sourze.se

Dagens samhälle växer fortare än vad vi klarar av

Världen vi lever i har förändrats mycket på sistone. Den feministiska debatten börjar ta fart och gör vårt samhälle HBTQ-vänligt. Världskriserna blir dock fler och de konflikter som finns utökas. Samtidigt är det en tid då folk ställer upp för varandra och hjälper de behövande. För mig själv är teknikens utveckling det som intresserar mig mest, då den har gått framåt helt enormt bara de senaste åren. Tyvärr tror jag just detta kommer bli ett stort problem för framtiden.


Japan är ett framstående land när det kommer till utveckling av teknik och landet ligger i just Asien, som många ser som den kontinenten som kommer bli den ledande i framtidens ekonomi. Robotarna i Japan har kommit att bli kända över hela världen. Man har robotar som styr restauranger och hotell helt själva. Detta gör att företagen kan spara in på kostnader och de kan också utföra saker som vi människor inte klarar av. Men det spelar ingen roll för mig eftersom det jag uppskattar mest på just restauranger och hotell då försvinner. Du vill kunna fråga kyparen vilken mat han tycker smakar bäst. Eller fråga receptionisten på hotellet om hennes smultronställe i staden. Jag vet att det inte bara är jag som kommer sakna detta. Rättare sagt, jag skulle sakna detta om jag lever i denna framtid, vilket jag antagligen inte kommer göra.

Allt nytt är absolut inte dåligt, snarare tvärtom. Även om jag själv är skeptisk mot den nya tekniken så kan jag så klart se fördelarna med den. Vi kan exempelvis bekämpa brottslingar på ett annat sätt och även få fram botemedel till vad som idag är obotliga sjukdomar. Med det sagt så är jag tveksam mot annan teknik av en anledning. Googles nya projekt med deras självkörande bilar skulle jag inte vilja möta i trafiken, det gör mig obekväm att ingen sitter bakom ratten. Överallt jag går så finns det kameror och mobiltelefoner. Folk filmar och spelar in allt de kommer över. Jag gillar inte att vara en del av materialet. Det handlar inte om att jag har någonting att gömma, det handlar om att få ha ett privatliv. Skandalen inom Svenska Spel med en robot som lurade pengar av människor gör att jag inte heller vill sätta mig vid internet och surfa runt. Ofta hör man om hackare som stjäl människors pengar. Människor i min ålder som inte förstår hur bedragare går till väga online.

Teknik är lätt att diskutera med unga människor, då de i regel är bättre än oss äldre på det. Men ofta när jag säger mina åsikter så möts jag bara av himlande ögon. Suckar gör de också. De tycker att jag är för gammal för att förstå ”hur det går till”. Detta tycker jag är väldigt tråkigt. Varför ska vi lyssna på den yngre generationen med deras nya idéer om de inte vill lyssna på oss och höra våra tankar.

Fredrik Wikingsson skrev en populär tweet nyligen där han kommenterade Bet 365’s reklamfilm. I filmen framstår dem som spelombudet som erbjuder liveodds överallt, för hela världen. Wikingsson kommenterade: ”En värld fylld av liveodds. Vilken jävla mardröm.”. Jag tyckte om det han skrev här, en värld där allt kan kopplas till teknik och uppkoppling är för mig skrämmande. Återigen vill jag poängtera att tekniken kommer att utvecklas och förbättras, på det sättet kommer den kunna lösa problem i framtiden. Men de kommer göra mänskligheten tråkigare och mindre personlig.

På sikt så kommer maskiner och robotar ta över de flesta av våra jobb. Någonting som accepteras mer och mer på sistone är människor som sitter och ruttnar bort vid sina datorskärmar. Personer som kan bidra, smarta personer som låter en virtuell värld ta upp en stor del av deras liv. Vår framtida generation kommer lida av detta. Folk kan inte bara leva u ett samhälle där allt är bekvämt, där allt kan beställas hem problemfritt och man själv behöver inte lyfta ett finger. Vi existerar idag för att genom mänsklighetens historia så har vi alltid kämpat oss fram till nya lösningar.

Som sagt så tror jag att jag aldrig kommer få uppleva detta själv, jag är för gammal. Men jag kan ändå inte låta bli att bli berörd och bry mig. Jag ser stora hinder framför oss som t.ex. miljöproblemen med att oljan kommer försvinna och att temperaturerna världen över kommer att stiga. För första gången i mänsklighetens historia är jag rädd för att vi kommer nöja oss, bli för bekväma. Jag är orolig för att vår strävan efter att förbättras kommer minska då tekniken sköter allt åt oss. Vi behöver upprätthålla vår kreativa tankeförmåga för att kunna lösa dessa hinder på sikt. Då hjälper det inte att halva generationen sitter och häckar framför datorer och tv-spel.
 


Om författaren

Författare:
Anton Brandberg

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2015 11:07

Fakta

Skrivet av en IT- och teknikintresserad äldre man. föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: