sourze.se

Klädstil är ett personligt val inte för staten att bestämma

I Sverige höjs rösterna emot vissa klädstilar, under sommaren har det varit en debatt om kvinnors slöja och täckande klädsel och det har förekommit förslag om förbud. Denna debatt verkar uppstå varje sommar på grund av att det finns svenskar som provoceras av att se människor som inte följer den i dag normativa svenska sommarstilen med halvnaket. Min åsikt är att i ett liberalt och demokratiskt samhälle bör människor få klä sig precis som de vill och det ska inte vara statens ansvar att bestämma över människors klädval. En norm om slöjfrihet blir lika diskriminerande och förtryckande som en norm om att bära slöja.

Att bära slöja kan handla om många olika saker, i Sverige förknippas det tyvärr gärna med tvång eftersom svenskar brister i att förstå att kvinnor kan välja att bära slöja frivilligt. Kläder är identitetsbärande, vi visar identitet och grupptilhörighet med våra klädval. Det kan handla om musik, politik, etnicitet, men också om religion. Hårdrockare har sina klädstilar, hiphopare sina och synthrockare ytterligare en variant på klädstilar. Hippiestil med baktikfärgade kläder i många färger, är också en ideologisk och identitetsbärande stilmarkör. Och visst kan det även handla om att vilja att man vill visa sin tillhörighet med en viss religiös inställning, men det kan också handla om en kulturell tradition och ett sätt att bevara en kontakt med sitt ursprung. Med kläder uttrycker vi den vi är, vad vi tror på och den grupp vi vill tillhöra. Med kläder uttrycker vi oss själva.

Det verkar vara en västerländsk idé, som handlar om eurocentrism, att människor världen över måste anamma västerländsk klädstil för den är bäst... Och kvinnor som väljer en i mellanöstern och asien traditionell klädstil ja de ses ju då som hjärntvättade, knäppa och att männen har tvingat dem - för inte kan det vara deras eget val att klä sig på annat sätt än västerländskt eftersom den västerländska klädstilen måste vara alla kvinnors våta dröm eller hur?!

Men låt oss ställa frågan - varför upprör en kvinna i slöja mer än en man som klär sig traditionellt a'la mellanöstern med lång kjol eller kaftan och tyg över huvudet? Jo, för enligt västerländsk norm så måste kvinnan alltid vara tillgänglig för mannen och därmed måste hon synas så att hon kan bli bedömd.

Kvinnors utseende bedöms alltid i vårt samhälle och av män. Vi har ju den sanna berättelsen om den amerikanska DJ:n Tatiana Alvarez som var kvinna som klädde ut sig som man för att slippa ha kravet på sig att vara sexig, kvinnan som ville få frihet att utöva sitt yrke utan att bli bedömd utifrån sitt utseende. Att hon kände sig tvungen att klä ut sig som man för att få mer frihet, det säger en hel del om det kvinnoförtryckande patriarkala och utseendefixerade västliga samhället som vi har där kvinnan enligt normen ska vara snygg, sexig och klä sig efter vissa normer.
Självfallet ska vi inte ha några förbud för slöja, självfallet måste människor ha rätten att klä sig som de vill.

Vet ni förresten varför det är vanligt med heltäckande kläder i väldigt varma länder? Med tyg över huvudet och klänningar för män och kvinnor? Jo för att det skyddar mot den brännande heta solen och det blir svalare så, det fungerar även i Sverige för den som inte vill vara svettig och halvnaken enligt den stil som varit populär i Sverige sedan framförallt 70-talet och framåt. Det finns en praktisk orsak till att varma länder med het sol har utvecklat en viss klädstil, och när människor flyr från sina länder på grund av våld, krig och förtryck till Europa så tycker jag att det är en självklarhet att de ska få ha sina kläder som de är vana vid att ha om de vill det.


Om författaren

Författare:
Raphael Mabo

Om artikeln

Publicerad: 20 aug 2015 10:31

Fakta

Raphael Mabo är samhällsvetare med examen inom etnologi och idéhistoria. föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: