sourze.se
null

null 

Belgiska Flandern – en matregion på stark frammarsch

Varför ska man då resa till Belgien och framförallt då Flandern? Det finns många skäl till detta. En del har en felaktig uppfattning av landet som tråkigt...

När de flesta tänker på Belgien så tänker många på choklad, huvudstaden Bryssel och dess EU myndigheter, pommes frites, öl och våfflor, med andra ord associerar många till landets mat och dryck som också gjort landet världsberömt. Men landet, och framförallt Flandern har nischat sig som den region i världen, med hänsyn till folkmängd per capita, som har de flesta antalet restauranger med stjärnor i den franska gourmetpublikationen Guide Michelin. Regionens unga mästerkockar har gjort succé och står även inför internationella genombrott.

Belgien har drygt tio miljoner invånare och är indelad i tre regioner; Vallonien som är den södra franskspråkiga delen, huvudstadsregionen Bryssel samt Flandern, som är den norra flamländska regionen där invånarna talar en variant på nederländskan.

När jag i våras besökte såväl Flandern som Bryssel så slog det mig hur bra språkkunskaperna i engelska var i Flandern jämfört med huvudstaden Bryssel, som trots att den ska vara tvåspråkig, flamländsk och fransk, så är franskan i majoritet vilket också speglar språkkunskaperna som i engelska är förvånande skrala. En teori är att det är många som bor och jobbar i Bryssel som kommer från Vallonien och där är de engelska kunskaperna inte lika goda som i Flandern.

Flandern (www.visitflanders.com) är också den region i Belgien som är den mest välmående vilket har historiska orsaker. Vallonien levde länge gott på sin gruvindustri men i samband med nedläggningarna av dessa industrier på 1900-talet så ökade också arbetslösheten. Flandern har tack vare sin tradition av handel klarat sig bättre.

Varför ska man då resa till Belgien och framförallt då Flandern? Det finns många skäl till detta. En del har en felaktig uppfattning av landet som tråkigt och som många därför bara passerar på väg till grannlandet Frankrike. En anledning att istället ändra huvudmål från Frankrike till Belgien är att man i Flandern klarar sig alldeles utmärkt på engelska, faktum är att de talar bättre engelska än vad vi svenskar gör och att såväl ung som gammal behärskar detta underlättar kommunikationen betydligt.

En annan fördel med Belgien är att avstånden är korta. Flyger man från Sverige vilket tar drygt två timmar så är det enkelt att ta tåget från flygplatsen direkt till vald destination. Då jag gärna vill ta del av vad de olika destinationerna har att erbjuda mer på djupet så valde jag denna gång att fokusera på städerna Gent, Antwerpen samt Bryssel.

Gent (www.visitgent.be) är en stad med en mycket välbevarad och fin stadskärna som domineras av pampiga byggnader men också många kyrkor, där ett besök på St. Bavo’s katedralen är ett måste. Här kan man beskåda ett av de allra viktigaste flamländska konstverket nämligen ”The Adoration of the Mystic Lamb” som målades av Van Eyck bröderna. Verket spelade också huvudrollen i den amerikanska filmen ”The Monuments Men” som utspelar sig under slutskedet av andra världskriget och jakten på stulna konstverk och andra värdefulla föremål, då detta verk faktiskt stals men sedermera återfanns. Åker man till Gent så är en färd på kanalbåt ett måste då stadens skönhet blir än mer uppenbar från vattnet. Flera företag erbjuder båtturer och man kan då även betala för såväl vin och tilltugg. Är man intresserad av arkitektur erbjuder Gent de flesta stilar och där Stadspaviljongen med stildrag från både den gotiska som renässans eran är en given attraktion. Gents centrala delar domineras av det praktfulla 1100-tals slottet Castle of the Counts som är mycket välbevarat och intressant att skåda. Mat är en viktig del som jag skrev inledningsvis och Gent är inget undantag. Maten är viktig för Gentborna och är den första Flanderska staden som organiserat torsdagar som en officiell ”veggo” dag, då mitt besök inträffade just på en torsdag så intog jag en delikat vegetarisk lunch på restaurangen Avalon (www.restaurantavalon.be). Maten görs á la minute och är mycket fräsch när man väl blir serverad maten där krispiga grönsaker som är i säsong dominerar. Jag bodde på centralt belägna Ibis Kathedraal (www.ibishotel.com).

Begreppet ”foodie” är något som blir mer och mer uppmärksammat och som förenklat betyder en person som uppskattar det goda i livet och som gärna betalar lite extra för att få det lilla extra. En klick ”foodies” är så pass priviligierade att de som ekonomiskt oberoende har möjlighet att i privatplan flyga jorden runt med bara ett enda mål: äta sig igenom klotets Guide Michelin beströdda restauranger. Nu tillhör jag inte denna exklusiva klick och har en mer nykter syn på mat, men som er läsare förstår vid det här laget, så är jag en person som också uppskattar det goda i tillvaron och som gärna både bor bra och besöker välrenommerade restauranger under mina resor. Ibland besöker jag restauranger som de fakto är värda en resa i sig och ibland kan även restauranger av mer rustikt men lokalt slag slå stjärnrestauranger. Det jag som ”foodie” eftersträvar när jag väljer restauranger är att hitta restauranger som serverar rätter med mycket smak samt är såväl estetiskt som doftmässigt tilltalande. De restauranger som jag ofta frekventerar serverar oftast små portioner men med tanke på att man ofta får så kallade ”amuser” eller tilltugg, och att maten serveras allteftersom man bli klar, så är min erfarenhet att man oftast är mätt när man lämnar restaurangen. Det är inte en billig ”hobby” jag har, men, för min del handlar det om prioriteringar och att man helt enkelt ser över sina utgifter och kostnader hemma och att man istället för att lägga pengar på att köpa en ny bil eller cykel istället avsätter medel för att kunna unna sig resor och god mat.

Restaurangen Volta (www.volta-gent.be) i Gent har på kort tid låtit tala om sig och som huserar i en gammal byggnad från början av 1900-talet där man blåst ut lokalerna invändigt men behållit de exteriöra som interiöra väggarna erbjuder en mycket prisvärd sex rätters avsmakningsmeny för endast 65 euro. Menyns val speglar det lokala och säsongsbetonade grönsakerna. Doradon som inledde menyn var utsökt i sin mjälla konsistens och som angav tonen för resten av menyn som följde med nordsjökrabba och efterföljande utsökta sparris. Måltiden fortsatte sedan med kalvbiff där kocken hade hanterat råvaran utsökt och med få medel lyft dess fina smak. Desserterna bestod dels av en ”Pina Colada” glass smaksatt med basilika och rom som friskade upp palletten före man avnjöt dessert nr två baserad på rabarber, som också var i säsong.

Belgien är på grund av klimat och traditioner inget land som producerar viner i någon större omfattning och kvalitet, men där de istället är världsledande på öl. Precis som i många andra delar av den öldrickande världen så har mikrobryggerier börjat dyka upp som svampar ur jorden, så även i Gent. Flertalet erbjuder besök och avsmakning, ett av de mer intressanta är Grutt (www.gruut.be) som brygger sitt öl på örter. Bryggeriet har fem ölsorter som alla bär namn som: Blond, Amber, White, Brown och Inferno. Alkoholhalten varierar från 5,5 % upp till 9 %.

En annan sak som belgarna också är kända för är choklad i alla dess former. Choklad kan komma i en mängd olika former, som bitar, block, färger, smaker och texturer. En sak som de slår även världsledande Schweiz är deras skicklighet när det gäller att göra praliner, inget land eller producent slår dem när det gäller detta. Choklad har en förmåga att göra en person glad och det stämmer när man sätter tänderna i en pralin som är mästerligt producerad. Chokladerian Chocolato (www.chocolato.be) i Gent erbjuder sina kunder att genomgå en kurs i just pralintillverkning. Jag deltog och fick då lära mig allt om choklad och inte minst – tillverka mina egna praliner efter tycke och smak. Det är inte så svårt att göra praliner men det som är viktigt är att man dels har den rätta utrustningen att både förvara råvaran men också tillverka den färdiga produkten med. Man fick ett val och det var att göra praliner på mörk eller ljus choklad, och jag valde att göra ljusa praliner med olika fyllningar som hasselnöt och karamell där jag även la till både krossade nötter och russin för att uppnå en tilltalande textur.

Är man ute efter lite mer rustik och lokalt präglad mat så ska man förlägga ett besök på restaurangen Belga Queen som ligger fint utmed kanalen mitt i Gent. Jag åt en rustik men mycket fin 3 rätters lunch som inleddes med räkkroketter fyllda med såväl räkor och mycket god Gent senap (som för övrigt går att köpa i olika butiker, bland annat i originalbutiken mittemot slottet). Varmrätten var sedan en kycklingstuvning som var både god och värmande. Avslutningen var sedan glass dekorerad med en annan lokal specialitet, nämligen Cuberdons, som är en mjuk karamell, som dock är mycket, mycket söt.

Nästa anhalt på min Belgienresa blev staden Antwerpen (www.visitantwerpen.be) som är en stad med hög svansföring och intressant innehåll. Det vimlar av intressanta sevärdheter, restauranger och chokladbutiker som tillverkar choklad med intressanta fyllningar. Staden arrangerade också under min vistelse den mycket intressanta matfestival ”Antwerpen Proeft” för 8:e gången som pågår under tre dagar i en mycket intressant nybyggd del av staden, Eilandje distriktet, där belgiska arkitekter byggt innovativa och fängslande byggnader som den 60 meter höga MAS byggnaden. Detta år kunde festivalen hållas både inom och utomhus vilket var bra tänkt med tanke på att man aldrig kan garantera bra väder. Matfestivalen erbjöd ett trettiotalet deltagande restauranger från Antwerpen, från fastfood till Guide Michelin restauranger, från vinimportörer till konditorier. Man betalar en entreavgift och sedan ett antal kuponger som berättigar till ett stort urval av rätter som de deltagande restaurangerna hade tagit fram. Det hela var mycket gott och intressant och jag överväger att åka hit även nästa år. Antwerpen har förutom sin vibrerande matscen även en levande modeindustri med kultdesignern Dries Van Noten som främsta affischnamn, ett besök på MoMu, Antwerpens modemuseum är ett intressant val om man är modeintresserad. Ett annat kulturellt måste är Rubens tidigare hus och studio. Ett tips är att köpa Antwerpens City card som berättigar innehavaren till gratis eller reducerade entréer till museer och mycket mer. Ett besök på Graanmarkt 13 rekommenderas också. Stället inhyser såväl restaurang som leds av den karismatiske Seppe Nobels, designbutik för såväl kläder som prylar samt ett galleri. De är även i begrepp att hyra ut övervåningen, en stor våning som lyxrenoverats.

Från Antwerpen är det sedan mindre än 45 minuters resa till Bryssel (www.visitbrussels.be) där jag bodde på centralt belägna och mysiga Hotel Central, som även har filialer i Frankrike. Ett mycket personligt hotell vars minimalistiska stil passar en svensk estet som mig själv mycket väl. Det händer alltid något i Bryssel, under min korta vistelse i staden så drog årets Pride festival igång, något som lockar man ur huse. Personligen tycker jag inte Bryssel är särskilt vackert, det verkar saknas stadsplanering. Visst det finns vackra hus som representerar den fina Art Nouveau och Art Deco stilarna men de är rätt utspridda, missa inte att besöka den välkända arkitekten Victor Horta muséet som är ett måste för beundrare av denna byggnadsstil. Ett besök på Grand Place är självklart ett måste likaså Manekin Pis som varje dag iklädes i en av figurens 173 olika kostymer. Ett annat tips är att man via turistbyrån bokar in en gastronomisk promenad i Bryssel. Då får man vandra på Bryssels gator och smaka på allt från choklad och öl till sötsaker och pommes frites, samtidigt som man får sig en historielektion. Bland annat fick jag redan på, vilket jag inte känt till innan, att namnet French fries ursprung inte myntades av de amerikanska soldaterna som under 2:a världskriget gjorde sitt intåg i landet och fick smak för denna potatisrätt, utan är mycket äldre än så. I 600-talets Brugge så drack fattiga människor mycket öl som var mycket billigt och behövde då ett salthaltigt snack eller tilltugg och det var då man började äta de rektangulära friterade fiskpinnarna. En dag när på vintern då isen lades och man inte kunde få tag på fisk, så kom en person på att göra dessa på potatis istället och så föddes ursprunget till dagens French fries. En trevlig restaurang speciellt under den varma säsongen är stadens De Noordzee restaurang där man serverar dagsfärsk fisk på olika sätt. Trevligt, gott, billigt och opretentiöst, ett utmärkt alternativ till fast food, som jag normalt skyr som elden.

Belgien slutligen är en intressant nation där mycket händer framförallt inom gastronomin och vi lär höra mer från alla de kreativa och unga kockar som talangfullt och respektlöst skapar nya trender som låter sig omtalas världen över.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 17 jul 2015 18:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: