sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Upplev Italien i femstjärnig lyx och stil

"Många av dem som reser till Italien har kanske ofta välkända städer som Rom och Venedig som mål, men det finns även andra delar av Italien att upptäcka."

Italien har länge varit ett av svenska folkets allra mest populära turistländer. År 2014 blev det cirka 700 000 övernattningar, vilket ger Italien en imponerande topp tio placering. Många av dem som reser till Italien har kanske ofta välkända städer som Rom och Venedig som mål, men det finns även andra delar av Italien att upptäcka. Italien erbjuder flera övernattningsmöjligheter från sovsalar till yttersta lyx, vilket gör att här finns något för alla sorters budgetar. Har man möjlighet att välja det allra bästa så erbjuder hotellföreningen Relais & Chateaux flera boenden. Italien har, efter Frankrike, det högsta antalet hotell tillhörande Relais & Chateaux (R&C) i Europa, 46 stycken. R&C har många regler och förordningar för att ett hotell skall bli invalt till denna exklusiva förening men hotellen kan inte vila på sina lagrar utan måste upprätthålla den kvalitet och flair som dessa hotell är kända för, inte minst gäller detta maten. Många av restaurangerna på dessa hotell, som alla är privatägda, har en eller flera Guide Michelin stjärnor.

Tidigare i år så besökte och bodde jag en natt vardera på ett urval av dessa italienska R&C hotell. Det blev en trevlig resa där jag fick ta del av en servicenivå och upplevelser som på många sätt är oöverträffade.

Första anhalten på min trevliga turné blev La Meridiana (www.lameridianaresort.com), ett hotell som ligger mittemellan vimmelplatserna Monte Carlo och Portofino på den italienska Rivieran. Platsen för La Meridiana, som är ett mindre (25 rum) men mycket charmigt hotell, ligger i den lilla orten Garlenda omgivet av mycket grönska och lantlig idyll, vilket är unikt med tanke på de korta avstånden till ovan nämnda platser. Hotellet har haft sin R&C status sedan 1981 och drivs av ett trevligt italienskt par som gärna hjälper sina gäster tillrätta och eventuellt också kör dig till den närliggande trevliga badorten Albenga med anor från romartiden. La Meridiana tar maten på stort allvar och erbjuder såväl matlagningskurser, där man får lära sig att göra genuin italiensk Pesto, som en utmärkt gourmetrestaurang – Il Rosmarino – där kocken överträffar sig själv när jag i kombination med utsökta italienska viner inmundigar klassiska italienska rätter som ravioli och färska italienska tomater som smakar himmelskt. Restaurangen har ytterligare en restaurang, Il Bistrot, som serverar goda frukostar och luncher. Servicen är dock ett av La Meridiana främsta ess och man känner sig som gäst mycket omhuldad och omhändertagen, inget är omöjligt, det mesta kan ordnas. Dessutom är hundar välkomna, vilket inte alltid är så självklart, men vi är ju ändå i Italien. Hotellet har en ljuvlig utomhuspool och om man tycker om golf erbjuder hotellet paket av olika slag där man ges möjlighet att spela på den intilliggande golfbanan.

Nästa anhalt på min resa blir en av mina absoluta italienska favoritstäder; Florens. Här bodde jag på R&C-hotellet Villa Cora (www.villacora.it/en), vars centrala läge i Florens skiljer ut det från många andra R&C-hotell. Endast 20 minuters promenad från Florens centrala delar ligger denna absoluta pärla som måste upplevas. Det är svårt att sätta ord på dess charm och höga servicenivå som gör en upplevelse här mycket speciell och trevlig. Villan uppfördes ursprungligen på 1800-talet för en baron men gjordes på 1960-talet om till ett lyxhotell. Medlem av R&C har hotellet varit sedan 2013. Inredningen är perfekt anpassad till byggnadens historik och tillsammans med hotellets SPA och utomhuspool är intrycket mycket positivt. Villa Coras allmänna utrymmen, med rikt dekorerade tak och väggspeglar, är också dessa värda en resa. Renoveringen har varit mycket lyckad. Rummen är alla olika men samtliga har badrum inredda med äkta Carrara marmor. Vissa rum har teman, som exempelvis det rum jag bodde i som hade ett moriskt tema. Missa ej heller att ta en drink och tilltugg på hotellets takterrass med svindlande utsikt över Florens. Ett besök på gourmetrestaurangen Il Pasha är en upplevelse inte bara för gommen men även för ögat.

Efter en god natts sömn på Villa Cora bar det sedan av i sydöstlig riktning till södra Toscana där R&C hotellet IL Falconiere är beläget. IL Falconiere (www.ilfalconiere.com) är framförallt vida känt för sin excentriska och sympatiska delägare och Guide Michelin-kock; Sylvana Baracchi som med sin man Riccardo styr och ställer på dessa ägor. Vingårdarna är inneslutna inom R&C området och drivs av Riccardo, som producerar såväl röda som vita viner av bra kvalitet, viner som självklart också serveras i hotellets bar och restaurang. Förutom de fantastiska vyerna så är det maten som spelar i den högsta divisionen. Sylvana erhöll sin Guide Michelin-stjärna redan året efter hon öppnade IL Falconiere och var då på 1980-talet rätt unik att som en ung kvinna i 20-årsåldern erhålla denna prestigefyllda utmärkelse. Missa inte att gå en matlagningskurs som hon håller i. Sylvana är mycket spontan, bjuder på sig själv och strösslar med roliga anekdoter. Restaurangen heter kort och gott Il Ristorante och erbjuder en rustik meny med traditionella italienska rätter som smakar gudomligt. Namnet då? IL Falconiere? Det betyder falk på svenska, och visst, det finns en falk på ägorna som om man har tur kan få se träna tillsammans med Sylvana.


Efter att tagit farväl av IL Falconiere blir det en resa i väst-central riktning till Chiusdino, som ligger endast 4 mil utanför min andra favoritstad i Italien – Siena. R&C hotellet Relais Borgo Santo Pietro (www.borgosantopietro.com) ägs av ett dansk par som gjort till sitt livs mission att inreda sitt eget paradis på jorden, och det är ett sant paradis. Egendomen är belägen på ett vidsträckt område som lämpar sig väl för långa promenader. I trädgårdarna odlas frukter, örter och honung som används i hotellets restauranger. Boendet är fördelat mellan bungalows och huvudbyggnaden, där också restaurangen och baren är belägna, och håller absolut högsta kvalitet. Rummen är personligt och exklusivt inredda och huvudbyggnaden erbjuder lyxiga sviter. Bungalowerna är inredda lika stilfullt men erbjuder även gästen en privat trädgård. Samtliga rum har även fungerande öppna spisar. Hotellet har fått flera prestigefulla internationella priser, exempelvis världens bästa boutiquehotell 2012. Om inte aktiviteterna på den stora egendomen räcker till så kan conciergen föreslå skräddarsydda utflykter i närområdet. Maten är utsökt och råvarorna tas, förutom från de egna trädgårdarna, i möjligaste mån från lokala gårdar med biodynamisk inriktning. Vinet är självklart toscanskt.

Som avslutning, före hemfärd till Sverige, blir det L’Albereta (www.albereta.it) som är ett trevligt R&C-hotell beläget strax utanför Bergamo i norra Italien. L’Alberta är vida känt i norra Italien för sina SPA-behandlingar signerade Henri Chenot, där man ser till hela människan. Man kan boka traditionella hotellnätter men även skräddarsy SPA/Wellness-paket på 3, 4 eller 7 nätter. SPA-avdelningen, som är 1400 kvm stor, är utrustad med stor inomhuspool med hela fem olika slags hydromassager. SPA-avdelningen har också hammam och olika slags bastu.
För konnässörer som är intresserade av viner och då framförallt de kända och populära mousserande Franciacorta-vinerna som görs på samma sätt som champagner men inte är lika kända, ligger Bellavista vingård beläget nära hotellet som kan ordna med guidade turer inklusive smakprovningar. Tycker man att det stillsamma livet här blir för monotont så finns här tennisbana och golfbanor finns på bara 5 kilometers avstånd.

L’Albereta har totalt 57 rum inklusive sviter. En svit är speciellt intressant då den erbjuder möjlighet för hotellgästen att öppna taket och bo under bar himmel om man så önskar. Kanske inte ett alternativ om det regnar men väldigt speciellt och romantiskt om det är en fin dag eller stjärnklar, ljum natt.

Som med alla R&C-hotell är maten mycket viktigt, så även på detta hotell. Trots att hotellet inte är så stort har det hela tre olika restauranger där en av restaurangerna serverar lågkalorimat för de som köper sig ett SPA- och livsstilspaket. Jag åt dock på gourmetrestaurangen Restaurant Leonefelice där kocken Fabio Abbattista skapar mästerverk av lokala ingredienser. Ett extra plus för restaurangens fina inredning. Öppet tisdag – lördag kväll.

Notis: Försäkra er alltid om att hotellet är öppet när ni planerar in er resa, då vissa hotell har stängt under lågsäsong.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2015 14:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: