sourze.se
Monika Linkyte och Vaidas Baumila för Litauen

Monika Linkyte och Vaidas Baumila för Litauen 

Litauen bör få svenska röster i årets Eurovision

Nästa vecka är det Eurovision Song Contest i Wien och precis som vanligt så spekuleras det vilt om vem som kommer att vinna. Favoriterna växlar beroende på vem man frågar, men om man lyssnar på svenska så kallade musikexperter påstås det att tävlingen ska vinnas av antingen Italien, Azerbadjan, Australien eller Sverige. Allt detta återstår att se förstås. Den 23 maj får vi svaret.

Ett land som få tänker på och som ingen tycks riktigt frukta som motståndare i Eurovision är vårt grannland Litauen som är det enda baltiska landet som inte vunnit tävlingen (Estland och Lettland vann efter varandra i början av 2000-talet) . Efter att ha varit verksam i Litauen sedan drygt tolv år och med de djupa kunskaper jag fått om det landets musikbransch vill jag rekommendera Litauens bidrag ”This time”, som framförs av Monika Linkyte och Vaidas Baumila. Jag säger inte att det kan vinna, men jag säger att svenska TV-tittare bör funder över att rösta på Litauen istället för alla dessa länder som medierna förutspår som vinnare. Årets litauiska låt är originell, dessutom bör vi svenskar stödja våra grannar öster om Östersjön ibland, istället för att jämt bara stötta våra grannländer Norge och Danmark.

Många i Skandinavien tror att allting öster om Östersjön bar är ”ryskt” eller ”sovjetiskt” men så är inte fallet. Det har gått 25 år sedan Sovjetunionens fall och idag finns det en ung generation av baltiska musiker och producenter som på senare år har stimulerat branschen i Vilnius och Klaipeda. Den litauiska musikbranschen är inte alls olik vår. Litauen har t.o.m. sin egen version av vår Melodifestivalkung Bert Karlsson. Han heter Martynas Tyla och det är tack vare honom och hans medarbetare som kvaliteten på litauisk musik har förhöjts från den låga nivån vi har hört i flera Eurovision tävlingar på senare år till en nivå som motsvarar vår egen höga svenska nivå.

I programmet ”Inför Eurovision Song Contest” för drygt en vecka sedan fick Litauen tummen ned av bland andra den svenska Eurovisions-producenten Christer Björkman. Det var en orättvis behandling av ett bidrag som har tagits fram efter mycket hårt arbete från många i Litauen. Dessa inkluderar landets förnämsta musikjournalist Ramunas Zilnys och Litauens motsvarighet till Christrer Björkman, LRTVs egen Eurovision producent Audrius Girzadas. Utan dessa och några till (Deivydas Zvonkus, Lauras Luciunas och producenter som Marius Matulevicius, Linas Adomaites and Mario Bassanov) hade litauisk musik stannat i medeltiden. Dessa namn är några av de få som drivit fram bra musik i Litauen.

Så istället för att rösta på Australien som egentligen inte har någonting i Eurovisiontävlingen att göra, eller Azzerbajan vars diktator inte förtjänar uppmärksamheten, bör vi svenskar rösta på lilla Litauen. Givetvis måste man gilla låten, och det kan jag lova att alla kommer att göra i år. Jag gillar den, men å andra sidan är jag kanske lite jävigare än de flesta.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2015 17:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: