sourze.se
Artikelbild

Ung arbetskraft utnyttjas i israeliska bosättningar

Ekonomisk utsatthet hos palestinier i Jordandalen har gjort att ungdomar, vissa fjorton år eller yngre, hoppar av skolan för att försörja sina familjer genom att arbeta i bosättningar. Möt Bisam, som är en av dem.

Bisam har mjuka, vänliga drag. Han verkar lite blyg, kanske undrar han vad all uppståndelse handlar om? Varför sitter vi där, tre västerländska kvinnor, och ser på honom med allvarliga blickar? Varför ställer vi så konstiga frågor? Vad gör vi sen med svaren vi krafsar ner i anteckningsböckerna?

- Jag ville hjälpa min pappa med att försörja familjen, det är bättre om vi delar bördan, berättar Bisam.
Rösten bryts av målbrottet när han pratar. Han är gänglig, och har inte riktigt vuxit klart i armarna och benen. Han är fjorton år, och för några månader sen hoppade han av skolan.

Nu arbetar Bisam i den israeliska bosättningen bredvid byn han bor i. Han plockar dadlar och paprikor för knappt 10 shekel (cirka 23 kronor) i timmen. Jag kan inte avgöra om Bisam själv fattade beslutet, eller om det var hans pappa. Kanske de båda.

Den vanligaste inkomsten för palestinska familjer är jordbruk. Deras ekonomiska situation försvåras kraftigt av restriktioner som införts av israeliska myndigheter. Kombinationen av bristande tillgång till land och vatten, och höga kostnader för gödsel och bekämpningsmedel har gjort att marginalerna för jordbrukarna är mycket små. [1] Många av dem vi pratar med beskriver arbete i de israeliska bosättningarna som det enda alternativet till inkomst. Dadlarna och grönsakerna de skördar och packar går sen på export till EU och USA. [2]

Faktorerna bakom ett beslut som det Bisam och hans pappa har fattat är många och komplexa, men en färsk rapport från Human Rights Watch [3] visar att Bisams historia är långt ifrån unik. Samtliga trettiotalet barn som intervjuats i rapporten arbetar utan anställningsavtal och tjänar långt under minimilön. Försäkring och ersättning vid olycksfall och sjukdom är i regel obefintligt. Skyddsutrustningen som används är inte anpassad till de bekämpningsmedel barnen handskas med. Allt detta strider mot såväl israelisk som palestinsk och internationell lagstiftning, men enligt Haaretz utförde Israel inga arbetsmiljöinspektioner i Jordandalen under 2013. [4]

Bisam får en tonårings nonchalans över sig när jag frågar om något är farligt med hans arbete? Om något är tungt? Nej, nej. Inget. Själv tänker jag att arbetet, utomhus eller i växthusenunder de varma sommarmånaderna, då temperaturen ofta rör sig över fyrtio-strecket, knappast är enkelt eller ofarligt.

Vi sitter på den skuggiga verandan, de varmaste timmarna är över och en behaglig bris sveper förbi oss. Runt omkring oss sitter syskonen tysta och lyssnar, de är åtta totalt. Jag frågar Bisam, vad har du för förhoppningar för dem?
- Jag hoppas de ska få gå i skolan och studera.
 


Om författaren

Författare:
Maria Stacke

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2015 08:58

Fakta

DISCLAIMER

Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges kristna råd och Kyrkornas världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, EAPPI.

De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta någon av de ansvariga på Sveriges kristna råd; Sofie Hedman (sofie.hedman@skr.org) Johanna Olaison (johanna.olaison@skr.org) eller Jonas Thorängen (jonas.thorangen@skr.org).

Genom Ekumeniska följeslagarprogrammet stödjer människor från olika delar av världen israeler och palestinier som arbetar för en rättvis fred. Kyrkornas världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet till projektet togs efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Programmet syftar till att genom internationell närvaro dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och öka omvärldens medvetenhet om ockupationens konsekvenser för israeler och palestinier. Kring den svenska delen i projektet, kallad följeslagarprogrammet, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer slutit upp med Sveriges kristna råd som huvudman. föreslå

Länkar

[1] För en översikt av situationen för palestinska jordbrukare i Jordandalen, se Oxfams rapport On the Brink – Israeli settlements and their impact on Palestinians in the Jordan Valley Länk: oxfam.ca (2012). Hämtad 2015-04-19.

[2] Human Rights Watch: Ripe For Abuse. Palestinian Child Labor in Israeli Agricultural Settlements in the West Bank (2015) Länk: hrw.org (Hämtad 2015-04-17). Se också filmen Human Rights Watch: Dangerous Child Labor on West Bank Farms Länk: youtu.be (Hämtad 2015-04-17)

[3] Som konsument är det inte helt enkelt att veta om produkten du köper kommer från en bosättning och EU har flera gånger påtalat för Israel att märkningen måste bli tydligare. Se exempelvis Patience Run Out: Eu to Crack Down on Products from Israeli Settlements Länk: spiegel.de , Christoph Schult, Der Spiegel 11/2 2013 (Hämtad 2015-04-19) och Foreign ministers petition EU to urge labelling of settlement products, Länk: theguardian.com http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.652113 Peter Beumont, The Guardian 16/4 2015 (Hämtad 2015-04-19)

[4] Low pay, no leave, Tali Heruti-Sover, Haaretz, 14/5 2014 Länk: haaretz.com (Hämtad 2015-04-18)

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: