sourze.se

Varje liv är värdefullt!

Barn dör i medelhavet, för deras föräldrar har ansett att det är värt risken att dö för att ta sig till Europa - det är ändå bättre än alternativet att stanna kvar. Familjer flyr från Syrien, Afghanistan och från Nordafrika. Europa har spenderat hundratals miljoner på att rädda banker, nu är det dags att öppna gränserna och rädda mänskligt liv!

Det är krig, terrorism, svält och hungersnöd som är orsaken till att människor flyr. Det finns politiska rörelser i Europa som bygger stängsel, som uttrycker dessa flyktingar som problem för välfärden, som tärande, som bidragstagare. Det finns politiska ideologier som menar att det är skillnad på liv och liv, där en vit heterosexuell kristen är mer värd än en mörkhyad eller muslim. Det är rasism.  

Flyktinglägren i länderna runt Syrien är överfulla, bara Libanon har tagit emot över 1,5 miljoner flyktingar. Det ryms inte fler. Det går inte att klara sanitära förhållanden, det sprids sjukdomar, det är brist på mat, det är för många människor på för liten yta. De som hamnar i flyktingläger exkluderas från samhället, de får inga jobb, inga riktiga bostäder, inget riktigt liv. Ett flyktingläger är som ett fängelse, det har blivit en station för människor som den rika världen i väst ser som mänskligt avfall, människor som inte är lika mycket värda som de infödda i Europa. Ändå finns det högerpartier i Europa som vill döma människor till dessa fängelser, och argumentet är för att det är billigare. Ja det är billigare att slänga människor på en överfull soptipp än att hjälpa dem på riktigt. Och det är även rasism att värdera människors liv så oerhört lågt!

Jag säger att varje liv är värdefullt, varje liv är värt att försöka rädda. Det är det som medmänsklighet är, att vi gör vårt bästa för att rädda så mycket liv som möjligt, att vi skapar en värld där det är möjligt att rädda liv. Det är dags att riva Europas murar, att riva gränserna och låta människor få ta sig hit. Låt oss inte hemfalla åt rasismen och andra avhumaniserade värderingar från 1930-talet, låt oss inte hemfalla åt apartheid eller annan exkludering av människor. Låt oss vara medmänskliga och se att allt liv är värdefullt.

Jag tror på en värld i medmänsklighet, en värld där vi tar hand om varandra, där mänskligt liv värderas högre än högsta möjliga siffror på ett bankkonto eller en Mercedes eller flashiga båtar eller lyxtillvaro. Det är 80 personer som äger ca hälften av världens tillgångar, tänk om dessa kunde dela med sig av sina rikedomar och hjälpa människor istället för att vi ska se flyktingar som ett hot för välförden. Det är världens mångmiljonärer och höginkomsttagare som är det verkliga hotet mot välfärden, det är klassklyftorna som hotar välfärden och skickar människor i misär, svält och fattigdom. Det är klassklyftorna som leder till krig och konflikter.  

Det är dags att ta emot människor som flyr för sina liv, att ta emot dem med kärlek, att erbjuda dem trygghet och omsorg. En plats för vila och rehabilitering. Att de får känna att de är människor och inkluderade i samhället, att de får en möjlighet att bygga upp sina liv. 

Nu är tiden mogen att se att varje liv är värdefullt, nu är tiden att sprida ut världens rikedomar och resurser så att vi hjälper de som är mest utsatta, de som flyr för sina liv, de som har det så miserabelt att de är beredda att riskera döden i sin flykt till friheten och för förhoppningen om ett bättre liv. Låt oss hjälpa varandra!
 


Om författaren

Författare:
Raphael Mabo

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2015 09:50

Fakta

Raphael Mabo är samhällsvetare med etnologi och idéhistoria som huvudämnen. föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: