Schengen är den franske författaren Victor Hugo, som 1871 besökte familjen Collart. Han tecknade då av familjens slott och denna teckning används nu som vinflasketikett av en vinodlare. Originalet hänger på nationalmuseet i Luxemburg stad.
En helg går fort i ett land som Luxemburg, som trots sin litenhet har så mycket spännande att erbjuda alla smaker och inriktningar. Är man intresserad av naturliv så ska man välja regionen Ardennerna. Jag har fått smak för landet och kommer helt klart att leta mig hit igen snart.
Av Mikael Björnfot 18 nov 2015 09:28 |
Författare:
Mikael Björnfot
Publicerad: 18 nov 2015 09:28
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå