sourze.se

Dåden i Paris

Det är hemska terrordåd som begåtts i Paris. Civila, vanliga fransmän har drabbats av våld, mördande och skräck i sin hemmiljö. Oväntat slog dessa hänsynslösa fanatiker till mot parisarna i Europas hjärta. 129 dödades, 99 svävar mellan liv och död och hundratals skadades...

Men man konstatera att det är skillnad på folk och folk när det å ena sidan är Europa och USA som drabbas av våldsamheter och, å andra sidan, när det sker i Mellanöstern. De civila som dödas i amerikanska drönareattacker är sekretssbelagda, ett bröllopsfölje på ett femtiotal personer som förintades av misstag blir en notis inne i tidningen och att mer än 200 000 oskyldiga fick sätta livet till i det orättfärdiga Irakkriget talas det inte om. I en globaliserad värld blir också protesterna mot globaliseringen globala. Protester mot det moderna projektet, mot sexuell liberalisering, mot ateism, materialism, mot familjeupplösning, mot ekonomiernas överhöghet, mot shoppingkulur, mot västerländsk självgodhet, stöddighet och dekadens.

Terroristerna håller inte västliga ideal lika högt som vi. Deras länder har lidit under kolonialt förtryck och imperialism. De tvivlar på våra värden och moral. De uppfattar att väst kommer med krav på allas lika värde och demokratiska styrelseskick och principer, men de tycker sig ha sett att dessa principer leder till degenererade samhällen och gudlösa människor som mest tänker på shopping och bantning.

Islamisterna har sin övertygelse, de har sin tro, sin Gud som de känner genom hans profet, de har sin sanning. Och de vill behålla sina övertygelser. Och kämpa för dem.

I denna värld ser uppenbarligen västländer status i att visa muskler och engagera sig i konflikter var de uppstår. USA och Nato har invaderat, i Irak, Afghanistan, Frankrike har bombat i Libyen, USA och Frankrike krigar i Syrien och palestinier förtrycks. Man kan förstå att muslimer känner sig förföljda, upplever sin religion ringaktad, sin kultur krympa och sina värden marginaliseras. Och man också förstå att grupper vill ha hämnd när ser sina hem ödeläggas av västvärldens militära krafter och sofistikerade teknologi.

I denna globaliserade värld blir också krigen och fronterna globala. Kanske tänker terroristerna att varför skall inte också civila vanliga fransmän drabbas av kriget på sin hemmaplan. Vi har ju sett hemma i våra länder, tusentals civila vanliga människor drabbas död från deras attackplan, drönare och missiler.

 


Om författaren

Författare:
Jan Wiberg

Om artikeln

Publicerad: 18 nov 2015 00:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: