sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Armenien – ett homogent land med ena foten i det gamla och den andra i det nya

Få människor kan placera Armenien på världskartan. Än färre har besökt landet. Armenien var det första landet i världen som antog kristendomen som religion cirka 300 e.kr och har ett skrift- och talspråk som är unikt, armeniska...

Få människor kan placera Armenien på världskartan. Än färre har besökt landet. Armenien var det första landet i världen som antog kristendomen som religion cirka 300 e.kr och har ett skrift- och talspråk som är unikt, armeniska. Armenien är vidare en av världens mest homogena nationer, vilket också märks väl när man är ute och går i huvudstaden Jerevan. Landet ockuperades under 1800-talet av Ryssland och 1915, dvs 100 år sedan, så inleddes det som kom att kallas för det armeniska folkmordet, som utfördes av det Osmanska riket, nuvarande Turkiet. Mellan en och två miljoner invånare fick sätta livet till. Minnesceremonier har hållits över hela världen inkluderat Sverige. Armenier kom efter detta folkmord att spridas för vinden och man hittar dem på flera håll i världen. Efter en kortare tid av självständighet på 1920-talet ockuperade Sovjetunionen landet fram till och med 1990, då Armenien deklarerade sig självständigt i samband med Sovjetunionens kollaps.

Det är inte lätt att ta sig till Armenien, men det finns några researrangörer, bland andra Världens resor och Iventus tours, som har rundresor hit, ofta i kombination med Georgien och/eller Azerbajdzjan. Jag tog mig hit på egen hand och flög med polska LOT, på okristliga tider vill jag påpeka. Inte bara LOT har dessa tidiga ankomster och avgångar, utan de flesta bolag som flyger hit anländer på morgonen runt kl. 4:00 lokal tid och de flesta bolag flyger härifrån ungefär samma tider. Självklart har dessa tidiga avgångar att göra med att det är betydligt billigare för flygbolagen men tyvärr blir det på bekostnad av turismen som kanske inte väljer Armenien som första destinationsval.

Armenien har en ”rough charm” som attraherar många resenärer som reser med låg budget. Jag som dock ej tillhör denna grupp valde att bo på Jerevans enda boutiquehotell – MEG hotel (www.hotelmeg.com). På grund av den tidiga ankomsten hade jag med hotellets försorg förbokat taxi från flygplatsen som ligger cirka 15 minuter från centrum. Chauffören var bussig och stannade till på vägen till hotellet vid en valutaväxlare där jag kunde växla mig till landets valuta som heter Dram och där 1000 Dram är cirka 20 SEK. Det var skönt att anlända till hotellet, där jag blev mycket vänligt mottagen på engelska och genast blev visad till mitt rum. MEG har endast 8 rum och jag fick ett tyst rum mot innergråden, vilket var skönt då jag behövde försöka ta igen förlorad sömn. En av de många saker som gör MEG charmigt är att man beställer frukost dagen innan och också bestämmer vilken tid man vill att den ska serveras. På utsatt tid kommer sedan en vagn direkt in i rummet med massor av lokala godsaker, bland annat färskt bröd, ost, färsk frukt och gott starkt kaffe med varm mjölk. Hotellet utger sig för att vara trestjärnigt men att få frukosten serverad på detta sätt är i mina ögon femstjärnig service. Man ska som turist vara medveten om att Armenien är ett fattigt land där renoveringar inte prioriteras, vilket märks bland annat på hyreshusens fasader. Det var därför en positiv överraskning att finna hotellet så omsorgsfullt renoverat från insidan. Mycket skön säng, kuddar och lakan, AC, Satellit-TV, kassaskåp, toppmodernt självhushållskök och modernt badrum. Det ingår även buteljerat vatten, kaffe, te samt färsk frukt på rummet. Dessutom så ingår snabb Wi-fi i rumspriset.

Jerevan har drygt en miljon invånare. Staden är lätt att transportera sig i och jag kan varmt rekommendera att ta lokala transportmedel som tunnelbana och lokalbuss, som bara kostar cirka 1,50 kronor/enkel resa. Det är ett bra sätt att komma nära det lokala folklivet. Jag stannade två nätter i Jerevan och det tycker jag är rätt lagom. Ska man stanna längre rekommenderas att man också tar sig till landets övriga delar.

Vad kan man då se och uppleva i Jerevan? Något som är väldigt uppenbart är stadens fina inramning med berget Ararat i bakgrunden. Själva staden i sig är inte speciellt vacker. Fastigheter och infrastruktur är dessvärre i skriande behov av renoveringar. Invånarnas levnadsstandard är dock inte så hög och många kämpar dag för dag för att få livspusslet att gå ihop. Då är det förståeligt att renoveringar inte prioriteras.

Det finns många restauranger och barer runt om i staden, från budget till dyrare alternativ. Armenien är känt för sin inhemska konjak och öl och har på senare år även utvecklat sin vinindustri. Republiktorget är en viktig mötesplats och här samlas fina muséer och västerländska hotellkedjor. Missa inte ett besök på fina Nationalgalleriet, som har våning efter våning av fina målningar och antika möbler från olika epoker.
Skulpturparken och Kaskaden är andra platser som är värda ett besök. Kaskaden, ”The Cascade”, är en enorm trappa som sägs vara inspirerad av Babylons hängande trädgårdar. När man väl kommit ända upp, antingen via rulltrapporna eller till fots, är utsikten över staden och Ararat mycket imponerande. S:t Gregory-kyrkan färdigställdes 2001 för att fira att landet hade varit en kristen nation i 1700 år. Man får heller inte missa Tsitsernakaberd som är ett imponerande minnesmärke över just folkmordet. Lokala marknader är alltid trevliga att besöka och i Jerevan finns exempelvis den populära helgmarknaden öster om Republiktorget, där man kan hitta Sovjetisk memorabilia, mattor och antikviteter.

Två dygn går fort men jag är inte färdig att resa hem till Sverige riktigt än. På väg från Armenien passade jag nämligen på att göra en mellanlandning i Warszawa, en stad jag tidigare aldrig besökt. Polen är det land i EU som under många år haft av de högsta tillväxtsiffrorna vilket också märks på såväl bilpark som byggnadskranar runt om i staden. Jag tycker mig också kunna skönja en livsmentalitet hos medborgarna där man framförallt märker drivet att åstadkomma något med sina liv. Flyger man med polska Lot så landar man tidigt på morgonen från Jerevan och då kan man istället göra en gratis stop over och ta sig till staden som endast ligger 30 minuter från flygplatsen för en hel dags upptäcksfärder. Det som är intressant med gamla staden är att den efter ha blivit totalförstörd i 1943 i det som senare skulle kallas för Warsawaupproret snabbt byggdes upp till att bli en exakt kopia av hur stadsdelen såg ut före förstörelsen. Denna är givetvis en stor turistmagnet och en bra utgångspunkt för fortsatta upplevelser.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2015 17:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: