sourze.se
Gunilla Backman, Foto: Peter Knutson

Gunilla Backman, Foto: Peter Knutson 

One Voice – En hyllning till Barbra Streisand

Musikalstjärnan Gunilla Backmans personliga hyllning till en av vår tids största artister.
Klarascenen. Stockholms Stadsteater.

Barbra Streisand är megastjärnan som bara fortsätter att trollbinda. På Stockholms Stadsteater finns nu möjligheten att omslutas av Barbras låtskatt i Gunilla Backmans tolkning. Här bjuds publiken på ett tvärsnitt av Streisands mest populära låtar på engelska men också flera örhängen med svenska texter av textförfattaren Segerborg. Denne har lyckats med konststycket att få fram utmärkta svenska texter som ligger originalen mycket nära. ”Evergreen” och klassikern ”The Way we were” är två utmärkta exempel. Men publiken får inte bara njuta av Streisands låtskatt, Gunilla Backman är också en sann entertainer och bjuder på både kända och okända anekdoter om Barbra Streisand.

Missa inte att gå och se och höra Backman tolka Streisand då endast ett fåtal föreställningar står på programmet.
Den enkla scenografin är typisk á la Streisand med ett cafébord med en vas med tre vita rosor, en kopp med te samt ett brinnande ljus. En snygg inramning till kvällen i sin helhet. Backman hinner dra en hel del låtar ur Streisands rika repertoar och de flesta är utsökt framförda, exempelvis ”Evergreens”, komponerad av Barbra, och som Gunilla Backman även framförde i Allsång på Skansen tidigare i sommar. Den är onekligen en av de låtar i Barbras repertoar som sticker ut mer än andra. Dock saknade jag ett par kända klassiker som ”No More Tears” eller fina ”What are you doing for the rest of your life”, och hon hade kunnat framföra ”The Way we were” i sin orginaltext som extra nummer, då den av många Streisand fans räknas som hennes bästa låt genom tiderna.

Backman levererar och ger en nyanserad bild av en artist som kanske inte är så olik Backman själv, vilket också skämtsamt antyds under konserten. Musikerna är lysande och väldigt samspelta med Backman. Pianisten och kapellmästaren Joakim Holgersson levererar till och med en duett med Backman i ”Guilty”, som Barbra gjorde odödlig tillsammans med Barry Gibb från Bee Gees. Backman lyfter inte bara fram Barbra Streisand som sångerska utan även som skådespelerska och framför klassiska ”Papa, can you hear me” från filmen Yentl (som Barbra för övrigt även regisserade) i en stark och innerlig version. Ett annat fint ögonblick är när Backman framför Judy Garlands örhänge ”Over the rainbow” som Streisand också framfört som en hyllning till vännen. Andra låtar värda att nämna är kanske Streisands största hit ”People” samt ”Somewhere” av Bernstein/Sondheim som var en stor succé på Broadway när det begav sig. Även om vädret är fint, missa inte tillfället att se, höra och uppleva Backman förkroppsliga Barbra Streisand in på skinnet. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 22 aug 2015 17:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: